ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

11.01.2010, 19:58 19

1. Leul o ia la goana. Chiar si cele mai pesimiste banciau reevaluat cursul, asteptandu-se ca acesta sa ajunga chiar la 4lei/euro. BNR a anuntat pentru luni un curs de referintade 4,1383 lei/euro, cea mai scazuta cotatie din ultimele optluni.

Leul a continuat sa se aprecieze pana la sfarsitul sedinteibancare de luni, cursul coborand la finalul zilei la 4,1240-4,1260lei/euro, pe fondul unor tranzactii destul de mari.

Euro va continua sa se ieftineasca pe piata de la Bucuresti,cursul putand cobori chiar sub pragul de 4 lei/euro dupa cum aratacele mai recente estimari ale bancilor. Motivul acestei inversaride prognoza nu este insa foarte consistent: schimbareasentimentului investitorilor fata de pietele ermergente, intre caresi Romania.

2. Noi praguri depasite la Bursa de la Bucuresti:indicele bursier BET-C incheie ziua deasupra pragului de 3.000 depuncte; BET-FI trece de 26.000 de puncte. Bursa de ValoriBucuresti (BVB) a incheiat sedinta de luni in crestere cu 2,48%,indicele compozit ajungand la 3.008,37 puncte, pe o lichiditatescazuta, de 8,96 milioane euro (37,08 milioane lei).

Societile de investitii financiare (SIF), au urcat in medie cu2,65%, indicele BET-FI avansand pana la 26.006,99 puncte.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri tranzactionatela Bursa, a incheiat sedinta pe un plus de 1,95%, dupa ce vineri areusit sa atinga valoare de dinaintea prabusirii LehmanBrothers.

Analistii bancii austriece Erste Bank (EBS), actionarulmajoritar al BCR, considera ca indicele BET are cel mai marepotential de crestere dintre indicii burselor din regiune, de peste75%.

"Romania prezinta in mod clar cel mai ridicat potential decrestere, dat fiind ca piata inca se confrunta cu o aversiuneridicata fata de risc. Potentialul de performanta indicat sebazeaza in mare parte pe o scadere semnificativa a aversiunii fatade risc si pe un anumit discount al lichiditatii.

3. Conducerea Bursei a covocat AGA pentru a hotarilistarea BVB. Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB)a luat hotararea de a convoca in perioada 19-20 februarie atat AGAcat si AGEA, in vederea aprobarii listarii actiunilor societatii peBursa, pe piata reglementata la vedere. In vederea admiterii latranzactionare a actiunilor BVB s-a hotarat totodata adoptarea unormodificari la prevederile Actului Constitutiv al BVB.

De asemenea, tot in februarie vor fi alesi Presedintele siMembrii Consiliului de Admistratie din cadrul BVB pentru un mandatde 4 ani.

4. Trezoreria coboara dobanda la certificatele pe saseluni la 9,25% pe an. Trezoreria a vandut certificate pesase luni in valoare de 1,3 miliarde de lei (325 milioane de euro),peste nivelul planificat de un miliard de lei, chiar in conditiilein care a redus randamentul maxim platit la 9,25% pe an, fata de10% pe an, cat platise la ultima emisiune de titluri similare.

Ofertele totale de cumparare inaintate de banci au insumat 3,7miliarde de lei.

5. Salariul mediu net a scazut in noiembrie cu 0,7% fatade octombrie, la 1.366 lei. Bancherii, din nou cel maibine platiti angajati din Romania. Castigul salarial mediu net ascazut usor in noiembrie anul trecut, cu 0,7% (9 lei), fata deoctombrie, la 1.366 lei, dar a fost cu 0,4% mai mare comparativ cuaceeasi luna din 2008, cele mai mari valori inregistrandu-se inintermedieri financiare, iar cele mai mici in hoteluri sirestaurante. In lunile precedente, prima pozitie in topul celor maibine platiti angajati a fost ocupata de petrolisti si aviatori.

"Indicele castigului salarial real pentru luna noiembrie 2009fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicelecastigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, afost de 98,6%", se arata intr-un comunicat al Institutului Nationalde Statistica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24