ZF 24

Astra Asigurări - de la extinderea pe pieţele străine la punerea sub administrare specială

Astra Asigurări - de la extinderea pe pieţele străine...

Autor: Sorin Pâslaru

18.02.2014, 21:36 455

Afacerile Astra Asigurări au crescut de trei ori în ultimii şase ani, până la prime brute subscrise în valoare de circa 250 de milioane de euro, compania ajungând astfel pe locul întâi pe piaţa asigurărilor din România, care se ridică la circa 2 miliarde de euro.

Strategia companiei a fost de a apăsa puternic pe pedala poliţelor de răspundere civilă auto, care reprezintă 37% din portofoliul companiei, dar ceea ce a adus nou Astra pe piaţă în această perioadă a fost ofensiva pe asigurări de incendiu şi calamităţi naturale. În plus, compania este printre puţinele firme cu capital românesc care au ieşit cu afaceri în afara României: în Ungaria, Slovacia, Germania, Norvegia şi chiar în America Latină.

Compania a reuşit să ajungă la un număr de două milioane de poliţe de incendiu şi calamităţi naturale, ceea ce reprezintă în jur de un sfert din numărul total de locuinţe din România.

Primele brute subscrise pe primele nouă luni din 2013 din acest sector sunt de 869 mil. lei, ceea ce la două milioane de poliţe înseamnă o primă medie pe primele nouă luni din anul 2013 de circa 400 de lei.

În afara poliţelor RCA şi „de locuinţă“, care aduc circa 70% din primele subscrise ale companiei, cea mai mare parte a veniturilor provine din asigurările CASCO (75.000 de clienţi, 91 mil. lei prime brute subscrise în primele nouă luni din 2013), din asigurări de răspundere civilă generală (100.000 de clienţi, 46 mil. lei prime brute subscrise) şi din asigurări de accidente (766.000 de clienţi, 42 mil. lei prime brute subscrie).

WikiZF: Profilul companiei Astra Asigurări

Omul de afaceri Dan Adamescu este printre puţinii capitalişti români care au reuşit să controleze şi să dezvolte o societate financiară de mari dimensiuni, în condiţiile în care aproape tot capitalul financiar (bănci, asigurări, leasing, piaţă de capital) a fost cedat către capitalul străin.

El a cumpărat Astra de la stat în perioada 2000-2002, în urma unei licitaţii destul de controversate. La momentul licitaţiei, Astra, care s-a desprins din fostul ADAS (Administraţia Asigurărilor de Stat de dinainte de ’89) preluând activele şi pasivele departamentului de reasigurare din cadrul ADAS, avea lichidităţi de câteva zeci de milioane de euro în conturi.

Însă cu complicitatea conducerii, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a reuşit să deturneze aceşti bani către băncile sale din anii 2000-2002, Banca Română de Scont şi Banca de Investiţii şi Dezvoltare, printr-o garanţie acordată de Astra investiţiei într-o mină de cuarţ.

Dan Adamescu a preluat Astra şi a restructurat compania, a angajat cea mai mare firmă de consultanţă din lume, McKinsey, pentru a o consolida, intrând la un moment dat în alianţă cu un mare asigurător austriac, Uniqa, care este prezent acum pe piaţa românească în mod independent, după ce acţiunile sale au fost răscumpărate.

The Nova Group, holdingul prin care este controlat Astra, mai include Unirea Shopping Center, care are venituri anuale de circa 20 de milioane de euro, hotelurile Intercon­tinental din Bucureşti şi Rex din Mamaia, o companie de furnizare de gaz şi de construcţii, clădirea de birouri Modern Business Center (unde are sediul Bursa de Valori Bucureşti), alte clădiri de birouri şi ziarul România Liberă.

Dan Adamescu, care a lucrat în anii ‘70 în comerţul exterior, afirmă că a plecat în Germania în anii ’80, unde a construit o afacere de comerţ cu produse electronice importate din Asia pe care le vindea în Europa de Est. 

După ’90 a înfiinţat în România magazinele Megavision, care importau televizoare, apoi a construit prima clădire de birouri din Bucureşti, Modern Business Center, pe structura unui vechi hotel.

Mai activează în sectorul construcţiilor, unde prin societatea Baumaister a construit o parte din magazinele Praktiker şi Lidl.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO