Supliment ZF Agrobusiness
Analiză. Mai bun, dar mai scump. România va produce mai multă mâncare când fermele vor fi complet tehnologizate şi automatizate
Analiză. Mai bun, dar mai scump. România va produce mai multă mâncare când fermele vor fi complet tehnologizate şi automatizate 31 iul 2023

Fermele viitorului vor fi com­plet tehnologizate şi automa­tizate şi vor produce mân­care mai bună, respectând noile nevoi ale consuma­torului, dar şi mai scumpă, este de părere Liviu Dobre, director general al Agricover Holding.

citește mai mult
Analiză. Fermier, caut colegi! Există o lipsă acută de personal calificat. Este robotizarea soluţia în agrobusiness?
Analiză. Fermier, caut colegi! Există o lipsă acută de personal calificat. Este robotizarea soluţia în agrobusiness? 31 iul 2023

Agrobusinessul, unul dintre sectoarele de importanţă majoră pentru economie, ce are un aport anual de 4-6% la PIB-ul României, se confruntă în prezent cu o problemă acută: deficitul de personal calificat.

citește mai mult
Agricultură modernă, verde şi inteligentă: se transformă mâncarea?
Agricultură modernă, verde şi inteligentă: se transformă mâncarea? 31 iul 2023

Agricultura românească contri­buie semnificativ la PIB-ul ţării, având un aport anual de 4-6% la PIB-ul României.

citește mai mult
Anul agricol 2023: promisiunile mari din primăvară au început „să ardă“ de la căldură
Anul agricol 2023: promisiunile mari din primăvară au început „să ardă“ de la căldură 31 iul 2023

Seceta şi căldura puternică au afectat recoltele de cereale şi legume din acest an, dar investiţiile în tehnologie şi diversificarea culturilor au adus îmbunătăţiri în ramura pomiculturii şi în cea a viticulturii.

citește mai mult
Mai multe eoliene, mai puţine îngrăşăminte. Verdele ne intră şi în farfurie datorită agriculturii sustenabile
Mai multe eoliene, mai puţine îngrăşăminte. Verdele ne intră şi în farfurie datorită agriculturii sustenabile 31 iul 2023

Agricultura sustenabilă sau agricultura pentru generaţiile viitoare nu este un concept nou, cum nici schimbările climatice nu sunt. Însă, acum, mai mult decât oricând, grija pentru mediu a devenit un obiectiv global.

citește mai mult
13% din fermierii români au peste 60 de ani şi 44% au între 40 şi 60 de ani. No-tillage, un concept prioritar pentru noua generaţie de fermieri: „Generaţia veche răspundea mai greu la noutăţi, dar când a intrat în agricultură avea o concurenţă mai mică decât a noastră şi îi era permis să facă mai multe greşeli”
13% din fermierii români au peste 60 de ani şi 44% au între 40 şi 60 de ani. No-tillage, un concept prioritar pentru noua generaţie de fermieri: „Generaţia veche răspundea mai greu la noutăţi, dar când a intrat în agricultură avea o concurenţă mai mică decât a noastră şi îi era permis să facă mai multe greşeli” 15 iul 2022

No-tillage, un concept care presupune lucrări minime asupra solului în locul lucrărilor intensive cu care sunt obişnuiţi fermierii români din agricultura convenţională, şi utilizarea eficientă a resurselor în contextul Pactului Verde european sunt printre piorităţile noii generaţii de fermieri, o generaţie pragmatică şi orientată spre rezultate, care se pregăteşte să preia ştafeta de la generaţia anilor ’90.

citește mai mult
Fermierii, iarăşi, la mila vremii: producţia de cereale din acest an este sub semnul balanţei. Dacă plouă, talerul înclină spre 30 mil. tone
Fermierii, iarăşi, la mila vremii: producţia de cereale din acest an este sub semnul balanţei. Dacă plouă, talerul înclină spre 30 mil. tone 15 iul 2022

Producătorii de cereale estimează că producţia agricolă va fi ca în 2019, de circa 30 de milioane de tone, după cum arată culturile acum, dar temperaturile crescute şi lipsa precipitaţiilor din următoarea perioadă ar duce la o secetă puternică.

citește mai mult
Mâncarea viitorului ne poate deschide poarta către export? Produsele vegane, noul pariu al jucătorilor români care vânează şi pieţele externe
Mâncarea viitorului ne poate deschide poarta către export? Produsele vegane, noul pariu al jucătorilor români care vânează şi pieţele externe 15 iul 2022

Verdino, Filgud, iezeress, NoMoMoo şi Unison sunt doar câteva dintre numele apărute în ultimii ani pe segmentul produselor vegane, alternativă la produsele din carne şi lapte, o piaţă care devine tot mai atractivă şi pentru consumatorii locali.

citește mai mult
Cum stă România la capitolul fructe?
Cum stă România la capitolul fructe? 15 iul 2022

România se află în top zece ţări din UE la suprafaţa cultivată cu meri, peri, caişi şi piersici însă, din cauza livezilor îmbătrânite randamentul la hectar este mai mic decât în alte state cu suprafeţe mai restrânse şi astfel ajunge să importe anual fructe de peste 750 de milioane de euro.

citește mai mult
România importă de 100 de ori mai multe roşii decât exportă, dar fermierii aruncă marfa în sezon. „O soluţie pentru folosirea supraproducţiei este exportul. Dacă turcii exportă, noi de ce nu o putem face?”
România importă de 100 de ori mai multe roşii decât exportă, dar fermierii aruncă marfa în sezon. „O soluţie pentru folosirea supraproducţiei este exportul. Dacă turcii exportă, noi de ce nu o putem face?” 15 iul 2022

Peste 750.000 de tone este producţia anuală de roşii de câmp şi în solarii a României, însă în plin sezon fermierii se confruntă cu o supraproducţie şi mulţi se văd nevoiţi să arunce marfa în condiţiile în care sunt fabrici de bulion de exemplu care folosesc roşii de import.

citește mai mult
Cum stă România la capitolul legume?
Cum stă România la capitolul legume? 15 iul 2022

Cu toate că producţia de legume din România a crescut în ultimii ani şi a ajuns la 3,5 milioane de tone în 2021, necesarul de consum al ţării nu este acoperit. Vara vedem supraproducţie de legume, iar iarna producţia lipseşte cu desăvârşire, doar 4% din cantitatea totală de...

citește mai mult
Cum pot livra producătorii români legume şi fructe chiar şi iarna? „Asocierea cu producătorii din alte state europene le poate da acces la know-how şi finanţare”
Cum pot livra producătorii români legume şi fructe chiar şi iarna? „Asocierea cu producătorii din alte state europene le poate da acces la know-how şi finanţare” 15 iul 2022

Producătorii autohtoni de legume şi fructe trebuie să investească în tehnologii şi în capacitatea de stocare, dar trebuie să se uite şi la parteneriate cu producători cu o mai mare istorie în spate pentru a putea creşte şi a putea acoperi necesarul de consum chiar şi în anotimul rece.

citește mai mult
De la fermă la furculiţă. Fermierii români pariază pe sistemul integrat de producţie: „Cu cât ajunge mai aproape de consumator, cu atât aduce mai multă valoare în economie”
De la fermă la furculiţă. Fermierii români pariază pe sistemul integrat de producţie: „Cu cât ajunge mai aproape de consumator, cu atât aduce mai multă valoare în economie” 15 iul 2022

Sistemul integrat de producţie devine din ce în ce mai apreciat de fermierii români în condiţiile în care tot mai mulţi aleg să treacă de la simpla producţie materie primă, aşa cum sunt carnea, laptele, legumele sau fructele, mai departe către propria fabrică de procesare.

citește mai mult
Porumbul, supravegheat cu drona: „Tehnologia îi ajută pe fermieri să planifice mai bine activităţile şi să fie eficienţi”
Porumbul, supravegheat cu drona: „Tehnologia îi ajută pe fermieri să planifice mai bine activităţile şi să fie eficienţi” 15 iul 2022

Agricultura nu a fost ocolită de inovaţiile în domeniul tehnologiei, astfel că fermierii au la îndemână toate resursele necesare pentru a îşi îmbunătăţi activitatea folosind nu doar cele mai noi utilaje agricole, ci şi aplicaţii, drone sau tablete.

citește mai mult
Valoarea importurilor din industria alimentară este de trei ori mai mare decât cea a exporturilor. Poate deveni România unul dintre cei mai mari furnizori ai UE de produse alimentare, nu doar agricole?
Valoarea importurilor din industria alimentară este de trei ori mai mare decât cea a exporturilor. Poate deveni România unul dintre cei mai mari furnizori ai UE de produse alimentare, nu doar agricole? 15 iul 2022

Valoarea importurilor de produse alimentare a fost de 26 de miliarde de lei (circa 5,5 mld. euro) în 2020, în timp ce valoarea producţiei exportate din industria alimentară românească a fost de 8,47 miliarde de lei (aproape 2 mld. euro), practic de trei ori mai mică.

citește mai mult
ZF | Suplimentul Agrobusiness