Profesii

Rolul CFO-ului incepe sa semene tot mai mult cu cel al unui CEO

Rolul CFO-ului incepe sa semene tot mai mult cu cel al unui CEO

Click pentru imaginea marita

31.03.2008, 17:50 140

Profesiile din domeniul financiar sunt in plin proces de schimbare, iar companiile cer tot mai mult de la directorii financiari. "Functia de CFO (chief financial officer - n.r.) incepe sa capete mai multa profunzime. Presiunea asupra celui care ocupa o astfel de functie incepe sa fie din ce in ce mai mare.
CFO-ul trebuie sa se concentreze pe o arie mai larga de probleme, inclusiv pe dezvoltarea oamenilor pe care ii conduce, chiar daca, de obicei, de acest lucru ar trebui sa se ocupe directorul de resurse umane", a precizat Jamie Lyon, senior manager ACCA Learning and Tehnical Directorate, in cadrul unui eveniment organizat de Asociatia Contabililor Acreditati din Romania (ACCA). De asemenea, Lyon a mai precizat ca rolul CFO-ului incepe sa semene din ce in ce mai mult cu cel al CEO-ului in ceea ce priveste zona de leadership strategic.
"Fata de acum 30 de ani, cand profesia de contabil era privita ca una de back-office, in prezent, in organizatiile corporatiste importanta contabililor evolueaza, acestia ajutand la luarea deciziilor-cheie in companie", explica Lyon, precizand insa ca unul dintre motivele care explica aceasta situatie este cresterea gradului de risc in business. In consecinta, CFO-ul trebuie sa detina cat mai multe informatii despre mersul companiei.
Pe de alta parte, potrivit unui studiu realizat anul trecut de catre ACCA, profesionistii financiari sunt din ce in ce mai greu de pastrat in companii. Totodata, mobilitatea este facilitata de cresterea cererii la nivel global a profesionistilor din domeniul financiar.
Asadar, 24% dintre respondentii cercetarii prezentate de ACCA au declarat ca este de asteptat sa-si schimbe aria de lucru in urmatorul an, in timp ce 15% dintre acestia au spus ca vor sa se transfere in alt sector al pietei. Numai 10% au raspuns ca se vor indrepta catre alt domeniu de activitate in urmatorul an.
La nivel global, printre domeniile care ofera cele mai multe oportunitati de angajare pentru specialistii financiari se numara domeniul taxelor, al asigurarilor si al finantelor corporatiste. De asemenea, este de asteptat ca domenii ca managementul riscului si analiza financiara sa ofere cele mai multe oportunitati de angajare.
Studiul ACCA a fost efectuat de catre compania Opinion Reasearch Corporation International si a adunat raspunsurile a peste 2.500 de membri ACCA din peste 50 de tari.
Reprezentanta locala a ACCA are in prezent peste 400 de membri. Potrivit reprezentatilor asociatiei.
In Romania, potrivit datelor CECCAR (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania), exista peste 30.000 de experti contabili si peste
17.000 de contabili autorizati.

De ce pleaca profesionistii financiari din organizatii?
Sunt atrasi de salariile mai mari din restul pietei:   64%
Cred ca isi pot dezvolta mai bine cariera in alte organizatii:   26%
Din cauza motivelor familiale:   4%
Vor sa isi schimbe cariera:   3%
Sursa: Studiu ACCA



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO