ZF 24

Cele mai importante evenimente de astazi

07.10.2009, 20:26 12

1. Virgil Stoenescu, BNR, tulbura sectorul bancar:"Stiti ce probleme sunt la Carpatica...". VirgilStoenescu, membru al Consiliului de Administratie al BNR, s-areferit, marti, la audierea pentru un nou mandat in conducereabancii centrale, la "problemele" intampinate de Banca ComercialaCarpatica (BCC).

"Sigur ca trebuie sa avem banci romanesti. Eu mi-am spus parereasi l-am citat mereu pe Keynes, eu nefiind totusi un keynesist, suntmai degraba, sa va spun sincer, un neoricardian. Totul este facutde munca. Acest lucru m-a obsedat intotdeauna. Nu poti sa nu ai invedere economia reala si o banca... dar aici se pune problemagarantiilor de care vorbea colegul dumneavoastra. Stiti ce problemesunt la Banca Carpatica. Sa dea Dumnezeu ca sa nu... sa avemprobleme cu Banca Feroviara! Problema aceasta a acumulariicapitalului este o chestiune fundamentala, fundamentala...Noitrecem acuma prin perioada acumularii primitive de capital.Gentlemanul pirat este personajul care sta in centru. Lacomia aiade care va vorbeam, negustorul pradalnic si necrutator. Trebuie safacem avere spunea si Ludovic al XVIII-lea dupa un razboi puternic,napoleonian, schimbare de regim: Imbogatiti-va, imbogatiti-va, darprin mijloace oneste", a afirmat Stoenescu, in raspunsul laintrebarea deputatului Petru Calian privind necesitatea infiintariide catre stat a unei banci industriale sau agricole.

"Domnul profesor Stoenescu a raspuns la o intrebare, care sereferea la oportunitatea infiintarii de banci cu capital romanescin vederea finantarii industriei si agriculturii. In acest context,profesorul Stoenescu a vrut sa sublinieze faptul ca a mentine inpiata banci cu capital romanesc nu este deloc un lucru simplu siusor. Aceasta in conditiile unei concurente puternice pe piatabancara sustinute de mari banci cu capital strain, care detin 90 lasuta din intregul sistem.", a declarat Mugur Stet, purtatorul decuvant al bancii centrale.

2. Numire surpriza in CA al BNR: Bogdan Olteanu,viceguvernator BNR. Isarescu va conduce Banca Nationala inca 5ani. Bogdan Olteanu a fost numit viceguvernator al BNR decatre comisiile parlamentare de buget-finante, aceasta fiind unadin cele mai mari surprize a anului, in conditiile in carecandidatura sa a fost anuntata chiar in ziua audierilor.

Cristian Popa, cel care se ocupa de politica monetara a BanciiNationale din 1998, a primit al treilea mandat de viceguvernator alBNR. Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Isarescu de maimulti ani, a esuat in a deveni viceguvernator, cu toate ca panamarti dimineata sansele lui de alegere erau de 100%.

Bogdan Olteanu a venit pe turnanta, sustinut de PNL si PSD,reusind sa preia functia de viceguvernator, care a fost ocupatapana acum de Eugen Dijmarescu. Popa si Croitoru s-au luptat pentruacelasi domeniu din BNR - politica monetara, dar Popa a avut castigde cauza.

Mugur Isarescu a fost votat in unanimitate, marti, de catrereprezentantii comisiilor parlamentare de buget-finante, pentru unnou mandat de guvernator al BNR, iar Florin Georgescu a primit avizca primviceguvernator, din partea tuturor membrilor comisiilor, cuo singura exceptie, o abtinere.

3. 15.000 de persoane au participat la mitingulconfederatiilor sindicale din fata Guvernului. Aproximativ15.000 de persoane s-au adunat in Piata Victoriei, lideriisindicali cerandu-le acestora sa nu mearga la votul pentrualegerile prezidentiale daca autoritatile nu vor incepe un dialogreal pentru rezolvarea cerintelor protestatarilor.

Confederatiile sindicale au anuntat ca sunt asteptateaproximativ 20.000 de persoane la miting.

4. Leonardo intra in reorganizare judiciara.Retailerul de incaltaminte si marochinarie Leonardo, cu afaceri de136 mil euro in 2008, a cerut insolventa, decizand sa intre inreorganizare judiciara la presiunea creditorilor, potrivit Casei deInsolventa Transilvania, care se va ocupa de reorganizareacompaniei.

"Cele mai mari datorii sunt catre furnizori. Leonardo a luataceasta hotarare din cauza scaderii cererii pe piata interna si areducerii vanzarilor cu 25% in acest an, dar si din cauzapresiunilor din partea creditorilor", a declarat Radu Lotrean,asociat coordonator la Casa de Insolventa Transilvania.

Retailerul, detinut de omul de afaceri Florin Panea, a inchis dela inceputul anului 30 de magazine neprofitabile, disponibilizandin jur de 600 de persoane, dar va continua restructurarea si in adoua parte a lui 2009, urmand sa mai renunte la circa 20 de unitatisi aproximativ 300 de angajati, potrivit informatiilorcompaniei.

5. Otopeni ramane in aer: Sistemul international detelecomunicatii aeronautice, nefunctional. Activitatea decheck-in pe Aeroportul Otopeni se face manual dupa ce sistemulinternational de telecomunicatii aeronautice a fost afectat in urmaintreruperii, undeva in tara, a fibrei optice utilizate de acestsistem, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al aeroportului,Valentin Iordache, citat de Mediafax.

Valentin Iordache a spus ca sistemul este nefunctional de la ora15.45, fibra optica utilizata de catre sistemul international detelecomunicatii aeronautice fiind intrerupta undeva in tara,nestiindu-se deocamdata unde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO