ZF 24

De unde vin banii in fotbal: Barcelona este dependenta de performanta de pe teren, Arsenal investeste in imobiliare si infrastructura sportiva

De unde vin banii in fotbal: Barcelona este dependenta de performanta de pe teren, Arsenal investeste in imobiliare si infrastructura
06.04.2010, 18:11 139

Meciul Barcelona - Arsenal din aceasta seara ar putea fi privitsi altfel, nu doar ca un duel intre doua echipe puternice, ci si caun razboi intre doua modele de business total diferite.

Daca spaniolii prefera sa aduca nume sonore si se bazeazaaproape exclusiv pe performanta de pe teren pentru a generavenituri, banii din conturile britanicilor vin dintr-o paleta mailarga de afaceri, cum ar fi complexul rezidential ridicat pelocatia vechiului stadion.

De exemplu, strategia clubului catalan de a face achizitiiimportante, precum aducerea atacantului suedez Zlatan Ibrahimovicipentru 40 de milioane de euro in vara anului trecut, contrasteazaputernic cu cea a englezilor, care au preferat sa investeascaconstant in infrastructura sportiva, decat sa cheltuiasca zeci demilioane de euro pe jucatori, scrie The Wall Street Journal.

Cu toate ca Barcelona a inregistrat in sezonul 2008-2009venituri de 365,9 milioane de euro, profitul net pentru aceeasiperioada s-a ridicat la numai 6,7 milioane de euro. La venituri de263 de milioane de euro, Arsenal a inregistrat sezonul trecut unprofit de 41,3 milioane de euro, iar situatia financiara a clubuluis-a imbunatatit in acest sezon, la jumatatea anului fiscal, clubullondonez anuntand un profit de 35,2 milioane de lire sterline (39,7mil. euro), in mare parte datorita veniturilor aduse de vanzarilede apartamente din complexul imobiliar Highbury Square, ridicat pelocul vechiului stadion al echipei.

Desi provine din cel mai indatorat campionat, Arsenal a reusitsa isi reduca datoriile de la 332,8 mil. lire sterline (376 mil.euro) la 203,6 mil. lire (230 mil. euro). In acelasi timp, noulstadion al Arsenal a generat anul trecut venituri de 100 demilioane de lire sterline.
"Arsenal a investit foarte mult in stadionul Emirates, iar acumincearca sa <<produca>> cat mai multi bani cu ajutorullui. Aproximativ 45% din veniturile clubului provin de aici", adeclarat Gay de Liebena, autorul studiului "Barca-Arsenal: EconomicReading".

Daca Barcelona isi plateste jucatorii cu un salariu mediu de 4,6mil. euro pe an, a treia cea mai mare cifra din sportulprofesionist, la Arsenal salariul mediu anual se ridica la 2,9 mil.euro.

Drept rezultat, chiar daca veniturile anuale ale Barcelonei aucrescut de patru ori in ultimii sase ani, evolutia viitoare arezultatelor financiare este strans legata de performanta de peteren. Daca clubul nu reuseste sa se califice in Liga Campionilor,va avea probleme in incercarea de a atinge pragul de rentabilitate.Bugetul echipei catalane este construit pornind de la ideea ca vaajunge cel putin pana in sferturile de finala ale LigiiCampionilor, dupa cum a explicat Txiki Begiristain, unul dintreoficialii Barcelonei.

Pentru meciul din aceasta seara, echipa spaniola este favoritala casele de pariuri, iar acest lucru are si acoperire economica.Lotul catalan este evaluat la 514 milioane de euro de site-ultransfermarkt.de, cel mai scump jucator fiind Lionel Messi, evaluatla 80 de milioane de euro. Messi este fotbalistul cu cele mai marivenituri in 2009, el castigand 33 de milioane de euro, din care 19milioane de euro din publicitate. De partea cealalta, lotullondonezilor valoreaza putin peste 300 de milioane de euro, cel maiscump jucator fiind Cesc Fabregas, evaluat la 55 de milioane deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO