Profesii

Raport dramatic intre cerere si oferta pe piata muncii: 70 de someri pe un singur job

Raport dramatic intre cerere si oferta pe piata muncii: 70 de someri pe un singur job
17.01.2010, 23:10 996

Pe site-urile de recrutare exista aproape 18.000 de joburidisponibile in prezent, insa este putin probabil ca aceia aflati incautarea unui loc de munca sa-si gaseasca un job nou, cel putin inprimele luni ale anului. Reprezentantii patronatelor din industrie,din sistemul bancar, farma, constructii sau IT sunt destul de"zgarciti" atunci cand avanseaza cifre referitoare la numarul denoi angajari programate pentru acest an. Insa daca spun ca se vorface angajari, nu ezita sa puna imediat in balanta numarul dedisponibilizari estimat pentru acelasi sector de activitate.
"In industrie, numarul angajarilor va fi de ordinul sutelor, insacel al disponibilizarilor va fi de ordinul miilor. O revenire aofertelor de angajare din acest sector pana la sfarsitul anului arputea fi posibila doar daca se relanseaza economia si isi revinexporturile de masini", spune Dan Matei Agathon, secretar generalal CONPIROM, confederatia patronala din industrie. Numarulsomerilor a ajuns in luna decembrie a anului trecut la aproape710.000, insa rata somajului ar putea sa mai creasca pe fondulcelor 100.000 de restructurari anuntate in sectorul public.
In sistemul bancar sau in domeniul constructiilor, numarul deangajati va ramane relativ constant, iar singurele angajari care sevor face vor fi doar cele de inlocuire.
"Nu cred ca se vor face noi angajari in sistemul bancar anulacesta, ci doar inlocuiri de personal, in general, pentru cei careies la pensie. Nu mai exista perspectiva unor dezvoltari siextinderi de retele din anii trecuti", explica Radu Ghetea,presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank.Totusi, el a precizat ca nu vor fi disponibilizari masive in bancianul acesta, estimand ca numarul angajatilor din sistem va ramaneusor sub 70.000.
Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane aAntreprenorilor in Constructii (ARACO), spune ca in constructii seva incerca o mentinere a numarului actual de angajati, desi trenduleste negativ.
"Tendinta este de scadere in primul trimestru al acestui an, insavom incerca sa ne mentinem numarul de angajati. Nu cred ca se vorface foarte multe angajari in acest sector, cred ca vom ramaneundeva la nivelul 350.000- 360.000 de angajati", explicaPlosceanu.

Seful patronatelor din software: Vor fi intre 1.500 si2.000 de noi angajari in IT
In prezent, exista 80.000 de specialisti in IT pe piata, insanumarul acestora ar putea sa scada pana la finele anului, in ciudafaptului ca firmele din sectorul IT inca sunt printre angajatoriicare mai fac recrutari. Motivul? "Companiile non-IT vor renunta laangajatii din departamentele proprii de IT si vor externalizaaceste servicii, ceea ce va duce la o crestere a somajului inrandul specialistilor IT. Totusi, estimez ca numarul noilorangajari pe care le vor face companiile din IT este de 1.500, maxim2.000 pana la sfarsitul anului", spune Liviu Dragan, presedinteleAsociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).In opinia sa, fluctuatia de personal in sectorul IT a scazut anultrecut, in medie, cu 30% fata de 2008. "Anul acesta ne asteptam catrendul sa se pastreze si ne putem astepta ca numarul angajarilorsa fie mai mic cu cel putin 30% sub cel al disponibilizarilor",spune Dragan, care este si director general al TotalSoft,producatorul de solutii informatice pentru afaceri.
Angajatorii nu au inlocuit angajatii care au plecat din companieanul trecut si au facut noi angajari numai daca era necesar, peproiecte sau pentru noi linii de business. In prezent, companiiledin IT recruteaza oameni de strategie, cu competente tehnicedeosebite, oameni de vanzari cu experienta vasta.
"Exista doua tendinte in ceea ce priveste oferta salariala: auscazut ofertele pentru project manageri, consultanti si service deinfrastructura si se inregistreaza o stagnare a salariilor pentrualte categorii de personal, cum ar fi programatorii binecalificati", mai spune Dragan.
Totalsoft se numara printre companiile care intentioneaza sa facanoi angajari anul acesta, pentru un proiect de dezvoltare desoftware pentru sistemele multimedia si infotainment (sisteme denavigatie si audio) destinate pietei auto. "Numai pentru acestproiect anul trecut am angajat 30 de oameni, iar pentru acest anavem in plan sa mai angajam inca 15-20 de persoane", spuneDragan.

3.000 de lei, salariul unui farmacist cuexperienta
Nici sectorul farma, in care exista in prezent aproximativ 12.000de angajati, nu prevede mai mult optimism in ceea ce priveste noilerecrutari.
"Cu siguranta ca nu se vor mai face angajari masive in domeniulfarmaceutic, ci doar ocazional, pentru ca nu poate fi vorba deexpansiune. Companiile din sector vor cauta sa angajeze mai ieftinsi vor inlocui angajatii cu experienta cu angajati mai tineri,pentru a-si reduce costurile", spune Ioana Cacovean, presedintelePatronatului Farmacistilor din Romania. Ea crede ca angajarile dinfarma vor fi de ordinul catorva sute, iar farmaciile independentevor continua sa faca disponibilizari fie pentru reducereaactivitatii, fie pentru intrarea in faliment.
"In general, salariul mediu al unui farmacist cu experienta este de3.000 de lei net, insa acesta poate fi mai mare pentru ca se adaugabonusurile din vanzari", mai spune Cacovean. Un farmacist faraexperienta poate castiga intre 2.000 si 2.200 de lei net peluna.

Oferta de joburi s-a injumatatit pe site-urile derecrutare
Inceputul anului nu a adus schimbari majore pe piata de recrutare.Comparativ cu 2008, cand companiile se aflau in plin proces derecrutare, oferta totala de joburi disponibile a scazut lajumatate.
Pe site-ul de recrutare eJobs exista in prezent peste 2.700 dejoburi disponibile in vanzari, 1.120 in customer care si 900 delocuri de munca in IT. In general, fiecare companie publica intredoua si patru-cinci anunturi de angajare. "Ca si anul trecut,numarul aplicantilor este in continuare foarte mare. In medie, sunt1.500 de CV-uri pentru fiecare post in parte, insa exista joburipentru care numarul aplicatiilor depaseste 3.000", spune LauraChilom, HR consultant in cadrul eJobs.
Si pe site-ul de recrutare Myjob numarul ofertelor de joburi estesimilar cu cele din 2009, fiind disponibile in total 4.600 dejoburi. "Cele mai prolifice domenii din punctul de vedere alangajarilor sunt vanzarile, urmate de serviciu clienti, IT sicontabilitate. Cea mai bogata oferta pe site-ul Myjob o detinfirmele de recrutare, precum Lugera & Makler sau Manpower, ceeace arata ca nici in criza companiile nu au renuntat laexternalizarea acestor servicii (de recrutare - n. red.)", spuneAdela Rapeanu, communication expert in cadrul Myjob. Pe de altaparte, pretentiile salariale ale candidatilor au scazut: daca in2008 cereau intre 400 si 450 de euro pentru un job de entry-levelin vanzari, acum cei care aplica pentru aceasta pozitie solicitaintre 200 si 300 de euro.
Site-ul Jobsinr.ro, care publica anunturi de locuri de muncapostate de angajatori, link-uri catre paginile de cariera aleadministratiei, linkuri catre institutii militare si directoare defirme, are in prezent aproape 3.200 de joburi disponibile, iar celemai multe sunt in domeniul vanzarilor, al finantelor- contabilitatesau medicina.
"La aceasta ora, companiile care fac cele mai multe angajari suntCora si companiile din mallul Sun Paza, pe locul trei fiindcompaniile de distributie", spune Marius Girlea, directorulsite-ului Jobsinro.ro, portal care functioneaza din lunaseptembrie. Cele mai vizionate pagini de pe site sunt cele cujoburi la privat, dupa care urmeaza cele la stat, din zona UE saude cariera militara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO