Proprietăţi

European Future Group face un minioras langa Buftea

13.03.2008, 21:00 166

Compania britanica European Future Group (EFG), cu active sub management de un miliard de euro, va dezvolta in urmatorii sapte ani proiecte imobiliare in valoare totala de circa 2,5 miliarde de euro pe piata romaneasca.
Cel mai mare proiect al companiei va fi inceput anul acesta langa Buftea, in urma unei investitii de 1,9 miliarde de euro, si va cuprinde 6.500 de locuinte, urmand sa fie finalizat in 2015.
"In prezent asteptam autorizatiile pentru constructia primei faze a proiectului, care va cuprinde 60 de vile si 890 de apartamente, in care vom investi 150 de milioane de euro. In urmatorii sapte ani vrem sa dezvoltam un minioras in care vor locui 15.000-20.000 de locuitori si care va cuprinde o gradinita, o scoala si o zona comerciala de tip shopping street", a declarat pentru ZF Stelian Mitu, directorul de achizitii al European Future Group, in cadrul targului imobiliar MIPIM de la Cannes.
Potrivit acestuia, proiectul va dispune in imediata apropiere si de o gara, care are acces direct catre Gara de Nord din Bucuresti.
"Exista deja o gara in apropiere, care momentan este inchisa, pe care o vom moderniza si o vom redeschide, pentru a asigura un transport facil catre Bucuresti", explica Mitu, care a lucrat anterior ca manager de investitii pentru fondul american de investitii NCH, fiind responsabil pentru companiile Winmarkt, Romarta sau Vel Pitar.
Britanicii au achizitionat terenul agricol de 156 de hectare pe care va fi dezvoltat proiectul in iulie 2007 de la patru proprietari.
"Relatiile pe care
le-am stabilit in cadrul NCH cu diferite companii de consultanta m-au ajutat sa gasesc un teren cu un acces foarte bun catre Bucuresti, aproape de DN 1A si DN7", spune Mitu.
Constructiile pentru prima parte a proiectului vor incepe in al treilea trimestru din 2008. "Pentru prima parte a proiectului am semnat deja un parteneriat cu fondul de investitii institutional Black Sea Enhanced Returns Fund, care va asigura finantarea, urmand ca in urmatoarea luna sa incheiem acorduri cu inca 2-3 fonduri", spune Dana Netoi, investment manager la EFG.
In plus, britanicii dezvolta patru proiecte cu Immoeast in valoare totala de 460 de milioane de euro, trei in Bucuresti- Jandarmeriei Office, Livada cu Meri si Nord-Est Logistic Park - si unul in Brasov- un proiect mixt pe locul fostei fabrici IUS Brasov.
EFG participa alaturi de alte 106 companii cu activitati pe piata romaneasca la targul imobiliar MIPIM. De altfel, Primaria Municipiului Bucuresti participa pentru prima oara la MIPIM cu un stand, alaturi de dezvoltatorii imobiliari Baneasa Investments, Neocity, River Invest, Monolit Development, Cefin Real Estate Asset Management, Trigranit si Avrig 35.
"Am ales sa participam la MIPIM pentru prima oara pentru a stabili contacte cu potentiali investitori care ar fi atrasi sa investeasca in Bucuresti. In plus, vrem sa promovam o alta fata a Bucurestiului, care cunoaste in prezent cea mai puternica dezvoltare urbana din Europa. Am mai primit invitatii la acest targ si in alti ani, de aceea ma bucur ca am reusit sa participam la aceasta editie", a declarat Adriean Videanu, primarul Capitalei.
Targul imobiliar MIPIM, unul dintre cele mai mari de acest gen din lume, se desfasoara in perioada 11-14 martie la Cannes. Anul acesta, numarul participantilor se ridica la 26.200, in crestere cu 22% fata de anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO