Supliment ZF Birouri

Supliment ZF Birouri. Analiză. One pariază pe învăţământ - British Council şi elevi de la şcoala IG Duca vin la One Cotroceni lângă nume precum Ford sau Rehau

25 sep 2023 Autor: Bogdan Alecu

♦ Cifra de afaceri consolidată a One United Properties a crescut cu 25% în S1 2023 faţă de S1 2022, ajungând la 843,5 milioane lei ♦ Veniturile din chirii au înregistrat o creştere de 119%, ajungând la 62,8 milioane lei, datorită veniturilor obţinute de la chiriaşii One Tower, One Cotroceni Park Office 1, One Victoriei Plaza, precum şi veniturilor generate de Bucur Obor.

Dincolo de companii multi­naţionale care caută birouri moderne, One Cotroceni Park a atras în 2023 pe lista de chiriaşi British Council, dar şi elevi ai şcolii gimnaziale IG Duca  din sectorul 5 al Capitalei.

Decizia face parte din noua strategie a organizaţiei lider mondial în domeniul relaţiilor culturale de a-şi creşte numărul de centre şi de a se apropia mai mult de studenţii săi. Acesta este al doilea centru British Council care se deschide în Bucureşti în acest an într-o clădire modernă. Centrul de învăţare şi-a început activitatea didactică din data de 18 septembrie.

„Avem multe proiecte în domeniul educaţiei în care investim, astfel încât asocierea valorilor care ne reprezintă cu cea a British Council vine de la sine. Nu în ultimul rând, prin ceea ce facem la One, continuăm să dezvoltăm ecosistemul divers de facilităţi pe care le oferim chiriaşilor noştri“, a spus Mihai Păduroiu, CEO Office Division One.

În Bucureşti, compania British Council a înregistrat peste 10.000 de cursanţi în ultimii doi ani şi îşi propune să se apropie cât mai mult de aceştia, intrând în noi locaţii mai accesibile pentru ei. În acest sens, ajutată de CBRE, organizaţia a deschis un centru similar şi în nordul Bucureştiului, în zona Piaţa Presei Libere, într-o altă locaţie bine conectată la infrastructura şi facilităţile oraşului.

De asemenea, elevi ai şcolii gimnaziale IG Duca se mută din septembrie în proiectul de birouri One Cotroceni Park de la staţia de metrou Academiei, pe o perioadă de doi ani, timp în care clădirea actuală, încadrată la risc seismic de gradul II, va fi consolidată şi modernizată. Spaţiul destinat şcolii va fi de 1.375 mp în cadrul proiectului de birouri şi va fi ocupat de şcoală o perioadă de 24 de luni.

„Costul pe care l-ar fi plătit şcoala în cazul în care ar fi închiriat spaţiul se ridică la 20.000 de euro plus TVA pe lună. Astfel, totalul pe 2 ani ar însemna 480.000 euro, chirie suportată de One United Properties, având în vedere că pe parcursul perioadei de 24 de luni nu vom închiria altcuiva. Toată amenajarea spaţiului, coordonarea specia­lităţilor şi coordonarea proiectării au fost efectuate de angajaţii companiei ONE şi subcontractorii companiei“, a explicat Andrei Diaconescu, co-CEO şi co-fondator al One United Properties.

Costul de amenajare a spaţiului pentru funcţiunea de şcoală va fi de aproximativ 350.000 de euro plus TVA. Aşadar, investiţia totală a One pentru şcoală se ridică la 830.000 de euro. „Nu am primit solicitări speciale din partea primăriei sau a unităţii de învăţământ. Singura rugăminte a fost să reuşim ca la 11 septembrie copiii să poată intra în siguranţă într-un spaţiu modern“, a spus Andrei Diaconescu.

Procedura prin care o şcoală este con­so­lidată cere ca elevii să fie mutaţi într-o clă­dire aflată la cel mult 500 de metri de clă­direa curentă, iar elevii nu au în acest mo­ment o alternativă care să permită mutarea.

Clădirea şcolii este încadrată în clasa de risc seismic II - nu există risc de pră­bu­şire, ci doar de avarii majore. Aceasta a fost construită în 1935, ceea ce înseamnă că deja a trecut prin două cutremure pu­ter­nice - cel din 1940 şi cel din 1977 - şi nu a fost reabilitată.

One United Properties înregistrează o cifră de afaceri consolidată de 843,5 mi­lioa­ne de lei şi un profit brut de 344,5 mi­lioane de lei în primul semestru din 2023.

Creşterea cifrei de afaceri a fost susţinută de o creştere cu 56% a veniturilor din vânzările de proprietăţi rezidenţiale, care au ajuns la 604,1 milioane lei în S1 2023 faţă de 386,8 milioane lei în S1 2022. Venitul net din proprietăţi rezidenţiale a scăzut cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, ajungând la 178,1 milioane lei, ca urmare a recunoaşterii veniturilor noilor dezvoltări în cadrul cărora construcţia a început între S2 2022 şi S1 2023. În consecinţă, marja netă a scăzut de la 48,2% la nivelul S1 2022, la 29,5% pentru S1 2023.

Veniturile din chirii, care includ veniturile generate de divizia comercială împreună cu veniturile din serviciile de închiriere, au crescut cu 119%, ajungând la 62,8 milioane lei vs. 28,7 milioane lei în S1 2022, reprezentând aproximativ 80% din totalul veniturilor din chirii generate în cursul anului 2022. Efectul a fost determinat de veniturile provenite din întregul portofoliu, dar în special de la chiriaşii celor mai mari dezvoltări: One Tower (închiriat 100%), One Cotroceni Park 1 (închiriat 88% la 30 iunie 2023), One Victoriei Plaza (închiriat 100%), precum şi impactul rezultatelor generate de Bucur Obor, consolidate în divizia de retail. Veniturile din chirii vor continua să crească de la trimestru la trimestru, în special în urma livrării One Cotroceni Park 2 în T1 2023 (închiriat în proporţie de 55% la 30 iunie 2023, dar cu majoritatea chiriaşilor aflaţi încă în faza de amenajare pe tot parcursul T2 2023), potrivit raportului companiei pe primul semestru din 2023.

În S1/2022, One United Properties a înregistrat câştigul unic din achiziţia negociată, în valoare de 94,1 milioane lei, reprezentând câştigul din tranzacţia de achiziţionare a unui pachet majoritar de acţiuni în cadrul Bucur Obor, la un preţ semnificativ redus faţă de valoarea de piaţă a clădirilor, conform evaluărilor Colliers. Mai mult, în S1 2022, Grupul a înregistrat un câştig de 39,3 milioane lei din clădirile de birouri în curs de dezvoltare, reprezentând progresul dezvoltării One Cotroceni Park Office 2, care a fost livrată în T1 2023. În schimb, în S1 2023, Grupul nu a înregistrat câştiguri din clădirile de birouri în curs de dezvoltare deoarece nu are în construcţie dezvoltări de birouri.

Cu toate acestea, Grupul a înregistrat câştiguri de 140,1 milioane lei din investiţii imobiliare finalizate, reprezentând reclasificarea apartamentelor în scop de închiriere, corespunzătoare apartamentelor închiriate la One Mircea Eliade şi One Herăstrău Towers, deţinute în principal în scopul aprecierii preţului, precum şi începerea funcţionării spaţiului comercial de 2.000 mp situat în cadrul One Verdi Park, şi închiriat către Lidl pentru 9 plus 9 ani (vândut în T3 2023 pentru 8,8 milioane euro). Câştigurile din investiţii imobiliare pentru dezvoltare ulterioară, după cum sunt evaluate de către Colliers, au înregistrat o creştere cu 17%, până la 34,3 milioane lei, reprezentând portofoliul de terenuri al Grupului.