ZF 24

De ce nu e buna pentru consumatori blocarea majorarii dobanzilor la cardurile de credit?

De ce nu e buna pentru consumatori blocarea dobanzilor la cardurile de credit?
24.05.2009, 16:13 25

Presedintele american Barack Obama a semnat vineri actul normativ care impiedica emitentii de carduri de credit sa majoreze brusc si fara o motivatie solida dobanzile si comisioanele percepute la tranzactii, insa decretul ar putea sa nu ajute foarte mult consumatorii americani, scrie Reuters.

Cu 90 de milioane de gospodarii care detin carduri de credit, industria cardurilor din SUA ar putea sa fie si mai presata in urma acestei legi, in conditiile in care inregistreaza deja pierderi majore si se estimeaza ca peste 10% din detinatorii de carduri nu-si vor putea restitui niciodata datoriile.

"Emitentii au primit o lovitura puternica insa ei trebuie sa recupereze cumva veniturile pierdute. Sunt companii care au nevoie de profit iar actionarii lor se asteapta ca ele sa functioneze in consecinta", spune Bill Hardekopf, un analist al pietei de carduri.

Si Curtis Arnold spune ca "multi consumatori au acum un sentiment iluzoriu de siguranta, insa daca dobanda medie anuala este acum 13,8%, o vad la 15% la inceputul anului viitor. Emitentii de carduri pot sa compenseze efectul legii cu dobanzi mai mari percepute noilor clienti sau prin limitarea liniei de credit. Robert Hammer, un consultant pe carduri de credit se asteapta ca emitentii sa reduca cu 10% linia de credit estimata in prezent la o valoare totala de 934 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24