ZF 24

Confruntarea dintre Basescu, Geoana si Antonescu s-a incheiat. Cititi aici cele mai importante subiecte abordate. Cine credeti ca a fost cel mai bun candidat ? Comentati aici

CONFRUNTAREA PRESEDINTILOR: Basescu, Geoana si Antonescu va cer votul. Fiecare candidat comenteaza una dintre cele 9 teme de dezbatere
20.11.2009, 20:58 215

21.09 Care este cea mai frumoasa fapta pe care aufacut-o in viata lor?
Mircea Geoana: " Nu am dat-o pe soacra-mea afara din casa"
Crin Antonescu: "N-am parasit pe nimeni cu care am plecatimpreuna"
Traian Basescu: "Mi-a placut sa botez un tigan, un om caruia i-aluat apa casa. Am avut un secund, Ionescu, care a murit. Copilulavea religie musulmana. Mama a venit sa-mi ceara sa-i botezcopilul. Si am crestinat un copil musulman

21.02 ATRIBUTIILE PRESEDINTELUI
Traian Basescu: "Trebuie sa ramana asa cum sunt. Trebuie sa fierevizuite relatiile intre institutii. Constitutia trebuie saclarifice si articolele care in substanta lor sunt bune.Clarificarea relatiei Presedinte - Parlament, caci Parlamentulpoate suspenda Presedintele fara nicio consecinta".
Mircea Geoana: "Inainte sa modificam Constitutia dupa cheful unuiPresedinte, trebuie mai intai sa vedem unde sunt probleme. Ma lasarece daca Presedintele are mai multa putere decat Parlamentul, maintereseze relatia ca intre institutii sa functioneze".
Crin Antonescu: "Constitutie avem. Ne mai trebuiePresedinte"

20:58Despre crizaeconomica

Crin Antonescu: Statul nu a rezolvat problema economiei decatatunci cand a lasat economia vie sa se descurce. Cota unica trebuiesa ramana. Propuneri: aborgarea impozitului forfetar, reducereacotei unice la 10%, reducerea TVA pana la 15%, descentralizare,debirocratizare si 12 ministere.

Traian Basescu: "Economia va trece pe crestere economica.Reducerea fiscalitatii nu este in acordul cu Fondul. Avem obligatiasa mentinem parametrii economici: cota unica si TVA."

Mircea Geoana: "Obiectivul meu este un obiectiv anticriza autentic.Noul guvern sa reporneasca creditarea pentru sistemul privat. Vatrebui sa intelegem ca acest tip de laissez-faire economic nu isimai are locul. Poate in jurul CEC-ului vom recupera o parte dinsistemul bancar".

Traian Basescu: "D-l Geoana si d-l Antonescu au declarat carespecta acordul cu FMI. Domnul Antonescu vorbeste de reducerea TVAsi cota unica, domnul Geoana vorbeste de subventionarea dobanzii.De unde bani?"

Antonescu: "Nu m-am angajat niciodata sa respect pe care d-stra sidomnul Geoana l-ati incheiat, prin care lasati romanilor mostenireo imensa datorie. Nu am semnat in Parlament decat un document princare lasam Guvernul sa aprobe un buget ca sa respectamdeficitul"

Geoana: "Lasati-ma pe mine!Lasati-ma pe mine! Am o cifra!
Antonescu: "Spuneti toate cifrele din lume!

Geoana sustine ca deficitul bugetar ar ajunge la 14%.
Basescu: "Va informez ca ati votat in Parlament acordul cu Fondul.Ah, nu erati acolo", i-a spus lui Crin Antonescu.

20:48Despre GUVERN - care formulaguvernamentala i-ar ajuta cel mai mult sa-si puna in practicaviziunea

Mircea Geoana: "Nu ascund o preferinta pentru o alianta cu PNL. Omajoritate cu PNL, un Guvern solid, competent."

Crin Antonescu: " Omul pe care l-am adus in discutia publica si vafi premier este primarul Sibiului Klaus Iohannis. Formulaguvernamentala o voi discuta dupa alegeri. Oricine doreste sa intreintr-un guvern condus de un independent"

Traian Basescu: "2 conditii trebuie sa indeplineasca un Guvern. Unaeste insa obligatorie: sa nu fie rezultatul unei intelegeri facutela GRIVCO. Este esential sa fie un guvern necontrolat de Patriciu,Vantu, Vanghelie, Iliescu. Partidul cu cel mai mare numar deparlamentari va da prim-ministrul. Primul-ministru sa nu fienecontrolat, sa nu ceara consultatii la telefon «Pot sa, de ceaa?»". Geoana intervine: "Ascultati telefoanele?". Basescu: "Amvrut sa vorbesc cu dumneavoastra. V-am cautat doua ore. Erati cuVantu"

20:35 Despre problema agriculturii

Crin Antonescu a criticat activitatea PSD in domeniulagriculturii, in perioada in care formatiunea politica a fost laguvernare.

Mircea Geoana: Avem ca prioritate asigurarea subventiilor pentruagricultorii romani. Trebuie sa gasim o solutie sa eliminamintermediarii, samsarii. Va trebui sa incurajam creditul agricol.Nu poti sa investesti in agricultura cu 18% rata a dobanzii.

Traian Basescu: Avem cateva prioritati: depozite regionalepentru produse agricole. Avem nevoie de un sistem de valorificare aproductiei agricole chiar la sate.

20:28 Despre problema Sanatatii

Mircea Geoana: Sa generalizam sistem SMURD in localitatilee cupeste 2.000 de persoane. Cred ca lectia cu gripa porcina impunecrearea unei companii farmaceutice nationale, pentru a facemedicamente mai ieftine.

Traian Basescu: Eu am avut de unde sa invat, pentru ca am avutraportul comisiei prezidentiale. Ne trebuie asigurari private desanatate pe modelul sistemului de pensii

Crin Antonescu: Am propus 6% din buget pentru Sanatate, pentru anu face din romani victimele sistemul de sanatate. Sigurantapacientului trebuie sa devina un drept, nu o sansa, nu oloterie.

20.26 Despre Politica Externa

Mircea Geoana: "In acest an lumea se reaseaza. Romania pare sa fiemai vulnerabila si periferica in lume. Nu cred ca putem alege axesi sa cream aliati de 2 categorii. Nu trebuie sa folosim politicaexterna ca un prilej pentru a face fotografii cu Obama si Medvedev,ci pentru a aduce investitii".

Crin Antonescu: "Politica externa are nevoie de un plus depersonalitate. Ca presedinte al Romaniei nu o sa iau o decizieimportante fara a consulta partidele politice, opiniapublica."

Traian Basescu: "Cinci parteneriate s-au realizat in mandatul meu,sinergia Marii Negre, Nabucco. Le-am promis romanilor modificarelegii cetateniei. S-a facut. Le-am promis mai multe consulate. S-afacut. Cineva spunea ca suntem izolati. Am facut 196 de vizite siprimiri de sefi de stat. 122 de intalniri bilaterale in Romania siin afara. Negocieri cu 25 de state pentru intrarea in UE. Si estepentru prima data cand in ultimii 20 de ani un presedinte rus avenit in Romania. A fost in mandatul meu."

20:20 Intrebarea moderatorului Robert Turcescupentru cei trei candidati: "Va rog sa numiti un personaj public pecare-l considerati un model de moralitate". Raspunsurile: TraianBasescu: Sotia mea. Mircea Geoana: Parintele Daniel. CrinAntonescu: Tudor Chirila.

Candidatii dezbat problema educatiei

20:12 Mircea Geoana: Problema este ca sistemulde educatie e inegal si doar 5% dintre elevii din mediul ruralajung la facutate. Loc de munca pentru tanarul absolvent. Acestaeste criteriul de performanta pe care trebuie sa-l cerem educatiei.20:10 Traian Basescu: Eduatia trebuie sa fietratata ca prioritate majora. Trebuie sa trecem de la un sistem deeducatie bazat pe memorare la sistemul de educatie bazat pecompetente 20:04 Mircea Geoana: "De 20 de anireformam si reformam. Numai Legea Educatiei a fost modificata de114 ori. A lipsit o dezbatere despre modelul de societate sidespre. modelul de capitalism. Am modificat mereu forma fara sa negandim la fond. Rolul meu ca presedinte este sa asigur ca avem unconsens national si abia dupa aceea vom face a treia generatie dereforma in aceasta tara."

20.03 Despre Reforma Statului

Mircea Geoana: "De 20 de ani reformam si reformam. Numai LegeaEducatiei a fost modificata de 114 ori. A lipsit o dezbatere despremodelul de societate si despre. modelul de capitalism. Am modificatmereu forma fara sa ne gandim la fond. Rolul meu ca presedinte estesa asigur ca avem un consens national si abia dupa aceea vom face atreia generatie de reforma in aceasta tara."

Crin Antonescu: "Romania nu a reusit prin fortele sale nicioreforma. Integrarea in NATO, in UE au fost realizate sub privirileacestora. Esecul reformelor a fost mascat si transmis. Ereditateareformelor esuate este crunta. Este necesar sa avem un presedintecare sa aiba forta. Trebuie sa fie un om care sa simta, care sasimta ca toti romani sunt compatriotii lui".

Traian Basescu: "Presedintele Romaniei trebuie sa fie catalizatorulprocesului de reformare si nu sa-l insoteasca discret. Imediat dupaesecul procesului de suspendare din 2007, din mai 2007, m-am dus infata Parlamentului si am vorbit de nevoia reformarii statului romanincepand cu clasa politica. Spuneam ca avem nevoie de votuninominal, de Parlament unicameral si mai putini parlamentari. Nuputem taia agentii guvernamentale si noi, politicienii, sa ramanemo povara. Din acest motiv am propus romanilor referendumul din 22decembrie. Dar numai reforma aparatului bugetar si reformaParlamentului ca miez al sistemului politic nu este suficient.Trebuie continuate reformele in Sanatate, Educatie, Agricultura.Iar satul, atentie, este marea noastra rezerva deproductivitate."

19.53 Fiecare candidat va extrage dintr-o urnauna dintre cele 9 teme scrise pe biletele.

19.52 Traian Basescu spre Crin Antonescu."Vreau sa-i spun ca alegerile nu se castiga prin minciuni", iispune presedintele, aratand expertiza in cazul flotei. Basescu ilintreaba daca a sustinut ideea lui Tariceanu de a retrage trupeledin Irak. Basescu ii arata o scrisoare pe care Antonescu i-atrimis-o in calitate de parlamentar prin care ii solicita sasustina retragerea trupelor din Irak.

19:46
Crin Antonescu: "Domnule Basescu, in Romanialucrurile sunt bune, familia o duce bine si fratele dumnevoastra,doamna Udrea, domnul Cocos o duce bine. Este o realitate ca cineare o ruda o duce bine. Sunt oameni care au o sansa. Nu atiparticipat la disparitia flotei romanesti. Vroiam doar sa va asigurca acesti oameni o duc bine, v-ati tinut promisiunile in 2004".Replica lui Basescu: "Daca sunteti cinstit, va rog sa cititifinalul acestei expertize care se afla la instanta. Expertiza de500 de pagini in cazul flotei. Numai partea cu rosu ca am vrut sava aduc. Este dosar privitor la minciuna dumneavoastra. Vreau sa-ispun domnului Antonescu ca nu se castiga mintind".

19:42 Traian Basescu i-a replicat lui CrinAntonescu la aluzia acestuia despre cazul Hayssam: "Bine ca nu maintrebati de Hayssam, ca raspundea Geoana!"

19:36 Mircea Geoana i-a reprosat lui TraianBasescu ca, desi a castigat in 2004 cu sloganul "Sa traiti bine"iar in urmatorii ani a avut majoritatea parlamentara, romanii inprezent nu traiesc bine. Replica lui Traian Basescu a venit subforma unor comparatii intre salariile si pensiile din prezent, fatade sfarsitul guvernararii PSD.

19:32 Basescu catre Geoana: Constat ca nu avetiforta sa recunoasteti ca ati daramat guvernul Boc din intereseelectorale, facand un rau tarii

19: 28: Intrebarea lui Crin Antonescu pentruMircea Geoana: "Care este salariul lunar al lui Ionut Costea,director Eximbank?". Raspunsul lui Mircea Geoana: "Care estemotivul pentru care ati intrat in coalitie alaturi de PSD?" Crin:"ratiunea este un bine public, un guvern Iohannis ar fi fost unbine public la care v-ati alaturat. Sa va dau eu raspunsul cuEximbank: 20.760 de euro pe luna fara sporuri

19:24 Intrebarea adresata de Mircea Geoana luiCrin Antonescu: "Care este programul economic al PNL? Poate nu cucifre dar cu ax central?". Raspunsul lui Crin Antonescu:
e nevoie de un guvern in a carui alcatuire joaca un rolconstituional important, dar e foarte important sa avem un guverncompetent. Am o viziune liberala, nu pentru ca as continua sa am olegatura nefireasca cu PNL dupa ce devin presedinte, dar pentru cadintr-o astfel de criza nu se poate iesi decat dezlegand fortelevii ale economiei"

19:20 Incepe runda de intrebari unul-la-unul pecare si le adreseaza candidatii

19:12 Discursul lui Traian Basescu: "Multumescromanilor pentru ca timp de 5 ani m-au sustinut si in decembrie2004 mi-au acordat cel mai mare privilegiu care poate fi acordatunui cetatean al unei tari, acela de a fi presedintele ei. A fostun mandat cu realizari si impliniri cu greseli, dar nu au fostgreselile intentionate: nu avem satisfactia condamnarilor marilorcorupti. Responsabil de privilegiul pe care romanii mi l-au acordatdesemnandu-ma, am pus toata energia in slujba obiectivelor pe carele-am propus in campania din 2004 si le-am transformat inrealitate"

19:07 Discursul de 5 minute al lui CrinAntonescu: "Nu sunt un ambitios. Nu imi doresc sa ating varfulcarierei politice la Cotroceni. De 20 de ani si probabil si inseara asta vom auzi cifre si angajamente. E momentul sa lasamcifrele si sa spunem adevarul.

19:03 Liderul PSD, Mircea Geoana, a inceputdiscursul de cinci minute alocat fiecarui candidat care participala dezbatere: "Voi aduce idei proaspete de managementguvernamental. Legenda Mesterului Manole trebuie sa inceteze saopereze in Romania. Am o personalitate care uneste oamenii", adeclarat Geoana, in discursul de inceput

18:52 Mircea Geoana, liderul PSD, a ajuns laParlament

18:40 Traian Basescu si Crin Antonescu au ajunsla Parlament. Traian Basescu a venit insotit de Maria si ElenaBasescu.

17:30 Stafful de campanie al candidatilor laprezidentiale au inceput sa isi faca aparitia la sala Bratianu dela Palatul Parlamentului unde in aproximativ o ora si jumatate vaincepe dezbaterea intre Traian Basescu, Mircea Geoana si CrinAntonescu. Primii care au pus stapinirea pe sala au fost oameniilui Traian Basescu, intre care consilierul prezidential SebastianLazaroiu, imbracat lejer in jeans si pullover albastru. De partealiberalilor au venit pina acum deputatul PNL de Iasi Relu Fenechiu,cu cravata galbena, si fost prefect al Capitalei CatalinDeaconescu.Dezbaterea va incepe la 19.00 si va fi moderata deRobert Turcescu. Este prima confruntare intre primii trei clasatiin sondajele de opinie in aceasta campanie. Primul tur alalegerilor prezidentiale va avea loc duminica,

16:55 Intr-o confruntare tv, Kelemen si Oprescuau protestat din nou fata de neinvitarea la dezbaterea IPP
Candidatul UDMR la Presedintie, Kelemen Hunor, si candidatulindependent Sorin Oprescu au protestat, vineri, intr-o confruntaretelevizata, fata de neinvitarea lor la dezbaterea la care participaTraian Basescu, Mircea Geoana si Crin Antonescu, care se vadesfasura la Palatul Parlamentului.

16.30 La Palatul Parlamentului se fac ultimelepregatiri pentru dezbaterea de la ora 19. Desi nu a fost invitat,Corneliu Vadim Tudor a anuntat ca va veni.

16.00 Sebastian Lazaroiu PSD vrea sa dinamitezeconfruntarea, sper sa nu dea foc Parlamentului pana la ora19.00
Sebastian Lazaroiu a declarat, pentru MEDIAFAX, ca PSD, aflat inspatele lui Kelemen Hunor, incearca sa dinamiteze confruntarea intrei anuntata pentru vineri seara, el spunand ca spera casocial-democratii sa nu dea foc Parlamentului pana la ora 19.00,iar dezbaterea sa poata avea, totusi, loc.
El a mentionat ca PSD se afla in spatele lui Kelemen Hunor, care aacuzat, vineri, IPP si PDL ca au actionat "mana in mana" pentru abloca participarea sa la confruntarea dintre Basescu, Geoana siAntonescu, programata pentru ora 19.00, la Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO