Profesii

Un sfert dintre executivi au fost abordati pentru a oferi mita

26.05.2008, 00:09 26

Practicile ilegale de business constituie in continuare o problema majora, in ciuda legilor din ce in ce mai dure impotriva coruptiei adoptate la nivel international.
Potrivit unui studiu intocmit de firma de consultanta Ernst & Young, aproximativ un sfert dintre cei 1.186 de lideri de business din 33 de tari, care au fost intervievati, au recunoscut ca organizatiile din care fac parte a trebuit sa faca fata unor presiuni privind efectuarea de plati ilegale, in vreme ce 18% dintre respondenti au mentionat ca si-au pierdut afacerea in fata unui competitor, din cauza faptului ca rivalii au oferit mita.
Masurile anticoruptie au devenit mai dure in ultimii cinci ani, considera 70% dintre liderii de business, potrivit unui nou studiu la care au participat sefi de organizatii din toata lumea. Totusi, o treime dintre cei chestionati au declarat ca practicile de coruptie in afaceri s-au acutizat, chiar daca multe companii constientizeaza riscul coruptiei si intreprind mai multe demersuri in combaterea acesteia.
In vreme ce 37 de tari au implementat prevederile anticoruptie ale Conventiei Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), studiul a evidentiat ca aspectele relevante ale legislatiei anticoruptie nu sunt cunoscute suficient. De exemplu, chiar daca Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) reprezinta cel mai inalt standard international privind mita si coruptia, doar o treime dintre respondenti au precizat ca il cunosc in detaliu.
Raportul mentioneaza insa ca, data fiind preocuparea autoritatilor din Statele Unite ale Americii pentru combaterea coruptiei, toate companiile trebuie sa inteleaga FCPA.
"Companiile nu isi pot permite sa neglijeze obligatiile pe care le au si care sunt prevazute de FCPA si alte legi asemanatoare impotriva coruptiei. Acest lucru nu este valabil doar pentru membrii SEC (comisia de reglementare a titlurilor de valoare din Statele Unite - n.r.) sau pentru companiile nationale americane", spune David Stulb, global leader of fraud investigation & dispute services pentru Ernst & Young.
Companiile si conducerile acestora care nu tin cont de vulnerabiltitatea corporativa si a indivizilor la constrangerile FCPA isi asuma riscuri inutile, mentioneaza Stulb.
In ceea ce priveste partile pozitive, raportul Ernst & Young evidentiaza faptul ca multe companii au inceput sa fie preocupate de riscul pe care il reprezinta coruptia. Mai mult de jumatate dintre respondenti au precizat ca au intensificat trainingurile pe acest subiect, iar 45% dintre intervievati au raspuns ca au operat anumite forme de procese due-diligence anticoruptie inainte de efectuarea unor achizitii corporate. "Multe masuri de contragere apar in contextul fuziunilor si achizitiilor. Companiile trebuie sa ia in calcul adoptarea unor masuri mai severe de due-diligence, mai ales atunci cand targeteaza companii active in tari care prezinta un risc mai mare din punct de vedere al coruptiei", afirma Stulb.
John Smart, head of fraud investigation & dispute services la Ernst & Young, considera ca data fiind situatia actuala din business, executivii si membrii boardurilor se confrunta cu probleme importante in ceea ce priveste obligatiile pe care trebuie sa le indeplineasca.
"Companiile va trebui sa aiba o alta perceptie asupra modului in care mita si coruptia le afecteaza afacerile pentru a putea sa aiba o pozitie conforma cu recomandarile de best practice anticoruptie", afirma Smart.
Mai mult, apreciaza Smart, organizatiile trebuie sa tina cont ca a avea un comportament etic nu inseamna doar sa te afli de parte corecta a legii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO