Profesii

Salariul mediu net ramane sub sase milioane de lei

04.10.2004, 00:00 22



Salariul mediu net pe economie a scazut, in luna august, cu 0,4% fata de luna anterioara, pana la 5,85 milioane lei, pe fondul reducerii activitatii in mai multe sectoare, informeaza Institutul National de Statistica (INS).



Potrivit datelor INS, salariul mediu brut s-a diminuat cu 0,3%, la 8,1 milioane de lei. Reducerile salariale au fost determinate fie de acordarea primelor in luna anterioara, fie de reducerea volumului de activitate in mai multe domenii.



Totodata, in unele activitati, cum ar fi silvicultura, industria miniera, metalurgica, miniera, industria constructiilor metalice si a produselor de metal, celulozei, hartiei si produselor de hartie, au fost consemnate cresteri salariale.



Potrivit INS, salariile nete din silvicultura au avansat cu 2,6%, pana la 5,67 milioane de lei. In ceea ce priveste industria, cea mai mare crestere a fost localizata in sectorul minier, unde salariul mediu net s-a ridicat la 10,22 milioane lei, in crestere cu 13,9%, urmat de cel metalurgic - 5,7% si cel al fabricarii celulozei, hartiei si produselor de hartie - 4,3%.



In schimb, salariul mediu a scazut cu 13%, la 6,6 milioane lei, in industria de mijloace ale tehnicii de calcul si birou.



Cele mai ridicate castiguri salariale nete au fost cele din domeniul intermedierilor financiare (exceptand asigurarile si casele de pensii), cu 17,21 milioane de lei, in urcare cu 6,2%.



Salariul mediu cel mai redus, de 3,46 milioane de lei, in regres cu 0,9%, a fost primit de lucratorii din domeniul prelucrarii lemnului si a produselor din lemn, cu exceptia mobilei.



Potrivit unui sondaj de opinie realizat de INS in luna septembrie in randul a peste 5.000 de manageri de societati comerciale, pentru urmatoarele trei luni, se contureaza o crestere a activitatii din industrie, din sectorul comertului cu amanuntul si servicii, in timp ce in sectorul constructii activitatea se va mentine la acelasi nivel, fata de cele trei luni anterioare.



Conform opiniile managerilor, in industria prelucratoare, numarul de salariati se estimeaza ca se va mentine in continuare la acelasi nivel, desi se constata un trend descendent al acestui indicator la intreprinderile mari, cu si peste 500 de salariati. Pentru urmatoarele trei luni se prognozeaza o tendinta de stabilitate a activitatii de productie din constructii si a stocului de contracte si comenzi, dar in ceea ce priveste numarul de salariati se preconizeaza o scadere a acestora ca urmare a caracterului sezonier al activitatii.



In domeniul comertului cu amanuntul si in sectorul de servicii, pentru urmatoarele trei luni se preconizeaza o tendinta de usoara crestere a numarului de salariati -sold conjunctural + 8, respectiv + 6.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO