Women in tech

Women in Tech. Nicoleta Buzatu, Huawei; Delia Sfetcu, Asociaţia Internaţională a Femeilor Bucureşti: Recrutarea de pe băncile facultăţii este esenţială pentru atragerea femeilor în industriile dominate de bărbaţi

22.03.2023, 00:07 Autor: Andra Stroe

Sunt încă prea puţine tinere care aleg studii cu profil STEM, şi automat prea puţină forţă de muncă care să echilibreze balanţa de gen în companii O soluţie ar fi internshipurile şi programele de recrutare desfăşurate în facultăţi, a fost una dintre concluziile celei mai recente ediţii a emisiunii Women in Tech Ce plusvaloare aduc femeile în organizaţii?

„Noi, fetele, într-un domeniu, într-o breaslă a bărbaţilor, suntem o pată de culoare, deci noi suntem atracţia, suntem cele mai apreciate“, a spus Nicoleta Buzatu, Wireless TAC Product Line Manager, Huawei, în cadrul emisiunii Women in Tech.

Din rolul actual, ea deţine managementul echipei de ingineri care oferă suport clienţilor mari – operatori de telefonie mobilă – care cumpără echi­pamente Huawei şi are în subordine 20 de persoane, dintre care „o singură fată“. Vorbind de provocările pe care le aduce gestionarea unei echipe predominant masculine, spune că trebuie, în primul rând, să echilibreze atât atmosfera, cât şi desfăşurarea activităţii zilnice, „pentru că acolo unde există doar bărbaţi – ca şi acolo unde există doar femei, presupun, n-am lucrat într-un mediu doar cu femei – tensiunile apar mai uşor. Tensiuni strict în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţii, nu la nivel emoţional. Iar atunci când există şi o fată sau două-trei în echipă, atmosfera e mai relaxată, parcă bărbaţii sunt un pic mai pozitivi, au tendinţa de a se se comporta mai mai frumos“.

Potrivit ei, pentru a reuşi ca la nivel local să atragem mai multe tinere spre aceste domenii, ca să echilibrăm puţin balanţa, în primul rând trebuie să le încurajăm. Cum putem face asta? O primă modalitate prin care companiile pot atrage mai multe tinere şi promova diversitatea şi incluziunea în cadrul echipelor, crede ea, este recrutarea studentelor încă de pe băncile facultăţii. „Ceea ce noi am şi făcut. Anul trecut am avut un stand la Politehnică şi acolo am stat de vorbă şi cu fete, şi cu băieţi. Într-adevăr, studentele sunt mai puţine decât studenţii, dar le-am încurajat. Le-am spus că întotdeauna printre ingineri, pentru o fată, pentru o femeie e mult mai uşor să să se distingă.“ Huawei, adaugă ea, oferă şi internshipuri, programe care ajută proaspeţii absolvenţi să se iniţieze în carieră.

Nicoleta Buzatu spune că pentru a face performanţă în această industrie nu trebuie să urmezi însă obligatoriu studii de profil. „Am printre colegi ingineri, oameni de toată isprava şi care lucrează la nişte performanţe foarte înalte, dar care nici măcar nu au făcut Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, care au terminat cu totul şi cu totul altceva, dar au fost pasionaţi şi implicaţi şi au ajuns la nivel cu ceilalţi, aşa că nici nu îţi dai seama, de fapt, că nu sunt ingineri.“

În plus, subliniază că trebuie să continui procesul de învăţare şi după absolvire, pentru că facultatea te învaţă noţiunile de bază, îţi explică doar la nivel matematic şi fizic fenomenele. Însă tehnologia evoluează în permanenţă, aşa că „tu, ca inginer, trebuie să nu rămâi în urmă, trebuie totdeauna să fii în pas cu ultimele apariţii din domeniu, din tehnologie, să te documentezi în permanenţă, să faci cercetare, să vezi ce a mai apărut nou în piaţă, să vezi ce caută clienţii.“

La rândul său, vorbind despre plusvaloarea pe care o femeie o poate aduce într-o echipă, cea de-a doua invitată din această ediţie, Delia Sfetcu, preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Femeilor Bucureşti, spune că femeile lider nu văd lucrurile doar din perspectiva obiectivelor pe care le au de îndeplinit, ci ţin foarte mult cont şi de aspectele umane, de dorinţele, de nevoile celor de lângă ele, „nevoi pe care încercăm să le îndeplinim şi să facem din echipa noastră un loc mai mai bun, în care fiecare să se simtă confortabil“.

Aflată în fruntea unei asociaţii cu tradiţie în ţara noastră, pornită în 1978 şi cu membre din varii culturi – deoarece multe sunt expate, soţii de diplomaţi, expaţi, ambasadori, nu neagă că şi provocările sunt pe măsură, şi asta pentru că fiind o organizaţie alcătuită exclusiv din femei, câteodată intervine ego-ul, ambiţia sau dorinţa cuiva de a ieşi mai mult în faţă, dar spune că tratează toate aceste provocări cu multă fermitate. Şi, în timp ce leadershipul în general înseamnă, în opinia sa, putere, carismă şi „o magie care îi face pe ceilalţi să te urmeze“, şi că în calitate de lider trebuie să transmiţi siguranţă, viziune şi claritate, dar şi fermitate – o trăsătură esenţială pentru a conduce o organizaţie ca cea pe care o reprezintă ea, „liderul la feminin, ca să spun aşa, mai are şi empatie, şi blândeţe, şi bunătate“.

Femeile, mai spune Delia Sfetcu, au un rol extraordinar în tot ceea ce se întâmplă în societatea noastră, „însă trebuie să se exprime, trebuie încurajate“.

Delia Sfetcu, preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Femeilor Bucureşti: Liderul la feminin mai are şi empatie, şi blândeţe, şi bunătate. Iar mi se pare că această asociere de termeni nu poate să fie decât benefică pentru orice echipă. Pentru că nu vedem lucrurile doar din perspectiva obiectivelor pe care le avem de îndeplinit, ci ţinem foarte mult cont şi de aspectele umane, de dorinţele, de nevoile celor de lângă noi.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Huawei