Business Internaţional

Bush: Economia SUA este in dificultate

09.01.2008, 18:14 9

Contrar tuturor interventiilor sale de pana acum, presedintele american George W. Bush a recunoscut, intr-o interventie de la inceputul acestei saptamani, ca Statele Unite se confrunta cu o serie de "provocari economice" cauzate de cresterea pretului petrolului, tensiunile de pe piata ipotecara si de un declin al pietei muncii, scrie The New York Times.
In ciuda unui raport guvernamental care indica o crestere a ratei somajului pana la 5% in decembrie, presedintele SUA a incercat, totusi, sa tempereze temerile conform carora cea mai mare economie a lumii ar putea intra in recesiune.
Insa, odata cu inmultirea vocilor care estimeaza ca o scadere a activitatii economiei americane este iminenta, atat presedintele Bush, cat si congresmenii Partidului Democrat au spus ca iau in calcul adoptarea unui pachet de masuri care sa contracareze efectele unei eventuale recesiuni.
Fara indoiala, cele doua parti vor adopta doua abordari diferite ale acestei probleme, generand o disputa care sa marcheze anul electoral 2008 si sfarsitul mandatului lui George Bush.
Cel mai probabil, Bush va pune accentul pe o reducere drastica a taxelor, o masura similara adoptand si in perioada de inceput a mandatului sau de presedinte, in timp ce democratii sunt preocupati de mai multe elemente, printre care reducerea impozitelor, programele de cheltuieli sau chiar o combinatie intre cele doua, acestia incercand protejarea celor cu venituri mici si medii, care ar fi cel mai grav afectati de o recesiune economica.
"Aceasta va fi o batalie intre abordarea pe care presedintele a adoptat-o in ultimii sase ani si incercarea noastra de a face mai mult pentru clasa de mijloc", a declarat Rahm Emanuel, membru al Camerei Reprezentantilor din partea democratilor. "Acesta va fi punctul de fisura", a adaugat el.
Disputa dintre cele doua parti vine pe fondul ultimelor semnale care indica o inrautatire a situatiei economiei americane, dar si al incertitudinilor care domina piata imobiliara si cea de creditare si care l-au fortat pe presedintele Bush sa abandoneze retorica sa pozitiva si sa zugraveasca un tablou destul de intunecat al conditiilor existente pe piata.
Dupa ce luni de zile a insistat asupra bazelor solide ale economiei americane, Bush a admis ca "multi americani sunt ingrijorati vizavi de situatia economica a Statelor Unite", mentionand si ca "ritmul ratei angajarii a scazut semnificativ".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO