ZF 24

Analistii estimeaza o scadere a profitului Petrom cu 43% in trimestrul patru, la 131 milioane lei

23.02.2009, 16:35 25

Petrom va inregistra un profit net de 131 milioane de lei (40 milioane de dolari) in trimestrul al patrulea, in scadere cu 43% fata de perioada similara din 2007, ca urmare a constituirii de provizioane, considera mai multi analisti consultati de Reuters, citati de Mediafax.

Analistii bancii austriece Erste estimau recent ca Petrom (SNP) va raporta pierderi de 409 mil. lei (peste 100 mil. euro) in ultimul trimestru din 2008, fata de un profit net de 354 mil. lei in perioada similara a lui 2007.

Profitul mai redus rezulta din constituirea de provizioane pentru cererile de compensatii din partea fostilor si actualilor angajati privind primele platite pentru concedii.

Compania petroliera a constituit si in trimestrul al treilea provizioane in acest scop, totalizand 447 milioane de lei.

"Trimestrul al patrulea va fi afectat din nou de constituirea de rezerve (...) cam cu un miliard de lei", considera Robert Rethy, analist la UniCredit CAIB Securities.

Castigul va fi afectat si de prabusirea cotatiei titeiului, chiar daca Petrom a anuntat ca a diminuat prin contracte de hedging aceste riscuri.

Stocurile de hidrocarburi vor genera pierderi suplimentare pentru companie, potrivit celor sase analisti consultati de Reuters.

Petrom a sistat activitatea la unitatea de piroliza a rafinariei Arpechim, dupa ce principalul client al unitatii de rafinare, combinatul Oltchim, a anuntat planuri de reducere a productiei pentru a se adapta la cererea scazuta de pe piata.

Profitul operational va cobori cu 63%, la 123 milioane de lei, de la 332 milioane de lei in 2007, potrivit specialistilor de la EFG Eurobank Securities SA, KD Capital Management, Raiffeisen Centrobank, SSIF Prime Transaction, UniCredit CAIB Securities si Vanguard SA.

Compania, membra a grupului austriac OMV, va publica miercuri rezultatele aferente anului 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24