ZF 24

Analiza: Adevaratul castigator al alegerilor, Calin Popescu-Tariceanu

30.11.2008, 23:31 17

PSD a castigat mai multe voturi in alegerile de duminica, PD-L il urmeaza la distanta de aproximativ cinci procente, dar adevaratul castigator al acestui scrutin este PNL si seful acestui partid, Calin Popescu-Tariceanu. Cu cele aproximativ 20 de procente obtinute in alegeri, PNL devine indispensabil pentru formarea unei majoritati atat in ipoteza in care aceasta va fi construita in jurul PSD, cat si in cea in care ea se va realiza in jurul PD-L, in afara ipotezei greu de intrezarit acum in care majoritatea va fi formata din PSD si PD-L. Un partid aproape de marginea prapastiei in 2000 cand a obtinut doar 7,4% din voturi, PNL a crescut constant, a castigat impreuna cu PD in Alianta D.A. 31% din voturi, pentru ca in alegerile pentru Parlamentul European de la finele lui 2007 sa devina revelatia alegerilor obtinand singur un scor de 20%, cel mai mare din istoria postrevolutionara a liberalilor. Acest scor a fost reconfirmat de rezultatul alegerilor legislative de duminica. Performantele si la europarlementare si la legislative au fost obtinuta sub mandatul politic a lui Calin Popescu-Tariceanu, premier in exercitiu, care, iata, in ciuda atacurilor insistente venite din partea presedintelui Traian Basescu si a PD-L a rezistat nu doar la guvernare, ci si in optiunile de vot.
Ce va face presedintele in aceasta situatie? O majoritate formata din PSD si PNL ar avea o pondere parlamentara de aproximativ 56%, potrivit exit-poll-urilor, care ar putea fi intarita prin coptarea la guvernare a UDMR. O majoritate constituita de PD-L si PNL ar avea o pondere parlamentara de 51-52%, care, de asemenea, ar putea fi cimentata prin cooptarea maghiarilor. Ce va alege presedintele Traian Basescu, cel care desemneaza candidatul pentru pozitia de premier? Pentru ca, indiscutabil, Basescu va fi interesat de cum va arata viitorul Executiv.
Ce solutii are el la indemana? Una, sa numeasca un premier din partea PD-L, premier care sa-si caute o majoritate. Unde? Nu exista solutie decat la PSD si la PNL. Ce varianta este mai la indemana pentru partidul lui Basescu? Fara indoiala PNL de care este apropiat si ca solutii economice. Impedimentul aici este nu doar Tariceanu pe care Basescu nu il suporta, ci si Stolojan care nu este inghitit de liberali. Se poate negocia un alt premier decat Stolojan si o pozitie onorabila pentru Tariceanu in afara Guvernului? Foarte probabil. O alta cale este ca Basescu sa incredinteze guvernarea PSD, solutie in care nu cred nici macar social-democratii. O solutie din afara este ca PSD sa ia pe cont propriu totul si sa incerce o alianta cu altcineva. n acest caz solutia este tot PNL, o varianta in care, de altfe, social-democratii isi pun sperante pentru ca este putin probabil ca ideea unei aliante cu PD-L sa vina de la ei. Asa ca cel putin in acest moment Tariceanu este marele castigator al acestor alegeri, chiar daca formatiunea sa ocupa abia pozitia a treia in clasament. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO