Profesii

Un manager care a lucrat şapte ani în Anglia pe 3.000 de lire/lună: Aş accepta şi un salariu de 3.000 de lei pe lună în ţară

Un manager care a lucrat şapte ani în Anglia pe 3.000...

Autor: Corina Mirea

19.05.2013, 16:17 19719

Tinerii care înainte de criză aşteptau salarii de cel puţin 500 de euro net/lunar acceptă în prezent şi 200 de euro net pe lună, chiar dacă au experienţă pe piaţa muncii, pretenţiile salariale fiind temperate în ultimii ani de starea economică dificilă a României. În aceeaşi situaţie se află şi angajaţii cu o vechime de peste zece ani în câmpul muncii, care şi-au diminat aşteptările de la peste 1.000 de euro net pe lună la circa 600-700 de euro net/lunar.

 “Lucrez de un an ca bell boy (n.red- angajat care transportă bagajele clienţilor din hoteluri) şi încerc să îmi caut un post mai bun. Aş vrea să găsesc un alt hotel unde conducerea să fie mai bună, traficul de clienţi la fel, ca să îmi pot suplimenta salariul cu banii veniţi din bacşişuri. M-aş angaja şi pentru 200 de euro dacă aş şti că este vorba despre un hotel care are mai mulţi clienţi şi unde şansele de a obţine mai mult din bacşişuri ar fi mai mari”, spune Ionuţ C., 21 de ani, student la turism în cadrul Universităţii Româno-Americane din Bucureşti. El a fost prezent la târgul de joburi organizat în Capitală la sfârşitul acestei săptămâni de platforma de recrutare online eJobs.ro.

Tot pe un salariu de circa 200 de euro s-ar angaja şi Cristina, 22 de ani, însă pentru o poziţie în cadrul unui program de internship plătit al unei multinaţionale.

“Mă interesează un post de intern în departamentul de resurse umane şi nu cred că aş accepta mai puţin de 1.000 de lei pe lună dacă ar fi vorba despre un job full time. Ştiu că nu prea se practică astfel de internshipuri, dar trebuie să mă gândesc şi la faptul că există totuşi nişte costuri cu transportul, cu mâncarea. Sigur, dacă ar fi vorba despre un internship part-time, care să îmi permită să îmi iau şi un al doilea job poate că aş accepta şi un program neremunerat”, precizează Cristina, studentă în anul trei la o facultate de comunicare din Bucureşti.

În ceea ce îi priveşte pe angajaţii cu o experienţă de peste zece ani pe piaţa muncii, aşteptările salariale minime cresc până la 700 de euro net pe lună, în scădere totuşi faţă de aşteptările pe care aceştia le aveau în anii trecuţi, când le cereau angajatorilor cel puţin 1.000 de euro net pe lună.

“Având în vedere experienţa de muncă de şapte ani în Anglia ca director de companie şi apoi de trei ani în România ca  manager la o firmă din industria alimentară, cred că un salariu de 3.000 de lei net pe lună (circa 700 de euro) ar fi o aşteptare realistă. Asta luând în considerare faptul că în Anglia câştigam 3.000 de lire pe lună”, afirmă Simona, care s-a întors în ţară în urmă cu trei ani din motive personale. 

Sunt însă şi tineri care sunt de părere că salariul corect pe care ar trebui să îl primească este de 1.000 de euro net/lunar, având în vedere experienţa în muncă pe care o au.

“Am lucrat ca assistant manager şi ca account manager timp de mai mulţi ani. Deci, cu experienţa pe care o am  cred că ar trebui să am un salariu cam de 1.000 de euro pe lună. În prezent, lucrez ca freelancer în publicitate, nu pot spune că găsirea unui job este o urgenţă, dar pentru a-mi permite să plătesc chiria şi să achit alte cheltuieli cred că aş accepta şi un salariu minim de 600 de euro”, explică Florian, 26 de ani, absolvent de pishologie.

La târgul organizat  în weekend de eJobs.ro au participat 100 de companii, 80 dintre acestea având oferte de angajare. În cele două zile ale evenimentului, ofertele de muncă prezentate de angajatori precum Hewlett-Packard (HP), Lidl, Michelin, Renault, Webhelp sau P&G au atras 23.000 de vizitatori.  

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO