ZF 24

Agricultura europeana, macinata de interesele marilor state si de fraude. Romania a intrat in hora

26.01.2010, 18:31 22

UE trebuie sa rediscute conditiile si bugetul Politicii AgricoleComune (PAC); interesele individuale ale marilor state lasa insaprea putine sperante de reformare a unuia dintre cele mai generoase- si fraudate - domenii din exercitiul bugetar European, scrieBUSINESS Magazin.

Ultima data cand Uniunea Europeana a decis cu privire laviitorul programului sau agricol de 50 de miliarde de euro, in2005, intelegerea a fost parafata in spatele usilor inchise,intr-un luxos apartament al hotelului de cinci stele Conrad dinBruxelles. Presedintele Frantei de la acea vreme, Jacques Chirac,si cancelarul german de atunci, Gerhard Schroeder, si-au dat manain secret ca sa pastreze programul neatins pana in 2013, ocolindu-lpe premierul britanic Tony Blair care a ramas sa spumege singurimpotriva generoaselor subventii europene.

Acum, 2013 este mai aproape si o noua runda de manevre ainceput, urmarind regandirea celui mai bogat sistem de subventiiagricole din lume. La mijloc sunt o seama de probleme delicate -si, spun unii, ireconciliabile - pana intr-acolo incat o intelegerepare tot mai dificila.

Cititi mai multe despre politica agricola europeana comuna, dincare va trebui sa faca parte si Romania, pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO