Profesii

Topul celor mai competente instituţii publice, în viziunea oamenilor de afaceri

Topul celor mai competente instituţii publice, în viziunea oamenilor de afaceri

Autor: Corina Mirea

10.09.2012, 20:05 1409

Majoritatea oamenilor din business spun că instituţiile publice nu sunt destul de competente, eficiente sau transparente în raport cu mediul de afaceri privat din România, potrivit studiului "Barometrul Bunei Guvernări", realizat în perioada aprilie-iunie 2012 de Fundaţia Romanian Business Leader (FRBL), în parteneriat cu firma de analiză GfK, pe un eşantion de 142 de respondenţi.

Ministerul care a reuşit să obţină însă cel mai bun procentaj în ceea ce priveşte competenţele managementului şi ale funcţionarilor este cel al Finanţelor, 38% dintre respondenţi au fost de părere cei care lucrează în cadrul ministerului au un nivel ridicat al competenţelor profesionale. Cu toate acestea, nu mai puţin de 34,2% dintre oamenii de afaceri consideră că pregătirea profesională a managerilor şi a funcţionarilor lasă de dorit.

De altfel, din totalul de 5 puncte posibile, nici una din cele şapte instituţii vizate -Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Administraţiei Publice şi Internelor, Primăria Municipiului Bucureşti, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor şi cel al Dezvoltării Regionale şi Turismului, nu a reuşit să atingă pragul de 2,5 puncte.

Singura instituţie care totuşi s-a apropiat de această "ţintă" a fost tot Ministerul Finanţelor Publice, care a obţinut o notă generală de 2,43 de puncte de la liderii din business.

La polul opus, autoritatea publică cea mai puţin competentă în opinia oamenilor de afaceri este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului - doar 8,5% din cei 142 de respondenţi au considerat că nivelul competenţelor profesionale este unul ridicat. În acelaşi timp, instituţia a înregistrat şi una dintre cele mai mici note generale - 2,01 puncte, puţin peste nota obţinută de Ministerul Transporturilor, care nu a reuşit să atingă nici măcar pragul de 2 puncte.

Activitatea autorităţilor publice a fost evaluată pe baza a cinci criterii de performanţă: transparenţă, competenţă, capacitate de implementare, eficienţă şi rezultate în lupta împotriva corupţiei.

De altfel, lupta cu corupţia pare a fi una dintre cele mai mari probleme ale instituţiilor de stat, aceasta fiind categoria la care toate cele şapte autorităţi au obţinut cele mai mici punctaje. Astfel, în timp ce rezultatele Ministerului de Finanţe în lupta anticorupţie au fost catalogate drept pozitive de 7% din oamenii de business, Ministerul Transporturilor a înregistrat cel mai scăzut procentaj - de doar 1,4%.

Romanian Business Leaders este o organizaţie non-guvernamentală a oamenilor de afaceri din România. Printre membrii de renume ai fundaţiei se numără Felix Pătrăşcanu, cofondator şi managing dirctor al companiei FanCourier Express, Mihai Marcu, preşedintele fundaţiei şi preşedinte al consiliului de administraţie din cadrul MedLife sau Brînduşa Fidanza, membru în board-ul FRBL şi associate director, environement initiatives în cadrul World Economic Forum.

(Click pentru a mări)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO