Luiza Moraru, head of property management CEE & EMEA client management, CBRE
♦ Reducerea consumului de energie, cel mai important criteriu ESG pentru proprietarii de clădiri din România.
Proprietarii de clădiri din România sunt mult mai atenţi la standardele ESG şi, totodată, au aşteptări mai mari când vine vorba de sustenabilitate faţă de omologii lor din alte ţări. Un sondaj realizat de CBRE, companie de consultanţă imobiliară, în rândul a peste 500 de profesionişti din domeniul imobiliar comercial din întreaga lume arată că principalii factori care determină companiile să se îndrepte către ESG sunt reglementările, precum Acordul de la Paris şi obiectivele ONU de dezvoltare durabilă, costurile de operare în creştere şi controlul tot mai mare din partea proprietarilor.
Potrivit analizei CBRE, aproximativ 70% dintre respondenţi şi-au concentrat atenţia asupra ESG în 2022, pe fondul factorilor externi, precum impunerea din partea guvernelor de transparenţă a strategiei ESG, dar şi din cauza preţurilor mai mari la energie (55%). Totodată, politica internă a companiei, valorile sau etica au reprezentat priorităţile de top pentru toţi respondenţii.
În acelaşi timp, caracteristicile ESG ale clădirilor au impact direct asupra tranzacţiilor imobiliare. Reducerea consumului de energie a cântărit cel mai mult în deciziile de investiţii şi tranzacţii ale ocupanţilor (88%). De asemenea, mai mult de jumătate dintre respondenţi ar căuta o reducere sau ar respinge cu totul o ofertă dacă o clădire nu are aceste caracteristici.
Datele analizate de CBRE au scos la suprafaţă un accent mult mai mare asupra laturii sociale din partea companiilor. Astfel, în deciziile imobiliare, pentru 86% din respondenţi este importantă apropierea de transportul public. În acelaşi timp, 52% dintre respondenţi au declarat că ar respinge o clădire ce se află în mijlocul unei controverse.
Principalele provocări pentru implementarea obiectivelor ESG constau în disponibilitatea sau calitatea slabă a datelor (53%), costuri care depăşesc beneficiul, ceea ce face dificilă justificarea acţiunii (39%) şi beneficii necunoscute sau incerte (36%).
„În Europa Centrală şi de Est, clădirile reprezintă mai mult de 40% din consumul regional de energie electrică şi produc mai mult de 36% din emisiile de carbon. Din costul unui ciclu de viaţă al unei clădiri comerciale, 40% este reprezentat de costul cu energia. Aceste cifre demonstrează urgenţa acţiunii la capitolul sustenabilitate la nivelul regiunii. Strategia de ESG nu mai este o opţiune, a devenit o necesitate, având în vedere că are impact direct asupra reducerii costurilor în business. Avem nevoie să ne uităm în primul rând la schimbări care pot fi implementate azi, dar în acelaşi timp trebuie să privim deja şi în perspectivă, la măsuri care schimbă fundamental modul de operare al clădirilor: revizuirea tuturor operaţiunilor clădirilor, implementarea sistemului de monitorizare a energiei, implementarea şi integrarea de senzori în BMS, implementarea şi integrarea de senzori de CO2 pentru a gestiona fluxul de aer, energie alternativă, retrofitting sau conectarea portofoliului la o platforma de date ESG. CBRE monitorizează în platforma proprie indicatori precum consumul excesiv de energie în peste 10.000 de clădiri şi poate genera consultanţa de eficientizare detaliată pe baza acestor date esenţiale“, a declarat Luiza Moraru, Head of Property Management CEE & EMEA Client Management, CBRE.
Investitorii şi chiriaşii din România par să aibă aşteptări mai mari în ceea ce priveşte caracteristicile de mediu ale clădirii, decât omologii lor din alte ţări, potrivit sondajului CBRE, la care au răspuns 20 de proprietari de clădiri din România.
„România se aliniază tendinţelor europene, când vine vorba de sustenabilitate. Rezultatele sondajului au arătat că Europa Centrală este lider în ceea ce priveşte setările de obiective net zero, companiile din CE şi Marea Britanie angajându-se să atingă obiectivele net zero mai devreme decât respondenţii din alte zone geografice. Când vine vorba de România, putem spune chiar că aşteptările proprietarilor de clădiri sunt mai exigente, iar aceştia acordă o importanţă şi mai mare standardelor ESG. În plus, ESG devine o presiune din ce în ce mai mare asupra performanţei clădirilor, mai ales pentru companiile de leasing“, a declarat Daniela Gavril, Head of Research în cadrul CBRE.
Rezultatele analizei ESG realizată de CBRE au arătat că 99% dintre respondenţii români consideră prioritare caracteristicile care reduc consumul de energie. În acelaşi timp, certificarea pentru clădiri verzi ocupă locul doi în opinia proprietarilor români, cu un procent de 89%. Printre caracteristicile de mediu esenţiale pentru proprietarii de clădiri se numără şi tehnologia inteligentă, care ajustează operaţiunile clădirii pentru a reduce impactul asupra mediului (88%). Generarea energiei regenerabile şi existenţa unui punct de încărcare pentru vehicule electrice sunt, de asemenea, în topul criteriilor prioritare pentru proprietarii de imobile.
Pe măsură ce componenta ESG devine prioritară, companiile imobiliare comerciale (CRE) încep să-şi îmbunătăţească şi să-şi valorifice performanţele ESG pentru a genera valoare şi a rămâne competitive.
Menţinerea unui dialog deschis rămâne crucială pentru a minimiza riscul ca unele clădiri să devină învechite şi nedorite pentru ocupanţi.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE