Women in tech

Women in Tech. Elena Anghel, accounts payable manager, Huawei Technologies; Andreea Ioniţă, chief digital & technology officer, E.ON România. O balanţă de gen echilibrată în echipă aduce şi rezultate de business mai bune

29.03.2023, 00:07 Autor: Andra Stroe

Echipele diverse, fie că vorbim de simpli angajaţi ori de middle sau top management, asigură beneficii extrem de utile pentru companii, dar la fel de benefic e să ai şi mentori diverşi, căci atât femeile, cât şi bărbaţii, aduc în ambele situaţii o perspectivă diferită şi lecţii valoroase.

„Cu siguranţă plusva­loa­rea există atunci când există interac­ţiu­ne între oameni şi cu cât echipa este mai diversificată cu atât pe de-o parte este pro­vocator faptul că pot exista conflicte, pe de altă parte, schimbul aceasta de expe­rienţă, faptul că avem tot timpul de învăţat unii de la ceilalţi ne ajută foarte mult. Indiferent că vorbim de expaţi sau de local staff, cumva ne ajută să identificăm practic cele mai bune, cele mai eficiente metode de a obţine un rezultat practic“, a spus Elena Anghel, accounts payable manager, Huawei Technologies în cadrul emisiunii Women in Tech, vorbind despre echipele mixte pe care le-a gestionat pe parcurs, atât ca gen cât şi ca naţionalitate.

În prezent, ea con­duce o echipă de 20 de persoane, din care în jur de 60% femei şi 40% bărbaţi, numărul anga­jatelor fiind mai mare căci „se ştie foarte clar că în domeniul con­tabilităţii procentul este chiar semnificativ mai mare pentru doamne“.

La fel de diverşi au fost şi mentorii pe care i-a avut pe parcurs. De la liderii bărbaţi spune că a avut posi­bili­tatea să înveţe că este foarte important să ai libertatea de a decide în propria ta echipă, şi subliniază că este foarte important să simţi că supervisorul tău are încredere în decizia ta „şi cumva au observat o lejeritate mai mare din acest punct de vedere.“ De la mentorii femei a în­văţat că feedbackul este foarte impor­tant, indiferent că vorbim la nivel de anga­jat sau la nivel de manage­ment. „Feedbackul, atât timp cât este dat corect şi la momentul o­portun, poate schimba esenţial dezvoltarea unei unei persoane.“

Despre calităţile de care ai nevoie pen­tru a coordona eficient echipele ea consi­deră că un lider, indiferent că vorbim de un lider masculin sau un lider feminin, în pri­mul rând ar trebui să aibe ambiţie, determi­nare, perseverenţă, lead by example, şi orientarea către rezultate. „Eu, fiind un lider feminin, pot spune că am şi empatie, şi empatia contează foarte mult atunci când avem interacţiune cu oamenii, ne ajută foarte mult să înţelegem şi să găsim soluţiile ideale pentru pentru a merge mai departe.“ Pe lângă empatie, susţine că alte calităţi care se remarcă cu preponderenţă în rândul femeilor sunt atenţia la detalii şi dorinţa de a obţine rezultate, „care cumva vine din perseverenţă şi din dorinţa de a a dovedi.“

Prezentă de asemenea în cea mai recen­tă ediţie a emisiunii Women in Tech, An­dreea Ioniţă, chief digital & techno­logy officer, E.ON România, crede la rândul său că empatia e una dintre tră­săturile ca­racteristice pentru femeile lider. „Cred că fe­meile sunt echipate cu tot ce au nevoie, au ambiţii, au de­terminare, vin cu un grad de empatie care de multe ori face diferenţa faţă de o echipă pre­ponderent mascu­lină, şi am obser­vat că tot timpul această balanţă are be­ne­ficii extrem de utile pentru business.“ Independenţa şi do­rinţa de dezvoltare profesională, adaugă ea, sunt de asemenea, extrem de vizibile în ca­zul femeilor, „deşi de cele mai multe ori ştim foarte bine că rolul unei femei este a­cela de a îmbina şi foarte multe responsabi­lităţi de ordin personal, pe lângă cele profe­sionale. Cred că avem puterea să facem lu­crul ăsta şi rezultatele dovedesc că îl facem bine.“

Istoric vorbind, Andreea Ioniţă spune că industria de energie, ca de altfel şi industria de telecom în care şi ea a activat anterior este una preponderent masculină. „Din fericire însă, lucrurile s-au schimbat extrem de mult în ultimii ani. Vedem deja o pondere mult mai mare a femeilor în roluri poate chiar şi tehnice, care înainte erau clar destinate doar bărbaţilor. Iar în România avem o pondere extrem de balansată.“ De altfel, notează că la nivelul întregului grup E.ON, România are cea mai bună rată de diversitate în ceea ce priveşte includerea femeilor în astfel de roluri. „Şi nu doar la nivel de management. Mă refer aici inclusiv la nivelurile operaţionale, la colegi care lu­crează în roluri de teren.“

Prezentă şi în boardul E.ON Software Development, hubul prin care sunt de­servite cu servicii de software development, inginerie, servicii digitale pieţele europene în care e prezentă compania, Andreea Ioniţă este de părere că rolul femeilor în poziţii în poziţii de board aduce acel grad de de echilibru, de viziune un pic diferită. „Cred că avem tendinţa să vedem lucrurile dintr-o altă perspectivă.“

Andreea Ioniţă, chief digital & technology officer, E.ON România: Cred că femeile sunt echipate cu tot ce au nevoie, au ambiţii, au determinare, vin cu un grad de empatie care de multe ori face diferenţa faţă de o echipă preponderent masculină, şi am observat că tot timpul această balanţă are beneficii extrem de utile pentru business.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Huawei