Sfaturi de business

(P)Mobile Software, printre primii clienţi Romtelecom care au migrat în Cloud

(P)Mobile Software, printre primii clienţi Romtelecom...

Autor: Ioana Matei

31.10.2013, 16:05 606

Scalabilitatea, suportul tehnic şi costurile reduse au motivat managementul companiei sã aleagã soluţii cloud de la Romtelecom Business Solutions

 

Înfiinţată în 2003, compania Mobile Software vinde servicii pentru monitorizare de flote. Mai precis, asigură monitorizarea fiecărei maşini, montând pe ea un echipament cu o cartelă M2M. Echipamentele transmit către server o poziţie la fiecare 10 secunde. Pe această bază, Mobile Software întocmeşte rapoarte despre cât şi cum a mers fiecare vehicul.

 

Pentru CEO-ul Ovidiu Constantinescu, alegerea soluţiilor cloud de la Romtelecom Business Solutions a venit natural, dat fiind că Mobile Software este o companie care creşte odată cu clienţii, fiecare nou client necesitând, pe loc, noi resurse:

Peste 8000 de echipamente conectate la servere virtuale.

In data centerele Romtelecom aveam găzduite serverele fizice la care se conectau prin Internet cele peste 8000 de echipamente montate pe autovehiculele clienţilor noştri. Serverele se apropiau de încheierea duratei de utilizare şi era necesar să le înlocuim cu unele noi, eventual cu o capacitate mai mare. Problema cea mai mare era bugetul de peste 10.000 de Euro pe care ar fi trebuit să-l aloc, dar Romtelecom a venit cu o propunere mai interesantă: în loc de servere fizice, să ne mutăm pe servere virtuale, cu noul serviciu Virtual Data Center pentru care urma să plătesc sub 200 Euro pe lună, pentru aceleaşi resurse de calcul.

 

Am avut o perioadă de test de 2 luni, dar am luat decizia în primele 3 zile.  Ne-au convins scalabilitatea, suportul tehnic şi costurile bune.

Între Mobile Software şi Romtelecom Business Solutions a existat de multă vreme o relaţie bună. Romtelecom a avut mereu un timp bun de răspuns. A contat mult pentru noi şi faptul că am dezvoltat o relaţie foarte bună cu specialiştii de suport HDC (Hosting Data Center). Ei nu mi-au dat o parolă şi gata, ci s-au implicat activ, asigurându-se că ne recomandă cea mai bună soluţie pentru nevoile noastre de business.

Eu aşteptam cloudul de 5 ani, de când a apărut în America. Logica lui e simplă: de ce să plăteşti resurse pe care le foloseşti doar in proportie de 30%? Nu este viabil din punct de vedere al costurilor! În plus, când cumperi un server îl cumperi, să zicem, pentru 3 ani (apoi se uzează), dar de ce să investeşti tu bani în asta? Cu cloudul se optimizează resursele şi se elimină cheltuielile inutile.

Un alt câştig foarte important e redundanţa. Pentru că trebuie să ai disponibilitate permanentă. Redundanţa era o cerinţă obligatorie care ne mărea costurile înainte să folosim cloud.

 

Cu soluţiile cloud de la Romtelecom, e ca şi când ai merge cu o masină cu 100 de cai putere care, după ce o laşi 10 minute în service, are 200 de cai putere.

In cei 10 ani care au trecut de când am fondat această companie, unul dintre lucrurile esenţiale pe care le-am învăţat este că atunci când îţi creşte businessul ai nevoie de soluţii customizabile, atât software cât şi hardware. Altfel, orice schimbare implică un nou proces de implementare şi, bineinteles, costuri adiţionale pentru organizaţie. Până acum păstram softul şi făceam upgrade la hard. Dar acum, cu soluţiile cloud, hardul a devenit scalabil.

Asta e scalabilitatea: dacă noi ne dublăm mâine numărul de echipamente care se conectează la server, primim instant resursele necesare fără să mai cumpărăm un server nou.

Pe scurt, ceea ce Romtelecom Business Solutions numeşte Pay as you grow, pe noi ne ajută să alocăm pe loc clienţilor noştri resurse noi şi să avem un grad foarte mare de flexibilitate. 

 

Înainte, plăteam cateva mii de Euro pentru licenţa software. Acum plătim câteva zeci de Euro pe lună.

Un alt mare avantaj al soluţiilor cloud este că beneficiem de cele mai noi versiuni de software, chiar în momentul în care sunt lansate.  Au fost situaţii în trecut în care a trebuit să alocăm buget suplimentar atunci când au aparut versiuni noi pentru soluţiile software pe care le folseam. Cu serviciile cloud de la Romtelecom Business Solutions nu mai avem această grijă! Plătim o taxă lunară modică şi avem acces la orice versiune nouă care apare, oricând vrem noi. Dacă noi decidem că vrem să facem upgrade, îl facem ştiind că tariful lunar nu se schimbă.

Virtual Data Center (VDC) este un serviciu de tip Infrastructure-as-a-Service (IaaS) care oferă acces la resurse de calcul pe cea mai performantă platformă de virtualizare de server din România.

Prin VDC îţi poti activa rapid unul sau mai multe servere sau alte echipamente virtuale (de exemplu router, firewall, switch virtual), în configuraţia dorită. Totodată, poţi adauga sisteme de operare din catalogul public sau privat de template-uri, poţi modifica configuraţiile oricand ai nevoie, direct din puternica interfata vCloud Director.

Platforma este singura din România distribuită geografic în data centerele Romtelecom din Bucuresti şi Brasov, oferind redundanţă pentru Disaster Recovery & Business Continuity şi disponibilitate de 99,999%, garantată prin SLA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO