Supliment ZF Birouri

Immofinanz: Flexibilitatea şi comunităţile vor fi din ce în ce mai importante pe piaţa de birouri, inclusiv în ceea ce priveşte suprafaţa închiriată

15 sep 2020 Autor: Bogdan Alecu

Munca de acasă din timpul pandemiei va transforma piaţa birourilor, iar proprietarii vor oferi tot mai multe servicii de flexibilitate.

Flexibilitatea spaţiilor de birouri va deveni tot mai importantă pe fondul dezvoltării muncii de acasă, astfel încât chiriaşii vor avea posibilitatea de a da înapoi sau dimpotrivă, de a contracta mai multe spaţii de birouri.

„În ultimele luni s-a accentuat ten­dinţa de mobilitate a forţei de muncă. Proprie­ta­rii de birouri trebuie să acorde un plus de aten­ţie nevoilor actuale ale clienţilor. Pe vi­itor nu va mai fi suficient să oferi chi­riaşilor simple spaţii de birouri. Este foarte im­por­tant să te adap­tezi la  nevoile con­crete ale clienţilor - în acest sens flexi­bi­litatea şi comunităţile vor fi din ce în ce mai importante. Aici este inclusă şi fle­xi­bilitatea în ceea ce pri­veş­te suprafaţa în­chiriată. Deja am im­plementat aceste ten­dinţe în clădirile myhive. Clienţii pot închiria spaţii gene­roa­se pe termen lung, la acestea putând adă­uga sau reduce suprafeţe mai mici, la cerere şi pentru o perioadă scurtă de timp, în funcţie de nevoi“, au spus ofi­cialii Immofinanz, al treilea cel mai mare proprietar de birouri de pe piaţa locală, după Globalworth şi AFI Europe.

Spre exemplu, pe fondul extinderii lu­crului de acasă, Groupe Renault Româ­nia are în plan să subînchirieze o parte din spaţiul de 40.000 mp de birouri din clădirea Renault Bucharest Connected după ce doar în urmă cu un an a semnat un contract pe 11 ani pentru proiect.

În acest context, austriecii sunt de păre­re că proiectele de birouri trebuie să ofere mai mult decât spaţii de lucru.

„Acestea trebuie completate cu zone pentru comunitate, bunăstarea angajaţilor devenind prioritară. Aceste considerente vor juca un rol central în crearea expe­rienţei  într-o clădire de birouri, tendinţă care va continua. Tocmai prin aceste aspecte se remarcă azi clădirile myhive, acestea fiind centrate  integral pe nevoile actuale ale angajaţilor“, au spus oficialii Immofinanz.

În prezent Immofinanz are opt clădiri de birouri operaţionale şi alte două clădiri în proces de renovare, toate acestea loca­lizate în Bucureşti şi Voluntari, rata medie de ocupare fiind de 91%. IRIDE este cel mai mare parc de birouri deţinut de Im­mofinanz în România, cu o suprafaţă închiriabilă de 83.286 mp, compusă din diferite spaţii de birouri.

„Ne aşteptăm la o întoarcere parţială sau graduală a angajaţilor la birou, într-o măsură care diferă în funcţie de modelul de business al fiecărui chiriaş, de scenariile operaţionale şi, desigur, de capacitatea de a asigura angajaţilor un mediu adecvat situaţiei actuale“, au subliniat oficialii companiei.

Compania are în plan dezvoltarea unor proiecte ample de renovare pentru două clă­diri de birouri cu o suprafaţă închi­riabilă de 28.000 mp. Este vorba despre moder­nizarea a două clădiri din parcul IRIDE, procesul implicând lucrări de modernizare şi relansare a acestora sub conceptul myhive. Renovarea implică o transfor­mare a zonelor de lobby pentru a per­mite o mai bună luminare naturală şi im­ple­mentarea unui concept de design atractiv. Compania estimează că lucrările vor fi finalizate în primul trimestru al anului 2021.