ZF 24

Cel mai mare fond mutual: Vrem să investim în economia reală, nu doar să finanţăm deficitul statului

Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management

Vrem mai multe emisiuni de obligaţiuni derulate de companii din energie, utilităţi, dar şi de companiile din industriile farmaceutică şi cea a serviciilor medicale.

Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management Vrem mai multe emisiuni de obligaţiuni derulate de companii din energie, utilităţi, dar şi de companiile din industriile farmaceutică şi cea a serviciilor medicale.

Autor: Roxana Pricop

27.08.2013, 00:08 614

BCR Obligaţiuni şi Raiffeisen RonPlus sunt cele mai mari fonduri mutuale din România cu active nete cumulate de peste 6,1 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro). Acestea investesc în titluri de stat şi în obligaţiuni emise de băncile străine, pentru că firmele româneşti preferă să se finanţeze prin credite bancare şi nu prin obligaţiuni.

Cele mai mari fonduri mutuale din România aveau în portofolii titluri emise de statul român în valoare de 2 miliarde de lei, altfel spus au finanţat deficitul de stat cu 2 miliarde de lei.

Pe locul secund în topul investiţiilor se situează depozitele bancare care au atras 1,83 miliarde de lei de la BCR Obligaţiuni şi Raiffeisen RonPlus. La scurtă distanţă în topul plasamentelor făcute de cele două fonduri urmează obligaţiunile corporative, cu sume atrase de 1,82 miliarde de lei. Pentru că în ultimii ani piaţa românească de capital a avut doar trei emisiuni de obligaţiuni (GDF Suez în 2012, Raiffeisen Bank şi UniCredit în 2013), cea mai mare parte din suma de 1,82 miliarde de lei este investită în obligaţiuni emise de bănci străine (ING Bank şi KBC din Olanda, UniCredit şi Erste Bank din Austria). Altfel spus, prin achiziţia de obligaţiuni corporative străine cele două fonduri româneşti contribuie la finanţarea activităţii băncilor străine, deşi pe plan local companiile au mare nevoie de finanţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO