Supliment ZF Birouri

Supliment ZF Birouri. Sunt proiecte de birouri de 200.000 mp cu autorizaţie de construire, în aşteptare, dar zero livrări în 2024

25 sep 2023 Autor: Bogdan Alecu

Aproximativ 160.000 metri pătraţi de spaţii de birouri moderne au fost închiriate în Bucureşti în primele şase luni ale anului, comparativ cu circa 130.000 de metri pătraţi în aceeaşi perioadă din 2022. Totuşi cererea nouă s-a ridicat la doar 45.000 metri pătraţi, în scădere cu 40% faţă de 2022.

„Sunt proiecte care împreună au 200.000 mp de spaţii de birouri care deşi au autorizaţia de construire emisă şi valabilă, nu demarează proiectul. Vor începe atunci când piaţa se va mişca în jurul cererii. Din acest motiv, va urma o perioadă fără livrări şi companiile care vor avea nevoie să contracteze spaţii mari de birouri nu vor avea unde“, a explicat Silviu Pop, director CEE & Romania research la Colliers.

Pentru piaţa office, primul trimestru al anului a fost foarte slab, dar a fost urmat de un trimestru doi care este printre cele mai solide nu doar din ultimii ani şi care ar fi fost considerat printre cele mai bune şi înaintea pandemiei. Aproximativ 160.000 metri pătraţi de spaţii de birouri moderne au fost închiriaţi în Bucureşti în primele şase luni ale anului, comparativ cu circa 130.000 de metri pătraţi în aceeaşi perioada din 2022. Totuşi,  cererea nouă s-a ridicat la doar 45.000 metri pătraţi, în scădere cu 40% faţă de 2022.

„Există ceva semne de încetinire a apetitului de închiriere de birouri din partea firmelor, în acelaşi timp nu vedem un calendar prea încărcat de livrări de clădiri noi la orizont, care să pună presiune pe chirii. Dimpotrivă, s-ar putea ca dacă piaţa îşi revine puţin să rămânem chiar fără spaţii pe care să le putem prezenta firmelor. Deja vedem ceva presiuni pe chirii în zonele fără spa­ţii vacante. Mai departe, din zona veş­ti­lor pozitive pentru acest sector, se pare că tot mai multe firme presează pentru o re­venire a angajaţilor pe perioade mai extinse la birou, chiar dacă formatul de lucru hibrid se menţine“, precizează Silviu Pop.

Pe de altă parte, Laurenţiu Lazăr, managing partner & head of investment în cadrul Colliers România, explică faptul că şi creşterea costurilor construcţiilor aduce şi o creştere a chiriei, şi nu toate companiile sunt dispuse să plătească în plus.

În zona tranzacţiilor investiţionale avem o înjumătăţire a volumelor în primul semestru din 2023.

„În mod clar, dobânzile în creştere şi contextul mai incert au creat un ecart mai mare între aşteptările cumpărătorilor şi cele ale vânzătorilor, chiar dacă pe piaţă există un număr important de proiecte care pot genera un volum semnificativ în a doua parte a anului. Felul în care se vor închide sau nu aceste tranzacţii va fi o provocare pentru piaţa locală“, punctează  Laurenţiu Lazăr.