Supliment ZF Birouri

Supliment ZF Birouri. Analiză. Grupul Iulius a ajuns la active de peste 1,3 mld. euro. După ce a finalizat Iulius Campus la Iaşi, Constanţa intră în vizorul lui Iulian Dascălu

25 sep 2023 Autor: Bogdan Alecu

♦ Iulius rămâne unul dintre cei mai activi dezvoltatori din oraşele regionale. După ce a inaugurat Palas Campus, proiectul de 60.000 mp de la Iaşi, dezvoltatorul a anunţat un nou proiect de birouri în acest oraş, în suprafaţă de 18.000 mp, în timp ce lucrează la autorizarea noului proiect din Cluj-Napoca: un amplu proiect mixed-use, cu o investiţie estimată de 500 mil. euro, urmat de unul de 800 mil. euro la Constanţa.

Grupul Iulius vrea să demareze în 2024 construcţia celei de-a opta clădiri de birouri din cadrul proiectului Palas Iaşi, amplasat în spatele Palatului Culturii. Noua clădire va avea 14 niveluri şi o suprafaţă de 18.000 mp şi va necesita o investiţie de 40 mil. euro.

„Credem în potenţialul Iaşiului de dezvoltare ca oraş reprezentativ pe harta tech din România, statut pe care şi l-a dobândit în ultimii ani şi la care considerăm că am contribuit prin dezvoltarea polului de business de anvergură din zona centrală, prin infrastructura office premium din Palas Iaşi şi Palas Campus. Aici sunt reunite zeci de companii etalon în industriile tehnologiei şi automotive, alături de care am păstrat în Iaşi 14.000 de talente. Prin noua dezvoltare venim în întâmpinarea planurilor de creştere ale companiilor, care manifestă interes pentru dezvoltările Iulius, având deja negocieri în diferite etape“, a declarat Ionuţ Pavel, office buildings manager Palas Iaşi şi Palas Campus.

În prezent, în proiectul Palas Iaşi sunt peste 130.000 mp de birouri în care îşi au sediul 70 de companii multinaţionale pentru care lucrează 14.000 de angajaţi.

După recenta inaugurare a Palas Campus Iaşi, în aprilie 2023, compania iu a ajuns la investiţii de peste jumătate de miliard de euro realizate doar în Iaşi, prin cinci proiecte real estate (proiectele mixte Palas Iaşi şi Palas Campus, Iulius Mall Iaşi şi două concepte de retail de proximitate Family Market în zona metropolitană).

Grupul doreşte continuarea investiţiei în regenerarea urbană a zonei centrale a oraşului, cel mai amplu demers de acest tip din ţară, prin dezvoltarea, ca parte a ansamblului Palas Iaşi (primul proiect mixed-use realizat în România), a unei noi clădiri de birouri clasa A. Va fi al optulea imobil office integrat în proiect, cu o suprafaţă închiriabilă de 18.000 mp, format din parter, mezanin şi 10 etaje.

În prezent, pe segmentul office, Iulius a creat la Iaşi, în ultimii zece ani, o infrastructură de spaţii de birouri premium de 130.000 mp, în Palas Campus şi Palas Iaşi. Aici s-a format o comunitate de business puternică de companii internaţionale şi naţionale din domeniile IT, outsourcing, automotive, asigurări şi servicii, unele cu unicul lor centru din România, care formează cel mai mare pol de tinere talente din regiune.

Palas Campus, cu 54.000 mp office şi 6.000 mp retail, a fost inaugurată în 2023 şi a presupus o investiţie de peste 120 de milioane de euro.

Proiectul a regenerat o zonă centrală nevalorificată într-un hub inovativ format din 13 companii din SUA, Germania, Franţa, Norvegia, Elveţia şi România, cu 5.000 de angajaţi.

Iulius Town, complexul mixed-use dezvoltat de compania imobiliară Iulius în Timişoara, s-a apropiat de 10.000 de angajaţi în birourile închiriate de cele 50 de companii care şi-au stabilit sediul acolo. Cei mai mulţi chiriaşi vin din domeniul tehnologiei şi automotive, printre ei regăsindu-se gigantul american Amazon.

Cele patru clădiri de birouri United Business Center (UBC) totalizează peste 80.000 de metri pătraţi închiriabili şi 50 de companii multinaţionale, de pe trei continente.

UBC 0, cea mai mare clădire din ansamblu, are o suprafaţă de 30.000 de metri pătraţi închiriabili desfăşuraţi pe 15 etaje. Din total, 3.200 de metri pătraţi sunt ocupaţi doar de Amazon, cu mai multe echipe ale sale - Ring, Trusted Shopping Experience, Global Solutions and Risk Compliance şi Retail Business Services. „Acest birou va găzdui peste 100 de oameni, care vor lucra în echipele noastre şi vor dezvolta în continuare tehnologii de ultimă generaţie“, spune Cristian Josan, general manager la Amazon Development Center Romania.

În total, 19 companii din domenii precum IT&C, automotive sau inginerie, cu peste 4.000 de angajaţi, lucrează doar în UBC 0.

Grupul Iulius vrea să investească 800 mil. euro în dezvoltarea unui proiect mixt care va include atât un mall, cât şi rezidenţial şi birouri la Constanţa.

Constanţa a fost până acum vizată de investiţii în rezidenţial, în special în zona Mamaia, şi are două malluri, însă niciun mare investitor nu a mizat pe birouri moderne. De asemenea, Global Vision şi Globalworth au fost singurii care au pariat pe un mare proiect logistic în Constanţa, deşi oraşul este un port important la Marea Neagră. În Europa oraşele-port sunt de obicei bine dezvoltate şi magnet pentru investitori, însă Constanţa a atras mai greu marii dezvoltatori.

În data de 14 septembrie 2023, la sediul Ministerului Energiei, Oil Terminal S.A. şi compania Iulius au semnat un contract de parteneriat. Astfel, un teren de 38 de hectare deţinut de Oil Terminal S.A., societate pe acţiuni din care Ministerul Energiei deţine 87,75%, inactiv de peste 10 ani şi care a găzduit spaţii de depozitare a produselor petroliere, este redat oraşului ca o zonă urbană sustenabilă şi accesibilă pentru întreaga comunitate, cu aport la dezvoltarea economică, turistică, socială şi culturală a oraşului Constanţa. Pe lângă investiţia estimată la peste 800 milioane de euro în valorificarea terenului ca proiect ce integrează grădini urbane, birouri, zonă de shopping şi divertisment, facilităţi educaţionale şi culturale, dar şi o infrastructură integrată pentru susţinerea mobilităţii şi conectivităţii, Iulius va achita către Oil Terminal S.A. o taxă anuală de superficie de 2 milioane de euro, indexabilă.

Investiţia de la Constanţa din cadrul unui parteneriat public-privat vine după discuţiile eşuate care implicau dezvoltarea unui proiect de 3 miliarde de euro la Romexpo, pe terenul de 46 de hectare deţinut de Camera de Comerţ şi Industrie a României. Iulius de asemenea lucrează la un proiect mixt la Cluj, pe platforma Carbochim, după relocarea producţiei în afara oraşului.

„Suntem mereu deschişi la noi proiecte de regenerare urbană şi analizăm permanent oportunităţile de dezvoltare care apar. Constanţa este un oraş cu potenţial, care poate fi valorificat mai mult decât în timpul verii, având capacitatea să devină un adevărat pol de dezvoltare locală şi regională în următorii ani. Cât despre eficienţa acestor parteneriate, avem deja experienţa unor dezvoltări similare, cum este Palas Iaşi, primul ansamblu mixed-use de regenerare urbană din România, inaugurat în 2012, al cărui impact a susţinut direcţia de dezvoltare a Iaşului, atât la nivelul economic şi al atragerii de investiţii, cât şi la nivelul calităţii vieţii. Sunt proiecte care devin poli de atractivitate, cu o contribuţie la viaţa socială şi culturală a oraşului, Palas Iaşi înregistrând aproximativ 20 de milioane de vizite anul, integrând şi o grădină publică animată constant de oameni şi evenimente variate“, a spus Raluca Munteanu, Director de Dezvoltare Iulius.

Ea a subliniat că un oraş precum Constanţa este unul cu potenţial major de creştere şi capital uman valoros. „Este un centru universitar şi deţine numeroase atuuri care îl pot propulsa din punct de vedere economic şi turistic, având capacitatea să devină un adevărat pol de dezvoltare regională în următorii ani“.