Bănci și Asigurări

Creditarea va avansa lent şi în 2011, spun analiştii

Autor: Ciprian Botea

30.12.2010, 14:27 42

Soldul creditelor acordate populaţiei şi companiilor ar puteacreşte, în cel mai bun caz, cu o singură cifră în 2011, avansulurmând să fie susţinut de creditele cu garanţii, în condiţiile încare incertitudinile din economie persistă şi cererea din parteaclienţilor continuă să fie scăzută, consideră analiştii.

"Nu cred că ne putem aştepta la o revenire spectaculoasă aconsumului. În plus, eventualele creşteri salariale vor fi probabilîn jur de 5% şi în consecinţă creditarea va rămâne anemică şi în2011 şi nu îşi va reveni decât mai târziu pe fondul îmbunătăţiriisemnificative a încrederii consumatorilor din România", comenteazăNicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

În ultimul an, creditul privat a înregistrat o creştere cu 3,5%,până la 207,9 miliarde lei, datorită avansului cu peste 8% aîmprumuturilor în valută. Creşterea ar putea accelera uşor anulviitor, dar va rămâne mult sub ritmul înregistrat în 2006-2007.

Rozalia Pal, economistul şef al UniCredit Ţiriac Bank, spune căsoldul împrumuturilor acordate populaţiei şi companiilor ar puteaavansa cu 7,7% anul viitor.

Şi Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank, se aşteaptă casoldul împrumuturilor să crească în 2011. "Consider că creditele cugaranţii imobiliare vor fi preferate în continuare de bănci îndefavoarea creditelor de nevoi personale, astfel că creditarea îneuro a populaţiei va înregistra o dinamică pozitivă", apreciazăHăncilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO