ZF 24

Anunţ crucial venit din partea JPMorgan: „Lumea trebuie să se trezească la realitate în ceea ce priveşte reducerea utilizării combustibililor fosili. Acest proces poate fi măsurat doar în decenii sau chiar generaţii”

Anunţ crucial venit din partea JPMorgan: „Lumea...

Autor: Andrei Şerbănescu

19.04.2024, 15:32 965

Lumea are nevoie urgentă de o „trezire la realitate" în ceea ce priveşte trecerea de la combustibilii fosili la energia regenerabilă, a avertizat JPMorgan, afirmând că ar putea fi nevoie de „generaţii" pentru a atinge obiectivele de zero emisii nete imaginate de autorităţile occidentale, raportează FT.

Într-un raport privind strategia energetică globală trimis clienţilor în această săptămână, banca de investiţii americană a afirmat că eforturile de reducere a utilizării cărbunelui, petrolului şi gazelor au fost întârziate de ratele mai mari ale dobânzilor, de inflaţie şi de războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu.

„În timp ce ţinta de a ajunge la zero emisii este încă la mare distanţă, trebuie să recunoaştem realitatea că variabilele s-au schimbat", a declarat pentru Financial Times Christyan Malek, şeful strategiei energetice globale a JPMorgan şi principalul autor al raportului. „Ratele dobânzilor sunt mult mai mari. Datoria guvernamentală este semnificativ mai mare, iar peisajul geopolitic este diferit din punct de vedere structural. Cele 3 sau 4 miliarde de dolari care vor fi necesare în fiecare an pentru susţinerea tranziţiei energetice vin într-un mediu macro complet diferit". 

Malek a prezis că nivelurile de investiţii necesare vor exercita presiuni asupra guvernelor pentru a reduce politicile energetice agresive. Guvernul scoţian a renunţat joi la planul său ambiţios de reducere a emisiilor de carbon cu 75% până în 2030, recunoscând că obiectivul nu poate fi atins.

În raportul său, JPMorgan a afirmat că schimbarea sistemului energetic mondial „este un proces care ar trebui să fie măsurat în decenii sau generaţii, nu în câţiva ani".

Acesta a adăugat că investiţiile în energia regenerabilă „oferă în prezent randamente sub aşteptări" şi că, în urma unei potenţiale creşteri agresive a preţurilor la energie, există chiar riscul unor tulburări sociale semnificative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO