Burse - Fonduri mutuale

Investitorii în fonduri mutuale au economisit şi în vacanţă: 160 mil.lei au fost puşi la păstrare în obligaţiuni şi euro

Investitorii în fonduri mutuale au economisit şi în...

Autor: Roxana Pricop

17.08.2013, 13:13 341

Fondurile mutuale au atras o sumă record de 160 milioane de lei (36,3 milioane de euro) de la investitori în iulie, lună de vacanţă când activitatea pe pieţele financiare scade de obicei. Cei mai mulţi bani au intrat în fondurile conservatoare şi în cele de obligaţiuni, semn că investitorii au vrut să profite de dobânzile încă ridicate la instrumentele cu venit fix, dar şi de evoluţia cursului euro/leu.

Industria locală de fonduri mutuale a încheiat luna iulie cu active nete de 10,491 miliarde de lei (2,38 mld.euro), în creştere cu aproape 2% faţă de luna precedentă, în principal graţie sumelor noi de bani atrase de la investitori.

În iulie, în conturile fondurilor mutuale au intrat 159 milioane de lei, sumă netă calculată ca diferenţă între subscrieri şi retrageri. Nivelul este comparabil cu cel atras în lunile anterioare, însă se situează peste suma de 124 milioane de lei atrasă în iulie 2012. Pe pieţele financiare, iulie este lună de concediu, iar activitatea se reduce. Pe bursa de la Bucureşti, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a scăzut cu 14% luna trecută.

Spre deosebire de bursă, fondurile mutuale au profitat din plin de apetitul redus pentru risc al investitorilor: cele mai mari sume atrase în luna iulie au intrat în fondurile cu profil de risc conservator. O sumă netă de 146,7 milioane de lei a fost atrasă de fondurile denominate în euro şi de cele cu investiţii conservatoare. Din această categorie, fondul Raiffeisen Ron Flexi a atras 37 milioane de lei, urmat de fondul denominat în euro BRD Euro cu aproape 35 milioane de lei atraşi şi de fondul Simfonia 1, cu intrări nete de 32 milioane de lei luna trecută.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.08.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO