Profesii

Tanar si nelinistit: mereu intre joburi

19.12.2005, 17:30 29

Un job "caldut" din care sa iesi la pensie nu mai este de ceva vreme o optiune pentru multi dintre angajatii tineri, care se misca tot mai rapid pe piata muncii.

Un salariu mai mare, o promovare mai rapida, un pachet de beneficii mai variat, conditii de lucru mai confortabile sunt atractii care au un impact irezistibil asupra acestei categorii de varsta.

Desi nu exista statistici clare care sa cuantifice amploarea acestui fenomen, specialistii in recrutare estimeaza ca tinerii petrec maximum patru ani in acelasi loc de munca.

"Aceasta mobilitate mai mare a tinerilor este oarecum fireasca. In primul rand, neavand responsabilitatea unei familii, tinerii se decid mult mai usor sa-si schimbe locul de munca. Pe de alta parte, vorbim de pragmatismul tinerilor si de importanta pe care o acorda banilor", este de parere Gynella Parfenie, senior consultant in cadrul Aims Human Capital Romania.

Spre deosebire de parintii lor care treceau foarte incet peste unele etape profesionale, noua generatie vrea totul mult mai repede, tentata fiind de modelele de succes pe care le are in jurul ei. Tinerii isi doresc independenta financiara, vor case, masini, excursii in strainatate, vor sa isi intemeieze o familie si le vor pe toate acestea "acum".

"Le este foarte greu sa accepte, sa inteleaga, ca de fapt, in mod firesc pentru toate aceste lucruri e nevoie de putin mai mult timp. Spre deosebire, tinerii americani, de exemplu, isi petrec primii cinci ani ai carierei in locuinte inchiriate pe care le impart cu 2-3 colegi, sunt fericiti daca isi pot cumpara masini la mana a doua, se imbraca de la reduceri, iar in cele zece zile de concediu isi iau rucsacul in spate si fac autostopul pentru diferite destinatii din tara", precizeaza Parfenie.

Potrivit specialistilor in resurse umane, avantajul major al acestui fenomen este maturizarea pietei. Mobilitatea sau, mai degraba, riscul de a pierde specialistii, declanseaza un raspuns pe masura din partea companiilor, care pun in miscare mecanisme de contracarare a fenomenului. Investitiile in formarea profesionala, in pachetele de beneficii, in ameliorarea conditiilor de lucru, toate acestea contribuie la pastrarea celor mai buni angajati.

Un alt avantaj consta in dispersarea si impartasirea know-how-ului in mai multe medii. "Tinerii formati intr-o companie duc dupa ei, la urmatorul angajator, un intreg bagaj de practici, de atitudini, de cunostinte prin care ridica nivelul respectivei organizatii. Este de remarcat, in acest sens, tendinta companiilor romanesti de a atrage, in pozitii cheie, persoane formate la scoala multinationalelor, care pot antrena schimbari de mentalitate in cultura lor organizationala", a declarat Madalina Motora, communication coordinator al companiei de resurse umane Manpower Romania.

Dezavantajele fenomenului apar in cazul in care mobilitatea imbraca formele de superficialitate, inconstanta si neseriozitate.

Procesul de recrutare capata astfel o importanta majora si are rolul de a "demasca" aceste forme de lipsa de responsabilitate si de cautare cu orice pret a unei cariere, construite uneori fara substanta.

"Multi din angajatori devin circumspecti atunci cand primesc un CV in care este trecut anul si job-ul. Angajatorii justifica retinerea lor in a angaja un candidat cu un CV prea stufos prin aceea ca le este greu sa investeasca incredere si responsabilitate intr-o persoana care poate pleca peste cateva luni, doar pentru ca i se ofera cateva zeci de euro in plus la salariu. Alti angajatori mai spun ca un numar prea mare de locuri de munca poate insemna si faptul ca tanarul respectiv este fie un inadaptat, fie un vesnic nemultumit, care poate afecta, prin atitudinea lui, atmosfera de lucru din echipa sau din organizatie", mai declara Gynella Parfenie.

Pentru companiile care se confrunta cu o mobilitate prea mare a angajatilor, dezavantajele vin mai ales din faptul ca apar cheltuieli suplimentare pentru recrutare si instruire a unor noi angajati si din cauza scaderii calitatii muncii prin supraincarcarea angajatilor stabili.

Gradul de mobilitate mai ridicat apare, in general, in zonele in care si ofertele de munca sunt mai numeroase. Din punct de vedere geografic, fenomenul este mai raspandit in marile orase, acolo unde somajul este redus si unde investitiile prospera. Domeniile in care tinerii isi schimba des locul de munca sunt marketingul, vanzarile, logistica sau resursele umane.

Specialistii in resurse umane sunt insa de parere ca acest proces nu trebuie catalogat, neaparat, ca unul negativ.

"Va trebui ca piata sa atenueze, intr-adevar, formele deviante ale fenomenului. Acest lucru se va face prin efortul companiilor de responsabilizare a angajatilor, de lansare de noi provocari", a mai declarat Madalina Motora. Atunci cand un angajat se regaseste intr-un set de valori care-l definesc si in care crede, acesta va fi mai dispus sa se implice in organizatie, sa fie mai productiv si mai "orb" la chemarile de pe piata. anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO