ZF 24 de ani

Ştefan Gadola, preşedinte CA EnergoBit, despre anul 2008

18.11.2022, 00:06

Trebuie să recunosc că nu mi-aţi făcut deloc uşoară sarcina de a alege un singur moment cheie din întreaga activitate a companiei pe care am fondat-o alături de Pal Peter şi Ioan Socea acum mai bine de 33 de ani, marcând un moment important în piaţa energetică locală şi implicit din cariera mea de energetician. Însă cu siguranţă aţi reuşit să îmi aduceţi multe zâmbete pe chip făcând acest exerciţiu de a mă întoarce în timp, privind la tot parcursul meu profesional şi totodată al companiei pe care am înfiinţat-o alături de bunii mei colegi şi prieteni – Pali şi Ioan.

Au fost multe momente de reuşită pe parcursul acestor ani, momente marcante, importante, dar în acelaşi timp nu voi ascunde faptul că am traversat şi momente mai dificile sau de cumpănă.

Principalele atuuri ale companiei au însemnat oferta completă de servicii, preţuri competitive, experienţă solidă în lucrări electrice şi nu în ultimul rând puterea noastră de convingere şi de a inspira încredere. Practic, EnergoBit a executat lucrarea respectând procedurile şi cerinţele impuse prin sistemul de calitate a clientului CEZ, toate demersurile de implementare fiind în limba engleză. Toate acestea au presupus să alocăm resurse valoroase, cu specialişti în asigurarea calităţii, protecţia muncii şi a mediului, plus personal de execuţie înalt calificat, dar şi o contribuţie financiară semnificativă alocată pentru finanţarea prestaţiilor până la încasare. Proiectul a devenit referinţă în portofoliul EnergoBit şi azi, la atâţia ani distanţă, a rămas încă un reper extrem de important pentru întreaga industrie energetică românească.

După un an foarte bun pentru noi, rezultatele financiare nu au întârziat să apară iar compania a încheiat anul 2009 cu o creştere a cifrei de afaceri cu 25% ajungând astfel la aproximativ 100 milioane de euro. În ţară se simţea criza financiară, dar la EnergoBit încă simţeam ”briza” din proiectele energetice.

Au urmat multţi ani frumoşi, cu realizări deosebite, dar şi cu provocări majore. Am învăţat să profităm de oportunităţile momentului şi să riscăm atât cât putem să ne asumăm. Îmi amintesc cu mândrie cum EnergoBit a încheiat parteneriate pentru noi lucrări de parcuri eoliene cu mari companii de renume, consolidându-şi experienţa căpătată pe acest segment. De altfel, în 2008-2010 un procent semnificativ din cifra de afaceri a venit din lucrările mari, proiecte cu energii regenerabile executate „la cheie“, în plus 15 staţii electrice de înaltă tensiune (110-220 şi 400 kV), dintre care două staţii electrice interioare, cea de la Cotroceni Mall fiind cea mai mare staţie interioară din România, executată în timp-record de doar cinci luni.

Acum, la aproape 33 de ani distanţă de când am început această frumoasă călătorie, spun cu convingere că succesul în afaceri nu vine de la sine, ci se cuantifică în anii de muncă, în alegeri importante şi reprezintă rezultatul profesionalismului şi al seriozităţii ce ne caracterizează atât relaţiile cu partenerii, cât şi cu angajaţii sau clienţii noştri. Am pornit pe drumul antreprenoriatului încrezători, cu integritate şi nu ne-am abătut de la această cale timp de peste trei decenii. Nu am ajuns peste noapte în topul companiilor energetice din România, ci a fost nevoie de răbdare, de abnegaţie şi de o strategie pe termen lung. Ne-am gândit la ce vrem să lăsăm în urma noastră şi la felul în care vom construi o moştenire demnă, nu doar bogată. În prezent simţim energia pozitivă care vine din nou în piaţa energetică şi mizăm pe dezvoltarea durabilă care este esenţială şi cu răbdare şi muncă susţinută vom obţine rezultatele notabile pe care le dorim. Dacă mă gândesc la anii grei sau cei buni, la ceea ce rămâne în urmă după aceste decenii de activitate, răspunsul este simplu – păstrăm suma experienţelor noastre, a alegerilor noastre şi toate acestea au contribuit la ceea ce suntem noi azi şi ne-au condus spre succes. Privind în urmă rămân bucuria şi mândria unor realizări nemaipomenite.

Află aici cele mai importante informatii despre Gala ZF 2022