Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023

Timişoara Capitală Europeană a Culturii în 2023, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania. Alexandra Sitov Palconi, Prin Banat: Prin proiectul Heritage of Timişoara, astăzi avem inventariate peste 1.000 de clădiri istorice din oraş

02.11.2023, 00:06 Autor: Cristina Roşca

În fiecare marţi de la ora 16:00, antreprenorii şi executivii din oraşul de pe Bega vin să povestească în emisiunea Timişoara Capitală Europeană a Culturii în 2023 despre cum a crescut şi cum s-a dezvoltat urbea în ultima perioadă.

Alexandra Sitov Palconi, fon­datoarea proiectului cultural Prin Banat, spune că astăzi Timişoara arată mult mai bine decât acum câţiva ani, însă ea crede că era de aş­teptat să înceapă să meargă lucrurile în această direcţie. „Observăm că au fost aduse la viaţă clădiri istorice nu doar în zona centrală, ci şi în celelalte cartiere ale Timişoarei. Sunt multe imobile care au fost renovate şi şi-au recăpătat frumuseţea de odinioară. Cu siguranţă, titlul de Capitală Europeană a Culturii a contat foarte mult în proces.“

Ea a fost prezentă în cadrul emi­siunii Timişoara Capitală Europea­nă a Culturii în 2023, un proiect ZF sus­ţinut de Banca Transilvania, care este partenerul principal al pro­gra­mului Timişoara Capitală Europea­nă a Culturii 2023. Alexandra Sitov Palconi a intrat în domeniul cultural acum mai bine de un deceniu. „Prima dată, la început, în 2013, Prin Banat a fost un proiect editorial în care noi, o echipă informală restrânsă, ne doream să pro­movăm această regiune istorică a Ba­natului, care se întinde şi în România, şi în Serbia, şi în Ungaria.“

A fost o iniţiativă care s-a concretizat într-un proiect editorial online în 2014. A fost foarte bine primit proiectul de către public, iar în 2016 a fost înfiinţată asociaţia cu acelaşi nume.

„Mai departe, restul e istorie. Astăzi avem foarte multe proiecte în portofoliu. Am rămas acoraţi în această denumire Prin Banat, chiar dacă a intrat în stand-by acest proiect iniţial. Un proiect fanion pentru noi astăzi este Heritage of Timişoara, e un proiect prin care inventariem clădirile istorice din Timişoara şi desfăşurăm anual o serie de activităţi în cartierele istorice ale oraşului. Mai avem şi Oraşul un mişcare.“ Acesta este un proiect care face parte din programul Timişoara Capitală Europeană a Culturii. „Pe acestea le implementăm din 2015 şi, respectiv, 2016.“

Alexandra Sitov Palconi spune că atunci când a pornit la drum cu Heritage of Timişoara, ce a motivat-o pe ea şi ce i-a motivat pe colegii ei a fost că nimeni nu ştia câte clădiri istorice sunt în oraş. „De acolo am pornit să le numărăm, să le aflăm povestea şi, mai ales, să le facem disponibile publicului larg şi turiştilor. Ne pregăteam pentru ceea ce urma să fie anul de Capitală Europeană a Culturii. Pe parcurs, ne-am dat seama că nu mai este deloc important acest număr şi că situaţia din teren e surprinzătoare.“ Au găsit clădiri istorice care nici măcar nu sunt protejate, nu sunt declarate ca monument istoric, deşi au valoare excepţională. Şi merită să fie protejate, spune ea. „Aşa că ne-am concentrat atenţia în direcţia asta, iar astăzi avem peste 1.000 de cădiri inventariate. Nu cred că mai mai contează pentru noi câte imobile sunt exact în total. Ce ştim este că sunt în jur de 300 de monumente istorice şi ansambluri şi situri în lista monumentelor istorice din Timiş.“

Ea mai spune că nu trebuie să ne uităm doar la patrimoniul construit din Timişoara, ci chiar din Banat, pentru că este o regiune dintotdeauna multi-etnică şi multiculturală. Acest patrimoniu este o dovadă a multiculturalităţii, e o moştenire a comunităţilor care au trăit şi trăiesc aici.

Despre Timişoara în 2023, antreprenoarea spune că este efervescentă. Mai ales zona centrală este plină de oameni, de turişti. „La Prin Banat am avut mai multe evenimente pe care le-am organizat în oraş şi am avut ocazia să vedem. În Piaţa Libertăţi, unde am organizat spectacole de mari dimensiuni, ce au necesitat săptămâni de pregătiri şi repetiţii zilnice, am văzut câţi oameni treceau şi ce limbi vorbeau. E o dinamică foarte frumoasă.“ Toată ideea de Capitală Europeană a Culturii în Timişoara era de activat publicul şi Alexandra Sitov Palconi crede că a fost atins acest obiectiv. Oamenii chiar vin, participă la evenimente, sunt curioşi, mai ales în weekend-uri.

„N-am mai văzut Timisoara aşa de efervescentă şi stau de pe peste 10 ani aici. Acest proiect de Capitală Europeană a Culturii în primul rând promovează cultura a motor economic şi ca actor care contribuie la bunăstarea tuturor. Da, sunt în continuare foarte multe lucruri de făcut, lucruri pe care cu siguranţă nu o să le finalizăm doar în 2023.“ Ea crede că această călătorie abia de acum începe. Chiar dacă au fost anii de pregătiri înainte, acum s-au aliniat toate planetele.„Am început să colaborăm cu adevărat şi să ne uităm spre anul viitor şi cum vom colabora pe mai departe. Noi ne propunem ca proiectul care face parte din programul de Capitală 2023, Oraşul în miscare, să îl ducem şi în alte zone ale Europei. Cu Heritage of Timişoara cu siguranţă vom continua.“

De la început, cu Heritage of Timişoara, Alexandra Sitov Palconi spune că a avut susţinerea Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu. A colaborat foarte bine şi cu Primăria Timişoara, care a ajutat cu documente din arhivă. A colaborat şi cu Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Timiş.

„Avem parteneriate foarte bune. Apropo de operatori culturali, anul acesta şi datorită acestui titlu, am reuşit să ne cunoaştem cu mediul privat, să creăm nişte legături acolo, să găsim tot felul de alte oportunităţi care pot să continue. Tot acest networking de care beneficiem cred că este extraordinar pentru a ne continua activitatea.“

Ce mai lipseşte din Timişoara astăzi?

„Cred că pe oferta de restaurante mai avem de lucru. Dar şi la nivel de arhitectură de patrimoniu mai e loc de îmbunătăţit.“

Mai sunt clădiri care au nevoie de îngrijire, de atenţie. Chiar şi în zona centrală sunt clădiri care sunt foarte degradate şi abandonate. E sigură că o să vină o zi bună şi pentru ele, dar mai durează.

Există vreun exemplu de alt oraş fostă Capitală Europeană a Culturii de urmat pentru Timişoara?

„Mi-a plăcut foarte mult ce s-a întâmplat în Polonia, la Wroclaw, în 2016. Acolo am fost de mai multe ori, şi atunci, dar şi după, şi am urmărit ce se întâmplă. Cred că a fost o capitală de succes. Desigur, este un oraş mult mai mare decât Timişoara, dar e cea mai bună comparaţie pe care am putut să o facem.“

Exact această efervescenţă din anul acesta de la Timişoara era şi atunci, în 2016, la Wroclaw.

O campanie Ziarul Financiar cu susținerea Banca Transilvania