Profesii

Românii încasează anual peste 6 mld. euro de la angajatorii spanioli

Autor: Adelina Mihai

10.08.2011, 00:00 487

Cei peste 630.000 de români care lucrează în Spania în prezentau venituri anuale de peste 6 - 7,5 miliarde de euro, iar o mareparte din aceşti bani sunt trimişi acasă, potrivit unei estimări aZF care a luat în calcul valori salariale cuprinse între 800 şi1.000 de euro net.

Datele furnizate de Ministerul Muncii arată că în Spania suntînregistraţi oficial 830.000 de români, însă 200.000 din aceştiasunt şomeri şi primesc indemnizaţie de la statul spaniol sau seaflă în căutarea unui nou loc de muncă. Totuşi, numai 300.000 deromâni au încheiat contracte de muncă cu angajatorii spanioli, întimp ce despre restul de 360.000 se presupune că muncesc lanegru.

Spania a reintrodus recent restricţii pentru muncitorii românicare vor să lucreze pe piaţa spaniolă a muncii (după celiberalizase complet piaţa pentru români în 2009), invocând nivelulridicat al şomajului din ţară, de peste 20%. O decizie finală va filuată însă după ce vor avea loc discuţii în acest sens la nivelulUniunii Europene.

"Nu cred că oficialii din cadrul Comisiei Europene vor accepta odecizie unilaterală pentru cetăţenii europeni. Mă aştept la odecizie nuanţată din partea Comisiei Europene, pentru cărestricţiile s-au îndreptat spre grupul cel mai numeros, ceea cereprezintă o discriminare", a spus ieri ministrul muncii SebastianLăzăroiu, după o întâlnire cu peste 20 de reprezentanţi ai firmelorde recrutare care plasează români în companiile din Spania. El aspus că experţii de la Bruxelles se vor pronunţa la finelesăptămânii asupra deciziei Spaniei de restricţionare a forţei demuncă.

"Muncitorii români sunt foarte apreciaţi în Spania, pentru căangajatorii spanioli preferă să facă recrutări în rândul românilordecât în rândul altor grupuri din statele membre ale UniuniiEuropene. Se tot vehiculează ideea că unele firme care intermediazăplasarea angajaţilor români în Spania fac un fel de «dumping»(plasarea angajaţilor pe salarii reduse - n. red.), însă salariilepe care le primesc românii în Spania sunt de cel puţin trei ori maimari decât cele pe care le-ar primi în România", a mai spusLăzăroiu.

Impunerea de restricţii pentru români pe piaţa muncii din Spaniareprezintă un precedent: nicio ţară din UE nu a mai liberalizatpână acum piaţa muncii pentru a reintroduce apoi restricţii.

Autorităţile de la Bucureşti au reacţionat prudent, insistând pefaptul că românii care au deja contracte de muncă în Spania nu vorfi afectaţi. Indiferent de decizia Comisiei Europene, restricţiilepentru români pot fi impuse doar până în 2014, dată după care piaţamuncii din UE va fi complet liberalizată. Un studiu al FundaţieiSoros arată că cei 3 milioane de români care au plecat în ultimiizece ani la muncă în Europa de Vest au adunat economii în valoarede 100 de miliarde de euro pe care le ţin în băncile străine şi subformă de cash.
adelina.mihai@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO