Profesii

Reguli de aur pentru cei care vor să îşi schimbe jobul în 2014: Documentaţi-vă bine şi refaceţi CV-ul pentru fiecare post pentru care aplicaţi!

Reguli de aur pentru cei care vor să îşi schimbe jobul...

Autor: Corina Mirea

04.01.2014, 10:57 1540

Angajaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă nou ar trebui să se documenteze mai mult ca niciodată în legătură de potenţiala compania angajatoare şi să îşi personalizeze CV-urile pentru fiecare post la care aplică, indiferent de industria în care lucrează, este de părere Monica Vieriţa, directorul de resurse umane al companiei de software outsourcing Luxoft.

„Cred că cel mai important lucru (pentru cei care vor să-şi schimbe jobul- n.red.) este să se pregătească foarte bine atunci când aplică pentru un job – şi asta înseamnă atât documentare în privinţa firmei şi a proiectului sau a departamentului în care ar urma să lucreze, cât şi sistematizarea CV-ului astfel încât să evidenţieze acele abilităţi care sunt căutate pentru poziţia respectivă. În industria noastră, spre exemplu, apar tot timpul tehnologii noi şi este firesc să îţi doreşti să înveţi cât mai mult astfel încât să devii un specialist dorit şi căutat pe piaţă”, a spus Monica Vieriţa, care coordonează politicile de resurse umane pentru cei peste 750 de angajaţi ai Luxoft în România.

Pe lângă aceste sfaturi, cei care vor să obţină un nou loc de muncă ar trebui să evite, la interviul de angajare,  răspunsurile de tip „reţetă“ la întrebările recruiterului, să identifice şi să accentueze calităţile care îi diferenţiază de ceilalţi şi să demonstreze că au ştiut cum să-şi formeze succesori - în cazul în care vizează o poziţie de management, mai spun specialiştii. În plus, greşelile gramaticale din CV-uri aproape că “anulează” candidaţii de pe listele recruiterilor.

Totuşi, prudenţa ar trebui să fie cuvântul de ordine pentru cei care vor să îşi găsească un nou loc de muncă, crede Sorin Faur, directorul de resurse umane al firmei de audit şi consultanţă fiscală BDO Balkans.

“Oamenii au învăţat să aprecieze mai mult stabilitatea şi au înţeles că succesul angajatorului depinde de implicarea şi loialitatea angajaţilor săi. Sigur, plecăm de la prezumţia unui angajator corect şi onest faţă de angajaţii săi, pe care îi vede realmente ca fiind cea mai importantă resursă a companiei”, a explicat Sorin Faur.

 Anii de criză au însemnat atât restructurări ale echipelor de angajaţi, cât şi diminuarea bugetelor pentru instruirea angajaţilor, ceea ce a condus la valorizarea tot mai mare, din partea angajaţilor, a stabilităţii locului de muncă, este de părere Elvis Popovici, Recruitment Manager în cadrul furnizorului de soluţii software de tip antivirus Bitdefender.

“Valorizând din ce în ce mai mult aceste aspecte, angajaţii nu mai fac schimbări motivate de creşteri salariale, în analizele lor intervenind tot mai puternic factori care ţin mai degrabă de anvergura proiectelor la care lucrează, de expunerea tehnologică la care au acces, de noile provocări profesionale pe care le poate aduce un nou loc de muncă”, a mai spus Popovici.

Dacă totuşi angajaţii  nu vor să îşi schimbe angajatorul, dar sunt demotivaţi de faptul că lucrează de prea mult timp pe aceeaşi poziţie, atunci ar trebui să îşi intrebe angajatorul de posibilitatea schimbării departamentului în care lucrează.

„Noi am pus la punct un sistem de mobilitate internă care îi încurajează pe cei care doresc să îşi dezvolte cariera să caute noi provocări în interiorul companiei şi pot spune că am reuşit astfel să reţinem oameni foarte valoroşi în proiectele noastre ce folosesc tehnologii de ultima generaţie”, a mai spus Monica Vieriţă.

Monica Vieriţa (Luxoft), Sorin Faur (BDO) şi Elvis Popovici (BitDefender) au făcut anul acesta parte din seria experţilor în resurse umane  care au participat la dezbaterile HR Insider. Ajuns la şapte ediţii în 2013, HR Insider este un eveniment prin care periodic se organizează întânliri cu experţi în domeniul HR pentru a discuta pe marginea celor mai importante teme din acest sector, realizat sub umbrela ZF Corporate, platforma de ştiri online cu plată a ZF. Vedeţi aici intervenţiile celor trei experţi în cadrul dezbaterii HR Insider:

Monica Vieriţa, Luxoft

Sorin Faur, BDO

Elvis Popovici, BitDefender

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO