Supliment ZF Birouri

Iulian Dascălu, Iulius Group

Iulius intră pe ultima sută de metri cu Palas Campus. Cea mai mare clădire de birouri din România este aproape închiriată

26 sep 2022 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Aproximativ 1.500 de muncitori au lucrat la etapa de construcţie a proiectului Palas Campus pe care grupul Iulius îl dezvoltă în Iaşi. Complexul va cuprinde la final şase imobile şi este integral închiriat, iar patru corpuri de clădire au fost deja contractate de Amazon, cel mai mare retailer online din lume.

Cea mai mare parte din Palas Campus a fost preînchiriată de Amazon, care îşi va aduce aici peste 3.000 de angajaţi. Pe lângă americanii de la Amazon, au mai semnat deja alţi zece chiriaşi, toţi cu activitate în domeniul tehnologiei şi în IT. În total, circa 1.500 de oameni au lucrat până acum la ridi­carea Palas Campus, existând şi perioade când pe şantier au fost simultan 400-500 de muncitori, atât români, cât şi străini.

„În total vor fi 54.000 de metri pătraţi închiriabili de birouri şi 6.000 de metri pătraţi de retail, constând în 40 de spaţii comerciale, aflate la parterul clădirilor office. Investiţia este de 120 de milioane de euro, iar clădirea va fi gata anul acesta, urmând să aibă inaugurarea oficială în martie 2023“, spune Sebastian Mahu, head of asset management la Iulius.

Palas Campus se ridică în apropierea complexului Palas, din spatele Palatului Culturii din Iaşi. Construcţia ansamblului de birouri a fost făcută de compania Build Corp, deţinută de George Ivănescu, firmă care a ridicat şi mare parte din celelalte clădiri ale lui Iulian Dascălu. „În Palas Campus toate locurile de parcare vor fi subterane, nimic suprateran. Proiectul a fost construit pe baza unei cereri existente anterior, nu invers, aşa că este integral închiriat acum“, spune Ionuţ Pavel, office manager la UBC Iaşi.

Cel mai vizibil şi amplu proiect pe care Iulian Dascălu l-a dezvoltat până acum în Iaşi este ansamblul Palas, cu birouri, mall şi spaţii verzi, deschis în 2012. În acest complex, există astăzi şapte clădiri de birouri, însumând 75.000 de metri pătraţi închiriabili.

„Mallul Palas atrage zilnic un trafic de 70.000 de oameni. Sunt chiriaşi care înregistrează aici cifre de afaceri mai mari decât în malluri precum AFI Cotroceni sau Băneasa Shopping City din Bucureşti. Cremeria Gioelia este un astfel de exemplu. Spaţiile verzi din complex au presupus investiţii de câteva milioane de euro pentru copaci, gazon şi alte elemente. Avem tei, pini, salcii, ginkgo biloba, fiecare copac este aclimatizat într-o seră înainte de a fi plantat aici. Sunt 37 de grădinari care se ocupă de spaţiile verzi“, mai spune Sebastian Mahu.

În prezent, Iulius pregăteşte un nou proiect, în preajma Palas şi Palas Campus, tot cu scopul de regenerarea urbană, motiv pentru care a lansat un concurs dedicat arhitecţilor care propun, în aceste zile, idei pentru a valorifica zona. În total, va fi vorba despre o suprafaţă de 16.500 de metri pătraţi care se va amenaja. Birourile de arhitectură care au propus soluţii sunt Foster Partners, MVRDV, UNStudio şi Zaha Hadid Architects, companii care au conceput de-a lungul timpului clădiri rezidenţiale şi de birouri, muzee, stadioane, ansambluri mixed-use, proiecte care contribuie la imaginea unui oraş sau a unei ţări.

Grupul Iulius a dezvoltat proiectele mixte Palas din Iaşi şi Iulius Town din Timişoara, dar şi mallurile sub brandul Iulius din Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava şi câteva clădiri de birouri. Din 2017, Iulian Dascălu împarte reţeaua Iulius Mall şi proiectul Iulius Town cu fondul Atterbury Europe.

În primăvara acestui an, Iulius Group a anunţat că porneşte o investiţie de peste 500 de milioane de euro pentru un nou proiect mixed-use similar celor pe care le-a dezvoltat la Iaşi şi la Timişoara, însă de această dată la Cluj-Napoca. Investiţia se va desfăşura pe platforma Carbochim, o zonă industrială care va fi transformată şi va cuprinde retail, birouri, locuinţe şi spaţii verzi. Investiţia va fi realizată în parteneriat cu Atterbury Europe, partenerul Iulius în portofoliul imobiliar. Proiectul este în etapa de analiză, consultare şi autorizare, demararea lucrărilor fiind estimată pentru începutul anului 2023.

La nivelul întregului portofoliu imobiliar dezvoltat de Iulius, investiţiile depăşesc un miliard de euro, existând în total aproximativ 310.000 mp de retail, în două proiecte mixed-use de regenerare urbană (Palas Iaşi şi Iulius Town Timişoara), reţeaua de malluri regionale Iulius Mall - din Iaşi, Cluj-Napoca şi Suceava, precum şi primul proiect Family Market, din Miroslava (zona metropolitană a Iaşului), concept de retail de proximitate. Anual, toate aceste spaţii înregistrează peste 70 de milioane de vizite.

Iulius a început şi demersurile pentru un nou proiect mixt, la Cluj-Napoca, pe platforma Carbochim. Totodată, recent, dezvoltatorul a organizat un concurs de arhitectură pentru un nou proiect mixt în Iaşi, pe un teren de 16.500 de metri pătraţi.

De asemenea, lucrează la cel de-al doilea Family Market, concept de retail de proximitate, axat pe antreprenoriat local, în cartierul Bucium din Iaşi, cu o suprafaţă de retail închiriabilă de peste 5.000 mp (investiţie de peste 11 milioane de euro), şi la extinderea Iulius Mall Suceava cu 14.000 mp adiţionali, investiţie de peste 14 milioane de euro care va transforma proiectul regional în cea mai mare suprafaţă de retail din nordul ţării (65.000 mp).

Grupul Iulius, dezvoltatorul imobiliar controlat de Iulian Dascălu, împreună cu partenerul sud-african Atterbury Europe au semnat o finanţare de 410 milioane de euro, pentru a susţine investiţiile în centrele regionale Iulius Mall din Iaşi, Cluj-Napoca, Suceava şi Timişoara. Este vorba, practic, despre o refinanţare sindicalizată pe termen lung, acordată de către Erste Group Bank AG, Banca Comercială Română S.A., Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien AG, OTP Bank Nyrt. şi OTP Bank România S.A.