Profesii

Trei sferturi din angajati isi cauta locul de munca ideal

15.09.2003, 00:00 57



Trei din patru angajati marturisesc ca locul de munca pe care il au in prezent nu are nici o legatura cu ceea ce au visat ei ca vor face in viata, releva studiul "At Work 2003" reailzat de CareerBuilder.com.



Majoritatea celor intervievati se declara nemultumiti de ca lucreaza prea mult, veniturile nu sunt pe masura muncii depuse, pespectivele de avansare sunt reduse si, pe deasupra, stresul este foarte mare.



"Majoritatea angajatilor se afla inca in cautatea locului de munca ideal, dar teama de necunoscut si obligatiile finaniare personale sunt principalele motive care ii retin pe pozitiile respective", a declarat Matt Ferguson, chief operating officer la CareerBuilder.com. "Desi isi doresc sa avanseze si sa-si dezvolte cariera, multi dintre angajati prefera sa ramana pe pozitiile actuale. Piata muncii foarte ingusta, care ofera putine alternative, determina cresterea frustrarii angajatilor. Acest lucru duce evident la cresterea stresului si la o satisfactie profesionala scazuta", a mai spus Ferguson.



Studiul arata ca insatisfactia angajatilor este rezultatul mai multor factori.



Intr-un mediu de afaceri in care concurenta este tot mai mare, multe companii incearca sa inregistreze rezultate mai bune cu angajati mai putini. In aceste conditii, jumatate dintre angajatii chestionati declara ca munca pe care o fac este mult prea solicitanta. In plus, 55% din repondenti spun ca muncesc sub stres si ca au primit mai multe responsabilitati fara insa a primi si plati suplimentare.



Toate aceste elemente insumate duc in cele din urma la o slaba multumire profesionala. Procentul celor nemultumiti de veniturile pe care le realizeaza a crescut in prima jumatate a acestui an la 53%, de la 44% cat se inregistra in aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, a crescut si numarul angajatilor care se declara nemultumiti de faptul ca nu au oportunitati de avansare. Astfel, daca anul trecut numai 36% din cei intervievati se declarau nemultumiti de stagnarea profesionala, anul acesta procentul nemultumitilor a crescut la 45%. Studiul a fost realizat in luna august pe un esantion de 1.900 de angajati permanenti care au fost chestionati prin e-mail.



In Romania lucrurile stau putin diferit. Potrivit ultimelor studii facute, in general, angajatii sunt multumiti de locul de munca, dar nu si de venituri. Astfel, 79% din cei care lucreaza s-au declarat multumiti de locul de munca pe care il au, in timp ce numarul celor care sunt multumiti de veniturile pe care le realizeaza la firma sau institutia la care lucreaza (62%) este semnificativ mai scazut.



Cel mai mare numar de persoane nemultumite, atat de slujba lor, cat si de venitul pe care il aduce, se afla in randul muncitorilor (33% sunt nemultumiti de slujba si 47% sunt nemultumiti de venit, fata de 21%, respectiv 38%, in medie). In general, pentru romani, cele mai importante atribute ale unei slujbe sunt: aprecierea pentru munca realizata (52%), siguranta locului de munca (47%) si mediul de lucru placut (46%). Dar, aceste atribute variaza in functie de varsta. Posibilitatea de a promova in firma este un atribut care conteaza foarte mult pentru tineri, importanta acestuia scazand pe masura ce se inainteaza in varsta (de la 47% pentru categoria 18-24 de ani, la 7% pentru categoria 55-65 de ani).



"Majoritatea angajatilor sunt nemultumiti de modul in care evolueaza din punct de vedere profesional, 63% din cei intervievati decarand ca viata lor s-ar imbunatati daca si-ar gasi un job mai bun. Cheia aterizarii pe postul visat este identificarea obstacolelor din carierasi crearea unui plan, pas cu pas, care, tinand cont si de educatie si resursele profesionale, sa-i ajute pe cei nemultumiti sa depaseasca toate ostacolele si sa avaseze", spune Ferguson.



Oricum, daca faceti parte din angajatii care sunt nemultumiti de locul de munca pe care il au, exista cativa pasi care trebuie urmati pentru gasirea locului de munca ideal:



* Fa o descriere a locului de munca ideal si identifica factorii care te-au impiedicat sa ajungi acolo. De asemenea, gandeste-te ce ar putea sa te ajute sa-ti dezvolti cariera (traininguri, cursuri etc.);



* Construieste-ti un plan pentru a darama toate barierele care te tin legat de actualul loc de munca. In ceea ce priveste pregatirea suplimentara de care crezi ca ai nevoie, poti apela la programele online care pot fi urmate fara sa-ti parasesti inca locul de munca.



* Incearca sa stabilesti contacte cu persoane care fac parte din zona in care ai vrea sa iti indrepti cariera.



* Cel mai importanta: nu-ti pierde optimismul atunci cand dai de greu.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO