ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

22.04.2010, 18:59 17

1. Premierul Emil Boc anunta ca va interzice prin legeperceperea de comisioane la rambursarea anticipata acreditelor. Guvernul va propune un proiect de lege princare va interzice perceperea de catre banci a comisioanelor larambursarea anticipata a creditelor bancare, a anuntat premierulEmil Boc. Potrivit sefului guvernului va fi vorba atat desprecreditele luate cu garantii imobiliare cat si de cele luate faraastfel de garantii.

2. Chiritoiu, Consiliul Concurentei: Inca o banca arputea fi amendata din cauza furnizarii de informatiiincorecte. Consiliul Concurentei urmeazasa finalizeze o investigatie asupra unei alte banci, in cadrulaceleasi actiuni in urma careia a fost amendata miercuri RaiffeisenBank, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, BogdanChiritoiu. Consiliul investigheaza zece banci, in cadrul uneipresupuse intelegeri din 2008, cand s-a declansat practic crizafinanciara in Romania. Doua dintre ele, BRD (anul trecut) siRaiffaisen (miercuri) au fost amendate in cadrul acesteiinvestigatii pe motiv ca nu s-au supus inspectiei inopinate a CC sirespectiv au oferit informatii inexacte controlorilor deconcurenta.

3. Bechtel da afara doar o treime din angajatii de laAutostrada Transilvania, fata de cei 2.000 anuntatiinitial. Compania americana Bechtel, care construiesteAutostrada Transilvania (415 km), a decis sa disponibilizeze 700 demuncitori si sa pastreze 1.200 de angajati, avand in vedere ca nustie care va fi finantarea pe care o va primi de la bugetul de statin 2010 si platile restante pentru lucrarile executate. "Lipsa deperspective privind finantarea in 2010 si platile restante pentrulucrarile executate in 2009 vor conduce, fara indoiala, la unprogram redus de lucrari in acest an, obligandu-ne sa ajustam fortade munca necesara executarii lucrarilor in cadrul ProiectuluiAutostrada Transilvania", afirma reprezentantii Bechtel.

4. Finantele au vandut pentru prima data din 2008titluri cu scadenta mai mare de 5 ani. Ministerul deFinante a vandut astazi obligatiuni de stat cu scadenta in 2017 cuo valoarea de 700 de milioane de lei, prin redeschiderea uneiemisiuni cu scadenta la zece ani din 2007. Valoarea medie arandamentului la care au fost vandute obligatiunile a fost de7,02%, randamentul maxim anjungand la 7,09%. La licitatie auparticipat 12 banci, valoarea totala a ofertelor inaintate deacestea fiind de 1,76 miliarde de lei. Este prima emisiune deobligatiuni cu scadeta mai mare de cinci ani lansata de Finante inultimii doi ani si jumatate.

5. Grecii de la NBG aduc sef nou la BancaRomaneasca. Grupul financiar elen National Bank of Greece(NBG) l-a numit pe postul de director general la Banca Romaneascape Marinos Stratopoulos, 46 de ani, care a condus in ultimii patruani operatiunile Vojvodanska Bank, subsidiara grupului din Serbia,potrivit unor surse din piata. Din vara trecuta, cand AndreasMaragkoudakis s-a restras din activitate, postul de directorgeneral la Banca Romaneasca a fost detinut interimar de CrinaCosma, director general adjunct al bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO