Proprietăţi

Mihnea Şerbănescu, DTZ: Sunt garanţii imobiliare care astăzi valorează zero

Mihnea Şerbănescu, DTZ: Sunt garanţii imobiliare care astăzi valorează zero

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

13.02.2011, 12:21 73

"Falimentele de pe piaţa imobiliară suntnormale. Numărul acestora este surprinzător de mic faţă deintensitatea cu care s-a manifestat criza pe piaţaimobiliară românească şi asta datorită băncilor. Nu s-aatins pragul adevărului în ceea ce priveşte falimentele. Vor mai fifalimente şi în acest an, dar aceasta numai dacă băncile vor vrea,şi vor începe să evalueze garanţiile la adevăratele lor valori", adeclarat agenţiei MEDIAFAX şeful DTZ.

El a arătat că în prezent sunt pe masa băncilor sute de dosarecu împrumuturi neperformante date dezvoltatorilor imobiliari.

Primăvara aduce iarefervescenţă pe creditul de consum. Va rezista optimismulbancherilor?

"Băncile dacă ar evalua garanţiile la adevăratalor valoare, mulţi ar trebui să intre în faliment. Sunt garanţiicare valorează zero. Dacă un bloc de locuinţe sauo clădire de birouri, fie ele construite în câmp, mai au o anumităvaloare, sunt terenuri care au fost acceptate cagaranţii pentru credite de zeci de milioane de euro şi care acum numai valorează nimic. Probabil că băncile vor reuşi să acoperepierderile provocate de astfel de proprietăţi după ce va începeaprecierea altor garanţii din portofoliu", a explicatŞerbănescu.

În opinia sa, masa totală a garanţiilor bancareeste supraevaluată, iar primele "produse imobiliare" care pot fi"lichide" sunt cele care nu sunt ipotecate.

"Singurele produse lichide, care pot fi vândute, sunt celedeţinute de proprietari cum este Gigi Becali, carenu au bănci în spate. Au cumpărat terenul în urmă cu mulţi ani, iaracum îl vând la un anumit preţ dictat de piaţă. Neavând în spatebănci, care i-ar obliga să vândă la un anumit preţ pentru caacestea să-şi recupereze creditele, pot demonstra mai multăflexibilitate. De aceea, nu se vor pune în mişcare active până cândbăncile nu vor face de bună voie write-off (o reevaluare în scăderea activelor imobiliare, n.r.)", a adăugatŞerbănescu.

El a arătat că sunt puţine proprietăţi care sunt în situaţia dea nu fi ipotecate, iar majoritatea proprietăţilor sunt ipotecate pevalori mai mari decât cele reale.

"Această situaţie se poate rezolva prin voinţă politică. Băncilenu vor face de bună voie write-off, dacă BNR, prin norme, nu le vaobliga să lichideze activele neperformante.
Acum băncile nu sunt obligate şi mută active şi creanţeneperformante pe diverse SPV-uri (vehicule de investiţii, n.r.).Masa de credite neperformante este mult mai mare, iar evaluărilegaranţiilor sunt prea optimiste", a explicat reprezentantulDTZ.

Cu toate acestea, Şerbănescu crede în revenirea pieţei imobiliareîn acest an, dar diferit în funcţie de segmente.

"Rezidenţialul, fără măsuri de susţine a achiziţiilor şi derestabilire a încrederii în piaţă, va reveni ultimul. Oamenii nucumpără pentru că nu au încredere în piaţă, în ziua de mâine, înbănci etc. Pe piaţa comercială, birouri, retail, industrial,lucrurile par că îşi revin, având în vedere activitatea de anultrecut", a afirmat Şerbănescu, adăugând că există un exces delichiditate pe piaţă, dar politica Băncii Naţionale de menţinere adobânzii cheie la un nivel ridicat încurajează păstrarea banilor înbănci.

El susţine că piaţa imobiliară are nevoie de măsuri pe termenlung pentru stimularea consumului şi mai ales a investiţiilor, unadintre acestea fiind scăderea TVA pentru achiziţia de apartamentenoi, indiferent de valoare.

"Investitorii plasează capital în imobiliarepentru a obţine fie venituri din chirii, fie ca după o anumităperioadă valoarea proprietăţii să se aprecieze şi să vândă la unpreţ mai mare. Investitorii preferă acum să păstreze banii în băncipentru că prin dobânzile primite câştigă mai mult decât randamentuldin investiţii imobiliare. Acest lucru este favorizat şi depolitica BNR care ţine dobânda sus. Banii stau în bănci şi nu suntinvestiţi, existând un exces de lichiditate", a apreciatŞerbănescu.

DTZ estimează pentru acest an un avans alcifrei de afaceri, dar şi al marjei de profit.

"Am încheiat anul 2010 cu o cifră de afaceri de 2,8 milioane deeuro, în uşoară creştere faţă de nivelul de 2,65 milioane de eurodin 2009. Marja profitului a fost de circa 6%. Pentru 2011 estimămo cifră de afaceri de 3,2 milioane de euro şi o rată a profituluide 10%. Această rată este cam mică, dar estimăm o creştere la 15%şi o stabilizare la 20% în următorii 2-3 ani", a continuatŞerbănescu.

Cea mai importantă contribuţie la cifra de afaceri a companieiau avut-o serviciile profesionale, respectiv property management,evaluări, dar şi departamentul de birouri, pe partea de servicii deintermediere. Serviciile profesionale au însumat 50% din venituriledin 2010.

În 2010, DTZ Echinox a realizat 350 de rapoartede evaluare, pentru proprietăţi a căror valoare depăşeşte 2miliarde de euro şi evaluări de portofolii pentru companii precumPetrom, Ţiriac Imobiliare, NEPI, Avrig 35, Dinu Patriciu GlobalProperties. Compania a livrat de asemenea servicii de consultanţă,studii de fezabilitate si best use pentru importanţi dezvoltatori:BelRom Real Estate (portfolio), Ţiriac Imobiliare (portfolio),Cefin Real Estate (rezidenţial), Băneasa Developments (retail).

Divizia de property management a DTZ Echinox şi-a dublatveniturile în 2010 faţă de anul anterior. Principalele motoare alecreşterii au fost preluarea la începutul anului trecut amanagementului Shopping City Sibiu şi Shopping City Suceava, înproprietatea Argo Real Estate Opportunities Fund, şi semnareacontractului pentru relansarea Iris Shopping Center din Titan,aparţinând Aberdeen Immobilien.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO