ZF 24

Centrala nucleara de sase miliarde de euro in Lituania

23.02.2007, 16:36 13

Cele trei state baltice si Polonia au incheiat un acord de principiu privind constructia unei centrale nucleare in Lituania, pana in 2015, pentru a reduce dependenta energetica fata de Rusia, investitia fiind estimata la sase miliarde de euro, transmite Reuters.

"Exista un acord intre Lituania, Letonia, Estonia si Polonia, pentru asigurarea independentei energetice prin construirea mai multor reactoare nucleare", a declarat presedintele lituanian, Valdas Adamkus.

Premierul Gediminas Kirkilas a afirmat ca un contract final va fi semnat, probabil, pana la mijlocul anului 2008, iar licitatia pentru desemnarea furnizorilor reactoarele va avea loc pana la inceputul anului 2009.

"Lituania va avea o participatie de 34% la proiect si le-am oferit partenerilor nostri pachete de 22%", a precizat Kirkilas.

Totodata, statul baltic este interesat de atragerea Suediei si a Cehiei in proiect si poarta discutii cu Banca Europeana pentru Investitii si mai multe institutii de credit, privind finantarea lucrarilor, a precizat oficialul lituanian. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24