ZF 24

Cele mai importante evenimente de astazi

01.10.2009, 20:03 16

1. Criza guvernamentala, la final. Ministri demisionariai PSD, inlocuiti de actualii ministri ai PD-L.Presedintele Traian Basescu a decis sa semneze toate decretele derevocare ale ministrilor PSD, in locul acestora fiind numitiinterimar actualii ministrii din cadrul Guvernului. Astfel, Boc vaocupa postul de ministru al Educatiei, Berceanu va fi interimar laAgricultura, Pogea - la Ministerul Muncii, Sandu - la IMM, Udrea -la Mediu, Predoiu - la Externe si Videanu - la MinisterulSanatatii.

Guvernul, in actuala componenta, va avea in aceasta seara osedinta extraordinara.

Criza guvernamentala de astazi nu s-a lasat fara efecte asuprapietelor monetara si bursiera, ambele inregistrand caderi incontrast cu celelalte piete din regiune. Bursa de Valori Bucurestia incheiat sedinta de tranzactionare de joi in scadere cu 1,45%,lichiditatea pietei fiind de 9,19 milioane euro (39,08 milioanelei).

Societatile de investitii financiare (SIF), grupate in cadrulindicelui BET-FI, au incheiat in scadere medie cu 2,78%, in timp ceindicele BET, al celor mai lichide zece companii tranzactionate laBursa, a pierdut 1,95%.

De asemenea, leul a revenit la minimul din ultimele douasaptamani la cursul de referinta, BNR afisand la ora 13:00 ocotatie de 4,2495 lei/euro, cu 5,14 bani mai mult fata de nivelulpublicat ieri.

Leul a reusit sa recupereze din pierderi in inchiderea sedinteiinterbancare si s-a mentinut la un nivel de 4,2600 - 4,2640lei/euro, dupa deprecierea accelerata cauzata de anuntul privindruperea coalitiei, reducerea cotatiilor fiind pusa pe seamainterventiei indirecte a bancii centrale.

Dealerii sustin ca spre finalul zilei lichiditatea pietei ascazut, astfel ca interventia indirecta a Bancii Nationala aRomaniei (BNR), prin vanzare de euro, a avut efecte concrete asupracursului.

"Cred ca si BNR a fost luata prin surprindere de suma mareceruta de banci, fiind nevoita sa accepte toate cererile inconditiile in care a optat pentru o operatiune de piata deschisa,anuntand doar perioada si rata de dobanda. Nu-mi explic de ce afacut banca centrala aceasta injectie de lichiditate prin carepractic a lasat cursul sa defileze; probabil multa lume avea defacut plati in lei, insa chiar si asa cred ca unii au luat mai multdecat aveau nevoie avand in vedere ca rezulta o medie de 1 mld. delei pe banca participanta", a comentat un jucator.

"In noile conditii, nimeni nu mai poate merge pe o previziune deapreciere a leului", a comentat un dealer.

2. Rezervele BNR ating un nou record, de 28,34 mld.euro, dupa primirea transei a doua de la FMI. Rezervelevalutare la BNR au crescut in septembrie cu 596 milioane de euro,la un nou nivel record, de 28,339 miliarde euro, pe fondul unorintrari de 2,57 miliarde euro, din care 1,85 miliarde de euroreprezinta banii din cea de-a doua transa a imprumutului stand-bysemnat cu FMI, a anuntat joi banca centrala.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiileevolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situatla 2,27 miliarde de euro.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 30septembrie 2009 au fost de 30,61 miliarde de euro, fata de 29,95miliarde de euro la 31 august 2009, se arata intr-un comunicat albancii centrale.

3. FMI a imbunatatit prognoza pentru Romania: Deficit decont curent de 5,5% si inflatie de 5,5% anul acesta.Fondul Monetar International (FMI) a revizuit, joi, in scadereprognoza privind deficitul de cont curent al Romaniei in 2010, la5,6%, de la 6,5% cat estima in luna aprilie, potrivit PrognozeiEconomice Mondiale.

Institutia a confirmat pentru 2009 un deficit de cont curent de5,5%, anuntat in august, ca urmare a consultarilor cu autoritatileromane.

Totodata, FMI se asteapta la o crestere medie anuala apreturilor cu 5,5% in 2009 si 3,6% in 2010. In prognoza dinaprilie, specialistii institutiei internationale au estimat oinflatie de 5,9% in 2009 si de 3,9% in 2010. Cititi mai mult pewww.mediafax.ro

4. Carpatica anunta noi pierderi: -2,4 milioane lei inT3. Banca Comerciala Carpatica (BCC) a incheiat al treileatrimestru al anului cu o pierdere bruta de 2,4 milioane lei. Bancaa inregistrat in primele noua luni un profit brut de aproape 6milioane lei (1,4 milioane euro). Carpatica este controlata de omulde afaceri sibian Ilie Carabulea, care detine 36,26% din capital.Actiunile bancii au incheiat sedinta de tranzactionare de azi inscadere cu 5,36%, la o capitalizare bursiera de 213 mil. lei (50mil. euro).

5. Zvonurile privind nevoia unei majorari de capital deinca 1 miliard euro, duce la caderea Erste cu 6,35% la Bursa de laViena. Erste Group, actionarul majoritar al BCR, arenevoie de majorarea capitalului cu inca un miliard de euro pentru aface fata cresterii puternice a provizioanelor pentru crediteneperformante, conform unor informatii care au inceput sa circulepe bursa de la Viena.

"O majorare de capital o faci sau nu o faci, nu poti doar savorbesti despre ea. Nu exista nicio hotarare in acest sens si nucomentam zvonuri", au declarat pentru ZF reprezentantii Erste.

Cu toate acestea, zvonurile din piata au trimis titlurile Erstetranzactionate la Bursa de la Viena la pamant, acestea cazand cu6,35%, pana la 21 euro/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO