ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

10.12.2009, 19:26 16

1. INS: Deficitul comercial al Romaniei continua sascada, intr-un ritm mai lent. Deficitul comercial alRomaniei a scazut cu 61,3% in primele zece luni ale anului, fata deaceeasi perioada din 2008, ca urmare a reducerii cu 18,12% aexporturilor si cu 35,6% a importurilor, valorile fiind similarecelor raportate la finele lunii septembrie, conform datelorInstitutului National de Statistica (INS). In termeni nominali,deficitul comercial a ajuns la 7,85 miliarde de euro, la finelelunii octombrie, si a fost rezultatul unor exporturi de 23,9miliarde de euro si a unor importuri de 31,76 miliarde de euro.

2. Romania, pe locul 1 in Europa in privinta puterii decumparare a managerilor. Romania se plaseaza pe primul locla nivel european si pe locul sase in randul a 56 de tari in ceeace priveste puterea de cumparare a managerilor, dar si a diferenteiintre salariile top managementului si a functiilor administrative,potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta Hay Group. In2008, Romania s-a plasat pe locul opt la nivel mondial in ceea cepriveste puterea de cumparare managerilor.

3. O firma de soft romano-germana, premiata de Google cu100.000 de dolari. Producatorul de soft romano-germaniQuest a primit trofeul categoriei "Aplicatii pentru turism" si unpremiu de 100.000 de dolari in cadrul unui concursul internationalinitiat de Google. Competitia anuala Android Developer Challengeeste la a doua editie si are ca scop incurajarea dezvoltatorilorsoftware de a crea aplicatii pentru sistemul de operare Android alGoogle, functional pe dispozitivele mobile de ultima generatie. Inetapa finala s-au calificat 200 de aplicatii, cate 20 in fiecaredin cele 10 categorii.

4. Credite de 400 mil. euro au fost acordate pana acumin programul Prima Casa. Fondul National de Garantare aCreditelor Intreprinderilor Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a acordatpana la finele lunii noiembrie garantii de aproximativ 400 demilioane de euro pentru credite ipotecare din programul "PrimaCasa", respectiv 40% din plafonul de garantare stabilit de statpentru 2009. Rodica Ionescu, consilierul presedintelui FNGCIMM, adeclarat, la un seminar organizat la Sinaia, ca au fost acordate9.467 de garantii, din care aproape jumatate au vizat apartamentecu doua camere, respectiv 47,83% din numarul total.

5. Reuters: Inflatia anuala a urcat in noiembrie cu4,4%. Inflatia anuala a crescut in noiembrie cu un punctprocentual, la 4,4%, dupa opt luni consecutive de scadere, si vaurca intr-un ritm similar si in decembrie, la 4,5%, din cauzamajorarii preturilor la carburanti si a accizei pe tutun, potrivitanalistilor intervievati de Reuters. Inflatia se va plasa astfel inintervalul-tinta al Bancii Nationale (BNR), de 2,5-4,5% pentrusfarsitul acestui an, marcand cea de-a doua incadrare din 2005,noteaza agentia internationala de presa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO