ZF 24

CTP despre diaspora, transfugi si alegerile prezidentiale

10.12.2009, 09:48 34

"Astia stau prin America, prin Spania, prin Italia, nu inRomanica, si ni-l pun noua pe Basescu presedinte. De ce nu seintorc in tara, daca le place asa de mult cu Basescu?"

Cam asa s-au manifestat niste militanti mediatici antiBasescupornind de la "pricina" fabricata ad hoc pentru victoria actualuluipresedinte: diaspora. Din punct de vedere logic, o prostie florida:pe Basescu l-au facut presedinte cei peste 5 milioane de romani dinRomania care l-au votat, nu cele cateva zeci de mii de voturi dinstrainatate. Din punct de vedere moral, aceasta atitudine fata deemigratie isi are radacina in propaganda ceausista cu privire la"transfugi". Cei care nu se mai intorceau din strainatate eraudecretati drept "tradatori de tara", un fel de ciumati cu care apastra legaturi era o vina grava, trecuta la dosar ("un unchi inSUA, o prietena in Refege"). Cand reveneau in vizita in tara, erauurmariti pas cu pas, ca niste spioni parasutati. Li se confiscaucasele, care erau repartizate unor tovarasi justi, Ceausescu a vrutla un moment dat sa-i puna sa-si plateasca studiile daca voiau saplece din tara. "Transfugul" era un roman inferior, de fapt nici numai era roman. Imediat dupa '89, propaganda ceausista s-a convertitin "salamul cu soia" pe care diaspora ar fi ratat ocazia sa-lmanance impreuna cu "bastinasii" in crancenii ani '80. Acum,dispretul rezidentilor fata de ei e pus in cuvantul "capsunari",care-i cuprinde, de pilda, si pe specialistii in computere.

Despre diaspora, transfugi si alegeri prezidentiale cititiintr-un editorial scris de Cristian Tudor Popescu pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24