Bănci și Asigurări

Bancpost se pregateste sa vanda pensii si bonduri

09.02.2007, 19:15 16

Actionarii Bancpost, a sasea banca de pe piata, au aprobat includerea in obiectul de activitate al institutiei a activitatilor de distribuire de unitati de fond ale fondurilor de pensii, de depozitare a fondurilor si a activelor fondurilor de pensii. O decizie similara urmeaza sa ia in cursul acestei luni si actionarii BCR, in timp ce BRD-SocGen si-a extins astfel obiectul de activitate inca din toamna trecuta.
In acelasi timp, actionarii Bancpost si-au dat acordul pentru emiterea de obligatiuni in lei pana la echivalentul a 500 de milioane de euro, in transe cu scadenta de pana la 10 ani de la data emiterii.
Incepand din toamna trecuta, dintre bancile mari BCR si apoi BRD au emis obligatiuni in lei pentru a-si asigura surse de finantare cu maturitati mai lungi - de trei, respectiv 5 ani. In aceste conditii, obligatiunile Bancpost vor avea cea mai lunga maturitate, putand da un indiciu de pret important pentru scadenta de zece ani. Ramane de vazut daca bondurile vor fi emise pe piata interna sau pe cea externa. Stabilirea termenilor si a conditiilor privind transele si cupoanele urmeaza sa intre in sarcina Consiliului de Administratie.
AGA Bancpost a luat act de demisia lui George Michelis din functia de director general al bancii dupa doi si jumatate de la instalare si a aprobat numirea Manuelei Plapcianu, fost vicepresedinte al HVB Tiriac, care preia principala functie executiva in banca. Plapcianu a fost numita si membru al Consiliului de Administratie, alaturi de doi noi reprezentanti ai EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost.
In acelasi timp, actionarii Bancpost au luat act de finalizarea tranzactiei prin care EFG Eurobank a cumparat participatiile de cate 7,28% din actiuni de la BERD si IFC. In urma tranzactiei respective, grupul elen a ajuns sa detina 77,56% din actiunile Bancpost. Banca are un capital social de 448 mil. lei (circa 128 mil. euro). Alti actionari semnificativi sunt SIF Banat-Crisana, cu 5,15%, SIF Moldova, cu 5,13%, SIF Transilvania, cu 5,15% si SIF Oltenia cu 5,15%, alaturi de persoane fizice care sumuleaza 1,83% din capital.
Bancpost a incheiat anul 2006 cu active de 2,27 mld. de euro, in crestere cu circa 46% fata de nivelul inregistrat in urma cu un an. In pofida acestei cresteri, banca a ramas cu o cota de piata de 4,5%, dupa ce in cursul anului alunecase pana la 4%. Conform datelor raportate la BNR, Bancpost era la 31 decembrie a sasea banca de pe piata dupa active si cota de piata, cu un avans de 0,3 puncte procentuale fata de Alpha Bank, dupa ce in 2005 se situase pe pozitia a opta.
Bancpost face insa parte dintre bancile care au recurs anul trecut la externalizari de credite din cauza restrictiilor impuse de BNR creditarii in valuta, ceea ce inseamna ca activele totale ale bancii ar fi de fapt ceva mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO