Suplimente

Inteligenţa artificială generativă, mai mult decât o simplă actualizare tehnologică

Anuar ZF/Deloitte Top 1.000 Cele mai mari companii din România

Andrei Ionescu, Consulting Market Leader DELOITTE ROMÂNIA

Andrei Paraschiv, Director Consultanţă, Deloitte România


Fie că vorbim despre preocupările precursorilor noştri care au trăit în epoca primei revoluţii industriale, fie că ne raportăm la provocările cu care se confruntă societatea contemporană, determinate de cea de-a patra revoluţie industrială sau chiar de a cincea, despre care se vorbeşte tot mai mult, surmontarea acestora a presupus adaptabilitate în faţa schimbărilor. În astfel de momente, rolul liderilor este esenţial, deoarece schimbarea poate fi o sabie cu două tăişuri - poate genera progres, dacă întregul proces este abordat şi implementat în mod responsabil şi cu atenţie la etapa de tranziţie, sau poate genera haos.

În prezent, unul dintre factorii cu potenţial mare de a genera schimbare este avansul tehnologic, inclusiv avântul inteligenţei artificiale generative (Gen AI) în ultimul an. Generarea de rapoarte pentru a înrola clienţii noi (onboarding), crearea de schiţe detaliate a unor piese sau produse pentru a optimiza lanţul de aprovizionare şi prelucrarea eficientă a unor materiale video de supraveghere pentru sporirea eficienţei sunt doar câteva dintre modalităţile prin care organizaţiile pot adopta noi moduri de lucru, inova sau amplifica alte tehnologii folosind Gen AI. Impactul acestor soluţii se va răsfrânge rapid asupra multor domenii, studiile Deloitte estimând că aproape toate companiile care oferă soluţii de tip software pentru organizaţii vor integra Gen AI măcar în unele dintre ofertele lor până la sfârşitul anului 2024.

Pentru a naviga prin aceste ape noi, liderii de business trebuie să analizeze tehnologia Gen AI în toată complexitatea ei şi să-şi recalibreze strategia. Potrivit raportului Deloitte „Generative AI and the future of work”, această recalibrare presupune, pe de o parte, acordarea unei atenţii sporite modului în care sunt redefinite rolurile angajaţilor şi prioritizate rezultatele înregistrate de aceştia. Pe de altă parte, un alt aspect de luat în considerare în momentul recalibrării este atitudinea liderilor. O mentalitate de cercetător (researcher’s mindset), potrivit căreia integrarea soluţiilor Gen AI în cadrul organizaţiei nu trebuie tratată ca o simplă actualizare tehnologică, ci ca un experiment care ancorează întreaga organizaţie, poate reprezenta cheia succesului întregului proces.

Activarea curiozităţii, motorul oricărui cercetător, este o metodă prin care liderii pot valida sau respinge anumite ipoteze cu privire la procesul de integrare a Gen AI în interiorul organizaţiei. Cum se aliniază adoptarea soluţiilor de Gen AI cu strategia companiei, cum pot avea acestea un impact pozitiv asupra performanţei organizaţiei, care sunt metodele potrivite de a demonstra angajaţilor că aceste soluţii vin în ajutorul lor? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care trebuie avute în vedere la începutul oricărui experiment cu ramificaţii în întreaga organizaţie.

În sprijinul testării anumitor ipoteze, liderii se pot baza pe date, aspect care ar implica realizarea unei radiografii în profunzime a fiecărui departament, cu scopul de a capta nuanţele fiecărui proces şi rol din cadrul echipelor şi de a anticipa potenţialul impact al Gen AI asupra acestora.

Testarea în sine este un proces al încercărilor repetate, al erorilor, care trebuie privite ca oportunităţi de învăţare, şi al analizelor rapide şi constructive, deoarece, similar unei cercetări, integrarea Gen AI în organizaţie implică facilitarea şi încurajarea unui mediu al inovaţiei şi al experimentării. Folosirea unui spaţiu controlat de testare (sandbox), deşi acesta nu reprezintă o noutate pentru domeniul tehnologiei, ar putea ajuta la maximizarea capacităţilor soluţiilor Gen AI. De asemenea, sesiunilor de testare în siguranţă li se adaugă şi canalele destinate exprimării părerilor angajaţilor, aceştia luând astfel parte în mod activ la implementarea soluţiilor Gen AI în organizaţie.

Într-o etapă ulterioară colectării datelor şi feedbackului, liderii vor putea trage concluzii care să-i ajute la confirmarea sau infirmarea ipotezelor pe care le-au avansat în debutul demersului de integrare a Gen AI în organizaţie, astfel încât mai departe să ia decizii aliniate cu strategia de business, centrate pe recunoaşterea calităţilor umane ale angajaţilor şi a rezultatelor lor.

În concluzie, integrarea soluţiilor Gen AI în cadrul organizaţiilor este mai mult decât o simplă actualizare de tehnologie. Ea presupune un demers concertat la nivelul întregii organizaţii, în care abordarea liderilor trebuie să fie similară cu cea a unui cercetător, fără să piardă din vedere că viitorul organizaţiilor, deşi construit cu ajutorul maşinilor, se află în mâinile oamenilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO