Profesii

Prea multi in industrie, prea putini in servicii

24.02.2003, 00:00 16

Extinderea Uniunii Europene, anul viitor, va constitui "o povara" pentru piata muncii din tarile membre, daca statele candidate nu vor derula curand reforme in acest domeniu, releva un raport al Comisiei Europene.
Raportul prezentat de Financial Times, semnaleaza faptul ca in statele candidate o parte foarte mare a fortei de munca este angajata in industria grea, iar prea putini dintre cei apti de munca se indreapta catre sectorul serviciilor, aflat in plina ascensiune.
Autoritatile de la Bruxelles atrag atentia asupra faptului ca in Polonia si Romania, spre exemplu, numeroase persoane lucreaza in agricultura, domeniu care este de asteptat sa-si reduca in mod semnificativ forta de munca in anii urmatori.
De asemenea, raportul atrage atentia asupra faptului ca in unele tari, ajutorul de somaj este "prea generos", iar impozitele si locurile de munca prost platite prea numeroase, aceasta situatie incurajand oamenii sa nu-si caute posturi noi.
Analiza, elaborata sub coordonarea comisarului European pentru piata muncii, Anna Diamantopoulou, arata ca nivelul impozitelor si al asigurarilor sociale este "cel putin comparabil cu cel din statele membre, ceea ce inseamna foarte mult avand in vedere stadiul de dezvoltare economica al tarilor candidate".
Potrivit Financial Times, in loc sa confirme sperantele conform carora aceste economii relativ tinere vor conferi Uniunii Europene dinamismul de care ar avea atata nevoie, raportul Comisiei Europene sugereaza ca majoritatea statelor din Europa Centrala si de Est vor trage inapoi performantele si asa slabe ale economiei vest-europene.
"Politicile aplicate pe piata muncii din aceste tari sunt aspru criticate in analiza Comisiei Europene de la Bruxelles, care urmeaza sa fie publicata in aceasta saptamana", noteaza publicatia britanica.
In plus, cotidianul avertizeaza ca autoritatile europene se arata ingrijorate de posibilitatea ca problemele acestor state sa ingreuneze si mai mult eforturile Uniunii de a-si indeplini obiectivele economice stabilite cu ocazia summit-ului de la Lisabona, in urma cu trei ani.
Avand ca scop sa faca din Europa "cea mai competitiva economie din lume cu forta de munca calificata", pana in anul 2010, asa-numita agenda Lisabona prevede teluri extrem de ambitioase in ceea ce priveste rata somajului in tarile membre.
In conditiile in care chiar si in prezent unele state deja incluse in Uniunea Europeana intampina dificultati in a se incadra in aceste obiective, raportul Comisiei mentioneaza faptul ca indeplinirea acestora va fi si mai dificila dupa extindere.
Studiul arata, de asemenea, ca Polonia si Bulgaria, unde in prezent 54%, respectiv 51% din populatia apta de munca este angajata, vor avea cel mai mult de recuperat pentru a ajunge, pana in 2010, la nivelul de 70%, stabilit la Lisabona.
Chiar daca cele zece tari care vor adera anul viitor reprezinta numai o cincime din piata muncii din Uniunea Europeana, Comisia Europeana indica riscurile ca performantele lor slabe sa afecteze in mod serios restul statelor.
Autoritatile de la Bruxelles solicita, in consecinta, guvernelor statelor candidate sa depuna mai multe eforturi pentru a imbunatati calitatea fortei de munca.
"Imbunatatirea si adaptarea capacitatii fortei de munca constituie o prima urgenta in majoritatea tarilor candidate. Reformarea sistemului educational, dezvoltarea capacitatii de invatare si un nivel calitativ mai ridicat vor continua sa necesite numeroase resurse, adesea dificil de gasit", se mai arata in raport.
Studiul acopera cele zece state care vor deveni in 2004 membre ale Uniunii Europene, precum si Romania si Bulgaria. Singurele tari care beneficiaza de aprecieri pozitive in raport sunt Estonia - care detine cea mai avansata economie din regiune, precum si Malta si Cipru.




 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24