Supliment ZF Agrobusiness

Porumbul, supravegheat cu drona: „Tehnologia îi ajută pe fermieri să planifice mai bine activităţile şi să fie eficienţi”

15 iul 2022 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Agricultura nu a fost ocolită de inovaţiile în domeniul tehnologiei, astfel că fermierii au la îndemână toate resursele necesare pentru a îşi îmbunătăţi activitatea folosind nu doar cele mai noi utilaje agricole, ci şi aplicaţii, drone sau tablete.

„De-a lungul anilor, producţia de cereale s-a dublat, fapt care atestă necesitatea urgentării digitizării sectorului agricol. În prezent, România se află pe locul şase în clasamentul suprafeţelor agricole cultivate la nivelul statelor Uniunii Europene şi pentru a putea livra cereale de calitate şi a ţine pasul cu reglementările legate în domeniu, digitalizarea trebuie să fie din ce în ce mai prezentă”, spune Dan Giuşcă, software architect & partner în cadrul Bento, Intellectually Curious, unul dintre principalii furnizori de soluţii software de pe plan local. În prezent, din ce în ce mai mulţi fermieri folosesc deja tehnologii digitale precum telefoane inteligente, tablete, senzori, drone şi aplicaţii de monitorizare, cântărire automată, analiză de laborator şi nu numai, adaugă managerul.

„Utilizarea acestor tehnologii oferă o serie de soluţii care le permit să colecteze şi să analize în mod inteligent datele, reuşind astfel să îşi facă o imagine de ansamblu asupra culturilor, producţiei sau dezvoltării animalelor, dar şi să planifice mai bine activităţile şi astfel să devină mai eficienţi”. Dan Giuşcă adaugă că trebuie luat în calcul şi faptul că există o lipsă de organizare a fermierilor români în asociaţii sau cooperative  care să le sporească puterea financiară şi astfel multe din aceste tehnologii nu sunt accesibile pentru ei. Acest fapt îngreunează adopţia tehnologiei la scară largă. De altfel, România este pe ultimele locuri în UE ca număr de cooperative agricole. Însă, din acest punct de vedere, sectorul agricol dă semne bune.

În 2021 au fost înfiinţate 787 de cooperative agricole, numărul total al acestor forme asociative ajungând la 4.041, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor Confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor. Numărul este cel mai mare din istoria ţării, depăşindu-l pe cel din perioada comunistă. Una dintre soluţiile dezvoltate de Bento este Bento Grânar, care ajută companiile care depozitează, gestionează şi transportă cantităţi mari de cereale.” Cum marii traderi corporate sau producători agricoli, operatorii portuari, silozurile cu capacităţi mari de stocare au nevoie de sisteme care să faciliteze managementul stocurilor din recoltă până la livrarea către beneficiarul final, trecând prin toate tipurile de operaţiuni de cântărire, analiză, curăţire, tarare, uscare, depozitare, gestiune contracte, transbordare, facturare şi vânzare, am dezvoltat Bento Grânar”.

2B Intelligent Soft, companie specializată în dezvoltarea şi implementarea de soluţii software şi furnizarea de servicii de infrastructură IT şi cloud sub brandul Bento (simbol bursier BENTO), a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 27,3 milioane de lei, în creştere cu 78% faţă de 2020, şi un profit net de 4,5 milioane de lei, plus 144%. Conform ultimelor date, portofoliul de clienţi al Bento este format din companii din România, SUA şi Elveţia, majoritatea veniturilor provenind din sectorul de energie şi utilităţi, 65%, în timp ce restul de 35% reprezintă venituri provenite din partea companiilor ce activează în telecomunicaţii, FMCG, sănătate, media, agricultură, IT, servicii, distribuţie FMGC, industrie alimentară şi transporturi.

 

Parteneri: