ZF 24

China îşi arată colţii: Beijingul a lansat o serie de exerciţii militare în jurul Taiwanului, ca răspuns la „actele separatiste” ale statului

China îşi arată colţii: Beijingul a lansat o serie de...
23.05.2024, 12:48 106
China a lansat joi o serie de exerciţii de „pedeapsă" în jurul Taiwanului, ca răspuns la „actele separatiste" ale statului, mobilizând avioane de război puternic înarmate şi simulând mai multe atacuri militare, în timp ce presa de stat l-a atacat dur pe noul preşedinte Lai Ching-te, scrie Reuters
 
Exerciţiile, desfăşurate în strâmtoarea Taiwan şi în jurul grupurilor de insule controlate de Taiwan care se află lângă coasta chineză, au loc la doar trei zile de la preluarea mandatului de către Lai, un om pe care Beijingul îl apreciază ca fiind „separatist".
 
China, care consideră Taiwanul, guvernat democratic, drept teritoriu propriu, a denunţat discursul de inaugurare de luni al lui Lai, în care acesta a cerut Chinei să înceteze cu ameninţările, declarând că cele două părţi ale strâmtorii „nu se subordonează una alteia".
 
Lai a lansat repetate oferte de dialog către Beijing, dar a fost respins de fiecare dată. Noul preşedinte a declarat că doar poporul taiwanez poate decide viitorul său, respingând pretenţiile de suveranitate ale Chinei.
 
Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a Chinei (APL) a declarat că a început exerciţiile militare comune, implicând armata terestră, marina, forţele aeriene şi forţele de rachete, în zonele din jurul Taiwanului, la ora 7:45 dimineaţa. 
 
Exerciţiile se desfăşoară în strâmtoarea Taiwan, în nordul, sudul şi estul Taiwanului, precum şi în zonele din jurul insulelor Kinmen, Matsu, Wuqiu şi Dongyin, controlate de Taiwan, a precizat comandamentul într-un comunicat, fiind pentru prima dată când exerciţiile Chinei includ zonele din jurul acestor insule.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24