ZF 24

Calendarul lui Basescu

04.12.2008, 18:51 14

Presedintele Traian Basescu a anuntat astazi ca va tine cont in discutiile cu partidele legate de formarea viitorului Guvern de numarul de mandate castigate de acestea in alegerile parlamentare din 30 noiembrie. PD-L, formatiunea apropiata de Basescu, a castigat cele mai multe mandate de parlamentar, 166, fata de cele 163 ale PSD, 93 ale PNL si 31 ale UDMR.

Seful statului a spus ca va convoca noul Parlament pe 15 decembrie la 12.00. El spera ca noii deputati si senatori vor valida Guvernul propus de premierul desemnat pana la Craciun.

In consultarile cu partidele de la Cotroceni va tine cont nu de ideologii, ci de modul in care acestea se vor raporta la prioritatile guvernului: adoptarea bugetului pe 2009, adoptarea euro in 2014 si reducerea deficitului de cont curent, aratand ca aceasta va fi mai greu de finantat in 2009 decat in 2008.

El a mai spus ca va mai tine cont de oamenii pe care partidele ii vor propune pentru cabinet, competenta acestora fiind unul din criteriile pentru invitarea partidelor sa formeze Guvernul.

Interesul national si gasirea unei solutii pentru o guvernare eficienta sunt asadar cele conditii esentiale de care Basescu va tine cont in desemnarea premierului.

Calendarul discutiilor

Astazi incep consultarile formale la Cotroceni intre presedintele Traian Basescu si partidele parlamentare. In urma acestor consultari, potrivit articolului 85 din Constitutie, presedintele trebuie sa desemneze un candidat pentru functia de prim – ministru, care va forma Guvernul. Nu este insa obligatoriu ca anuntul privind desemnarea premierului sa aiba loc maine.

Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al parlamentului asupra programului si a intregii liste de ministri a guvernului.

Sambata, 6 decembrie, partidele vor incepe negocierile pentru formarea Guvernului.

Mandatul Parlamentului se incheie vinerea viitoare, pe 12 decembrieNoul parlament va fi convocat luni, 15 decembrie. Pina la acea data noul premier va fi desemnat sa formeze guvernul

Programul si lista Guvernului se dezbat de noii deputati si senatori in sedinta comuna. Ministrii vor fi audiati in comisiile de specialitate, dupa care vor primi votul de incredere al senatorilor si deputatilor. Parlamentul acorda incredere cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Presedintele va numi Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO