Special

Gen Z. Love and Marriage. Ar putea fi Gen Z generaţia cu cele mai durabile căsătorii de până acum? Marile plusuri sunt comunicarea eficientă şi importanţa stării de bine, dar nivelul mare de stres poate ameninţa sănătatea cuplului

Gen Z. Love and Marriage. Ar putea fi Gen Z generaţia cu...

Autor: Roxana Petrescu

06.07.2023, 00:07 507

Peste 11.710 de tineri cu vârste sub 24 de ani, adică din categoria Gen Z, femei şi bărbaţi, au spus DA anul trecut, alegând să se căsătorească, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Faţă de 2020, numărul lor este cu peste 32% mai mare şi aproape de nivelul din 2019, iar unele studii arată că exact căsătoriile celor care fac parte din Gen Z au cele mai mari şanse de a rezista pe termen lung. De ce?

„Tinerii din Gen Z vor avea cele mai de succes căsătorii de până acum. Dezvoltarea personală, accentul pus pe starea de bine emoţională, comunicarea clară sunt priorităţi pentru Gen Z, ceea ce poate duce la căsătorii mai puternice şi mai sănătoase. Cu toate acestea, tinerii din această generaţie sunt mai puţin interesaţi de căsătorie, preferând mai degrabă să ducă vieţi care îi împlinesc“, spune Paul Brunson, expertul global al aplicaţiei de dating Tinder, în ceea ce priveşte relaţiile. Declaraţiile sunt incluse într-un studiu publicat de Tinder în mai în care este analizat viitorul relaţiilor. Concluzia este că în contextul în care se pune mult accent pe autenticitate, Gen Z fiind un vârf de lance în această direcţie, căsniciile Gen Z au mai mari şanse de reuşită datorită unei mai bune înţelegeri între parteneri.

Potrivit datelor publicate de INS, la nivelul anului 2022 circa 11.700 de tineri, femei şi bărbaţi, cu vârste sub 24 de ani s-au căsătorit, un număr cu 30% mai mare faţă de cel din 2020 şi apropiat de cel din 2019. Pe de altă parte, numărul divorţurilor a fost în scădere pe acest segment de vârstă. De altfel, la nivelul tuturor categoriilor de vârste este vizibilă o redresare a apetitului pentru căsătorii. În total, în 2022 circa 118.300 de români au decis să se căsătorească, mult peste nivelul de 81.300 din 2019, de exemplu.

„Am intrat într-o zonă a relaţiilor de totul sau nimic“, mai spune expertul Tinder. „Gen Z aduce un nou mod de relaţionare în care se pune accentul pe conectarea relevantă şi pe starea de bine a partenerilor. Tinerii provoacă vechile standarde de dating, aplică valorile lor în viaţa de zi cu zi şi pun accent pe sănătatea mintală.“

Deşi nu sunt foarte convinşi că într-adevăr vor face pasul spre căsătorie, unii tineri din Gen Z spun clar că modul de construcţie a relaţiilor din generaţia lor este mai autentic decât în cazul altor generaţii.

„Da, aşa cred. Cred că vom avea căsătorii mai trainice decât cele ale generaţiilor anterioare. Comunicăm destul de mult. Suntem înţelegători, eu aşa cred despre noi, dar nici nu vrem să pierdem timpul că poate va fi bine. Ori e albă, ori e neagră, nu există gri. Cel puţin în cazul meu. Nu cred că pofta vine mâncând sau dragostea vine pe parcurs sau că oamenii se schimbă. Alegi de la început ce vrei, nu aştepţi schimbări“, spune Ioana, 25 de ani. Pentru tânăra cu o carieră în comunicare căsătoria nu este un lucru determinat de vârstă, dar decizia de a face acest pas este legată de anumiţi factori.

„Am toate colegele de generală măritate şi cu unu sau doi copii şi sunt foarte fericite. Se bucură de familie, cum mă bucur eu de un început de carieră promiţător. Însă, cred că cel mai important aspect e să simt că pot să mă simt în siguranţă într-o familie. E important să ştiu că mă pot baza pe omul de lângă mine, cu care vreau să construiesc sau să cumpăr o casă sau să îmi permit să plătesc chiria, să pot călători, să pot ieşi în oraş şi să pot creşte un copil în linişte. Lipsa banilor face zgomot pe care copiii îl aud şi când sunt adulţi, asta am înţeles din căsnicia părinţilor mei, care s-au căsătorit foarte tineri (mama avea 20 de ani şi tata 22)“, continuă Ioana. Tânara este puţin dispusă în a face compromisuri şi în ceea ce priveşte nivelul de confort pe care şi-l doreşte.

„Îmi place să am spaţiu şi nu îmi doresc să fac compromisul de a sta cu cineva în casă (gen părinţi sau socri) doar pentru că nu ne permitem o bonă sau trebuie să muncim în exces să plătim o şcoală sau taberele copilului. Dacă simt siguranţă şi că pot urma omul de lângă mine, mă mărit şi mâine, nu contează vârsta. Dar, la fel ca multe alte fete de vârsta mea, vrem să avem un control asupra lucrurilor şi nu ne aruncăm cu capul înainte oricum. Dacă simt ca e bine, nu mă reţine nimic din a face pasul următor“, mai spune Ioana.

Mihnea, un tânăr specialist IT de 29 de ani, abia a semnat actele de divorţ după aproape trei ani. „Nu a mers pentru că munceam amândoi foarte mult, uitam de noi. Iar când stăteam împreună, de cele mai multe ori eram distraşi, inclusiv de social media“, spune Mihnea. Stresul şi anxietatea sunt printre cele mai mari probleme cu care se confruntă Gen Z, circa 53% dintre femeile Gen Z spunând că sunt stresate mai tot timpul şi 37% dintre bărbaţi având aceeaşi problemă. Circa 76% dintre membrii Gen Z sunt stresaţi exact de volumele de muncă, 74% acuzând un echilibru prost între viaţa personală şi cea profesională. Dar după divorţ, relaţia merge mai bine ca niciodată, spune Mihnea, datorită unei comunicări mai bune.

„Am eliberat presiunea prin actele de la divorţ. Ne-am dat arama pe faţă şi vorbim mult mai deschis unu cu celălalt ce nu ne convine, ce ne convine etc.“

Revenind la studiul Tinder, clasica masculinitate toxică deja păleşte, lucru care din nou facilitează o comunicare mai sănătoasă, iar Gen Z pare în acest moment foarte dispusă să stabilească relaţii chiar în afara cercurilor lor sociale. Acest lucru a dus la o creştere a relaţiilor interrasiale, interreligioase ceea ce arată creşterea nivelului de acceptare şi de incluziune din rândul tinerilor.

„Gen Z, adică cei născuţi între 1997 şi 2012, a crescut într-o lume marcată de schimbare şi de incertitudine. Dar în pofida tuturor provocărilor legate de schimbările climatice, de tensiunile politice sau incertitudinile economice, această generaţie inspiră prin rezistenţa ei. Alături de tenacitatea ei în faţă provocărilor, Gen Z contribuie şi a o renaştere în domeniul relaţiilor“, se mai arată în studiul Tinder.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24